Fekete-fehér képek készítése (fotózás)


 

Múltkoriban fekete fehér képek konvertálása kapcsán keresgettem különböző képszerkesztő alkalmazásokat, képek utómunkálataira kihegyezett szoftvereket illetve neten arról szóló leírásokat, hogy melyik fotós melyik programot és milyen megoldást ajánlja erre a feladatra.

Egyből a gépből vagy inkább utólag?

1-2 mondat erejéig kitérnék erre a témára. A legtöbb fényképezőgépben ma már van arra opció, hogy egyből fekete-fehér képeket készítsünk. Ettől függetlenül érdemes megmaradni annál hogy a lehető legjobb minőségű fotókat készítjük el a géppel RAW formátumba, majd azt utólag – a gépre mentve – alakítjuk át fekete-fehér fotóvá.

Nézzük a programokat

Nagyjából a gyűjtés eredményeképpen az alábbi programokat találtam hasznosnak és érdekesnek:

 • Apple Aperture
 • Adobe Lightroom
 • Google Nik Collection
 • Perfect Photo Suite 9
 • Topaz B&W Effects
 • CameraBag 2

Na meg persze ott van a jó öreg Adobe photoshop és társai ezekre most külön nem térnék ki, szerintem mindegyikőtök ismeri a lehetőségeket.

Aperture

honlapja: https://www.apple.com/aperture/

Ezt a programot már jóideje használom nagy megelégedéssel, de sajnos az év elején az Apple bejelentette, hogy nem fejlesztik tovább és várhatóan 2015-től egy új program fogja átvenni a helyét (Photo vagy iPhoto lesze a neve).

Egyelőre most kivárok és megnézem hogy az új program mennyire lesz jó és használható, sajnálnám ezt a szoftvert ha kellene cserélnem, mert egyrészt nem volt olcsó másrészt pedig elég kényelmes a használata.

A programot elindítva az Adjustments / Effects / Black & White részen érdemes előszőr szétnézni, de a neten számtalan helyről lehet ingyenes vagy fizetős preset-eket is letölteni. Természetesen a kreatitivásnak semmi nem szab határt, a különböző értékek módosításával teljesen egyedi hatásokat is lehet érni.

A programra különösebben most azért nem térnék ki mert windows alatt amúgy sem lehet használni, kizárólag OS X operációs rendszeren elérhető.

Aperture

Adobe Lightroom

Honlapja: http://www.adobe.com/hu/products/photoshop-lightroom.html

Ez talán a világ egyik legismertebb fotós alkalmazása, rengeteg cikk, leírás és bemutató született már róla. Ezekhez sok újat én most nem tudok hozzátenni, főleg azért nem mert kicsit régebben használtam ezt a programot utoljára, viszont érdekelne hogy ha tudtok ajánlani vele kapcsolatban olyan hasznos információt, melyik fekete-fehér képek konvertálására vonatkozik, azt megköszönném.

Adobe Lightroom

Annyit viszont ígérek, hogy ha az Aperture utódja nem váltja be a hozzá fűzött reményeket (ez várhatóan 2015 elején ki fog derülni) akkor több mint valószínű, hogy erre a programra fogok áttérni és a lapon sokkal több leírás és tipp fog megjelenni vele kapcsolatban.

Topaz B&W Effects

Honlapja: http://www.topazlabs.com/bweffects

Nem rossz nem rossz … a demók alapján. Bevallom ezt nem tudtam kipróbálni eddig időhiány miatt és mert a többi program jobban tetszett, de mindenképp felvenném a listába mint olyan program, melyet érdemes számításba venni.

Topaz B&W Effects

CameraBag 2

Honlapja: http://nevercenter.com/camerabag/desktop/

Mostanában ezt a programot használom a legtöbbször honlapkészítés, honlap karbantartás kapcsán. Pici, egyszerű a kezelése és rendkívül felgyorsítja munkát a preset-ek használata. Általában úgy szoktam használni, hogy az adott holnaphoz szükséges kép tulajdonságokat beállítom (szélesség, magasság, képarányok, élesség és egyéb módosítások) majd az asztalról vagy egyéb könyvtárból a megformázni kívánt képeket egyszerűen belehúzom a programba. Ott azonnal érvényesül az előzőleg már beállított összes tulajdonság, így a behúzást követően a következő mozdulattal már mentem is ki a kész képet egy új könyvtárba.

Ez még nem kötegelt képszerkesztés, de már nagyon közel áll hozzá sebesség tekintetében. Lényegesen gyorsabb megoldás, mint az Adobe Photoshop action-ök használata.

A listába azért került bele, mert több fekete-fehér beállítása is van illetve lehet sajátokat is elmenteni. Kezeli a szokásos fájltípusokon kívül a RAW fájlokat is (NEF-t is emlékeim szerint de most ebben hirtelen nem vagyok 100%-ig biztos).

Camerabag 2

Google Nik Collection – Silver Efex Pro

Honlapja: https://www.google.com/nikcollection/products/silver-efex-pro/

Ezt a programot érdemes feltenni a gépre is kipróbálni, mert iszonyatosan sokat tud. Rendkívül alaposan be lehet állítani a kép minden egyes apró részletet és tulajdonságát. A lehetőségeken egy cikk keretein belül végig sem lehet menni rendesen, mint azt a lentebbi hivatkozásból is látjátok, komplett videó sorozatot és lehet készíteni arról hogy kell használni.

Azt hiszem nem véletlenül írják több helyen is a neten, hogy a profi fotósok a fekete fehér képek konvertálásához az esetek többségében ez szokták használni.

Google Nik Collection - Silver Efex Pro

video lista a használatárólhttp://youtu.be/U6VhGb9b_gs?list=PLp5lYDsQi4gn2FUrR_ztLc7jPs8yPejUI

Honlap: https://www.google.com/nikcollection/products/silver-efex-pro/

Perfect Photo Suite 9

Honlapja: http://www.ononesoftware.com/products/bw9/

A honlapján lévő képeket megnézve szerintem elég egyértelmű hogy ez is professzionális felhasználásra készült. Sokféle beállítási lehetőség van azon túl, hogy maga a szoftver is rengeteg alapértelmezett – és megjegyzem rendkívül látványos – beállítást és a sablont tartalmaz.

Érdemes megnézni a honlapon lévő demo videókat, mert azokból kiderül hogy milyen könnyen és gyorsan lehet egészen látványos módosításokat eszközölni a segítségével.

Perfect Photo Suite 9 - B&W 9

Szoftver árak

Árak tekintetében elég nagy a szórás, úgyhogy táblázatba szedtem melyik szoftver mennyibe kerül.

SzoftverÁraForintban Megjegyzés
Adobe Lightroom12,29 euró / hó45 300 Ft1 évi költség
Apple Aperture79,99 dollar19 760 FtLightroom rivális
Google Nik Collection119 euro36 554 Ft7 db program csomagban
Perfect Photo Suite 9149,95 dollar37 043 Ft7 db program van a csomagban
Topaz B&W Effects59,99 dollar14 820 Ftez csak 1 db plugin
Camerabag 215 dollar3 706 FtMost 5 dollár kedvezménnyel megvehető

 

Amit fontos megjegyezni, hogy az Adobe Lightroom ára 1 évre vetített összeg és a Creative Cloud csomag részeként (is) árusítják, ennél természetesen több lesz ahogy tovább is “béreljük”.

Topaz B&W Effects pedig igencsak borsos árú, hiszen mindössze 1db plugint kapunk ennyi pénzért, míg egy Google Nik Collection vagy Perfect Photo Suite 9 7 plugint ad csomagban. Ez elsőre nem hangzik jól, ám ha megnézitek hogy a képfeldolgozás során gyakorlatilag mind igencsak hasznos, akkor nem is annyira drága ez utóbbi kettő sem.

Te hogy csinálod?

Kíváncsi lennék rá, hogy szoktad elkészíteni a fekete-fehér képeket? Milyen programot, megoldást használsz ehhez? Van esetleg valamiféle trükk amit a készítés során alkalmazol? Ha van kedves és egy időd, oszd meg légyszives velem és a többiekkel is. Köszi! :)

Kapcsolódó bejegyzések:
 • A képszerkesztő, képmanipuláló programok közül az egyik legjobb a onOne féle Perfect Photo Suite 8, amit most egy rövid ideig teljesen ingyen lehet letölteni a h …

 • Vandit egy újabb tutorialja, melyben az örvénykészítés titkaiba avat be minket. :) (Harder)Örvény Nyissunk egy új 800 px 600 képet fekete hátérrel FILE/NEW …

 • Lyzu küldött egy új tutorialt, melyben egy egyszerűbb térhatású feliratot készít el. Felhasználható pl. bannerekhez, logókhoz, honlap címéhez stb..…

 • Vandit legújabb leírása a “csápok” címet kapta, mert nem jutott jobb az eszembe :) Lényegét tekintve talán úgy tudnám körülírni a kapott eredményt, hogy mindenfé …

 • 1. Lépés: Kezdj egy új képet mondjuk 300×300 pixellel, fehér háttérrel. Válaszd ki a “Rounded Rectangle Tool”-t az alábbi módon:…

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

1 hozzászólás

 1. Harder says:

  A Perfect Photo Suite 9 most egy ideig olcsóbban vásárolható meg ahogy látom: $149.95 helyett $129.95 ( link: http://www.ononesoftware.com/products/suite9/ )

Szólj hozzá
a Fekete-fehér képek készítése (fotózás) c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>