Post Tagged with: "programozás"

Sublime Text 2 használata

Sublime Text 2 használata

Ebben a bejegyzésben a Sublime Text 2 programot szeretném röviden bemutatni.

Django alapok 1.

Django alapok 1.

A Django egy nyílt forráskódú 2.0 webalkalmazás keretrendszer. Python nyelven írodott, amely követi a model-view-controller mintát. Elsődleges célja, hogy megkönnyítse a komplex adatbázis alapú weboldalak létrehozását.

C# Generikusok

A System.Collection.Generic névtér (Generikusok)

Egyszerű PHP CAPTCHA készítése

Bizonyára mindenki találkozott már CAPTCHA biztonsági rendszerrel netezés közben. A szó egy angol rövidítés: “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” (teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére).

PHP – több parancs futtatása egy scriptből – egyidőben

Ha Linuxon php-CLI-ben egy scripten belül egyidőben szeretnénk több kódrészletet futtatni, akkor a pcntl_fork();pcntl_fork(); funkcióra van szükségünk. Egy nagyon egyszerű példa, ahol a ‘szülő folyamat’ 5, a ‘gyermek folyamat’ pedig 2 másodpercenként írja ki a nevét [ennek semmi értelme nincs, de a demonstrálás érdekében valamit ki kellett találni. Maga a fork tökéletes például Socket-ek használatakor]:

PHP-CLI felhasználói adatbevitel

Üdv! Aki fejleszt php-cli-re, valószínűleg beleütközött abba a problémába, hogy lehet a felhasználótól adatot bekérni. Sok nyelvben, például Python-ban ez egyszerű:

Getter és Setter metódusok generálása

A php-ben az objektumtulajdonságok beállítására van egy beépített lehetőség (__get() és __set() metódusok), azonban ezek nem típusbiztosak, így ajánlott saját getter és setter metódusokat írni a tulajdonságok kezelésére. Viszont ez igen időigényes feladat, és a Zend Studio-n kívül még nem találkoztam IDE-vel, ami megtenné helyettem, úgyhogy írtam egy kódot ennek a folyamatnak az automatizálására. Ez […]

Bevezető szöveg generálása PHP-vel

A weblaboron merült fel egy kérdés: hogyan lehet szépen megoldani, hogy egy hosszú szövegből előállítsunk egy rövidebb bevezetőt, aminek korlátozva van a maximális hossza, és szóhatárnál végződik. Itt adok rá egy megoldást.

Megjelent a PHP 5.3.0

Eddig kellett várni rá és most végre megérkezett a php 5.3.0 végleges verziója. Tovább infók: PHP: PHP 5.3.0 Release Announcement

Kódoló írása C#-ban

Azt tudni kell, hogy sok módon meg lehet írni egy programot. A mi feladatunk az, hogy kiválasszuk közülük a leghatékonyabbat. A mi kódolónk jelen esetben egy XOR-os lesz. Ami azt jelenti, hogy a szöveget át kell alakítanunk kóddá (az ASCI kódjává) és azt a megadott jelszóval XOR-ozzuk.

Irányítószám adatbázis

Nemrég felmerült az igény, hogy kellene egy irányítószám adatbázis ami tartalmazza az irányítószám / város / megye adatot. A Google 2 használható adat forráshoz irányitott:

6 tipp, a biztonságosabb php programozáshoz

Általános jó tanácsként: Ne bízzunk meg a felhasználótól kapott adatokban. Minden olyan érték ami a felhasználótól jött gyanús, és csak megfelelő szűrések, átalakítások után kerülhet elmentésre az adatbázisban, megjelenítésre a weblapon.