Fókusz manipuláció


Ha el szeretnénk érni azt, hogy képünk egy bizonyos pontját figyeljék meg mások, elég néhány egyszerű lépést elvégezni, hogy meghatározzuk az általunk kívánt “fókusz pontot”. A következő néhány lépésben mindenki elsajátíthatja ezt a trükköt.

Megjegyzés: a haladók használhatják a Layer Maskot, ilyenkor duplikáljuk a képet, és ennek alapján folytassuk a tutorialt.

Először is nyissuk meg a retusálni kívánt képet. Érdemes olyan képet választani, melynek minden pontja éles, a jobb hatás érdekében. (Ha a képet Backgroundként kezeli (le van zárva), Jobb Gomb – Duplicate Layer… majd Ok, innentől a Copyval dolgozzunk.)
Én ezzel a képpel dolgoztam.

Nyomjuk meg a Q-t (Enter Quick Mask), majd válasszuk ki a Gradiant Toolt (G) a következő beállításokkal:

Döntsük el, a kép melyik pontját kívánjuk “fókuszponttá” tenni, (a kép közepével egyszerűbb dolgozni) majd klikkeljünk a kívánt pontra és a gombot lenyomva tartva húzzuk el a kép széléig. (A távolság tetszés szerint növelhető/csökkenthatő, utóbbinál erőteljesebb lesz a fókusz, míg előbbinél kevésbé.) Ekkor egy halványodó piros kör jelenik meg a képen.

Nyomjuk meg ismét a Q-t (Exit Quick Mask), majd válasszuk a Filter – Blur – Gaussian Blur-t. Itt adjunk meg egy 0,5-5 közötti értéket érzésre, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl elmosódott a kép széle.

Ha élesíteni szeretnénk a fókuszon, egyszerűen nyomjuk le a Shift+Crtl+I-t (Select – Invert Selection), majd válasszuk a Filter – Sharpen – Sharpen-t vagy Unsharp Mask-ot.

Ha ezek után ránézünk a képre, szemünk pár másodperc alatt rátalál a legélesebb pontra a képen – így pontosan az történik amit mi szerettünk volna;)

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Néhány egyszerű effekt és máris elkészült a saját, egyedi absztrakt képünk. 5 lépéses, könnyű tutorial.1. lépés: Hozzunk létre egy új dokumentumot tetszés …

 • Ebből a tutorialból megtudhatod, hogyan készíthetsz wind-el és sharpen effect-ekkel ilyen mély és futurisztikus alagutat.Első lépésként nyiss meg egy új do …

 • Ezzel a tutoriallal el tudjuk érni azt a hatást, hogy a lámpák fényét sokkal erősebbnek lássuk.1.) Először nyissuk meg ezt a képet:2.) Aztán dupl …

 • Ha olyan az alakzatunk, hogy nehéz a kijelölő eszközzel pontosan végigmenni a szélein vagy csak nagyon időigényes mint például egy nő és annak a frizurája, akkor …

 • E nagyon egyszerű tutor keretében egy meglévő képből olyat csinálunk, mintha azt egy számítógépes játékból fényképeztük volna ki. 1. Nyisd meg az átalakítani kí …

A cikket beküldte: Ckow ()

3 hozzászólás

 1. Andreiy says:

  ezt egyszerűbben is meglehet csinálni. 1 lépésből
  magyar photoshoppom van ugyhogy magyarul írom, de megpróbálom angolul is.

  magyar:
  1.
  szűrő->renderelés->megvilágosítási effektusok. Ott kiválasztod, hogy görbe, lekicsinyíted/felnagyítod akkorára amekkora a rész amit szeretnénk, hogy azt nézzék meg először. Ezután oldalt beállítod úgy hogy ne lehessen annyira észrevenni. :) és OK. KÉSZ!

  Angol:

  filter-> render -> lightingeffects. Ott kiválasztod, hogy curved. A többit fennt olvasd!

  (KEZDŐKNEK EZ AJÁNLOTT)

  Andreiy

 2. BonFire says:

  Khmm! Nem tudom, hogy elolvastad-e a tutorial címét! “Fókusz manipuláció” Itten tudniillik nem arról van szó, hogy a kép egy részét világosabbá tesszük a többinél, hanem élesebbé. Persze, egy képelemet ki lehet emelni megvilágítással is, csak ez nem az a tutorial.

  Egyébként ha már a magyar Photoshopnál tartunk, nem tudom olvastad-e hogy “válasszuk a Filter – Blur – Gaussian Blur-t.”? Ha jól tévedek, a magyar felületen Szűrő/Életlenítő/Gauss életlenítő ez a menüpont. Tehát életleníteni kell a képet, ha ugyan van ilyen szó a magyar nyelvben. (pirossal alá van húzva)

  Mellesleg mutasd már meg, hogy hol van a Lightning Effects-ben a “Curved”!
  http://i245.photobucket.com/albums/gg80/BonFire_bucket/lightning_effects.gif
  Van “directional” (irányfény), “spotlight” vagyis pontlámpa avagy reflektorfény, és van “omni”, amit magyarul a szakmában csak fejgépnek hívnak.

  Szóval lehet, hogy nem ártana lecserélni a PS-t angolra, valamint elolvasni, ami a tutorialban le van írva (esetleg el is készíteni vagyis tesztelni), és akkor nem állítanál ilyeneket!

 3. grezoo says:

  Sziasztok, a render effekt csak segíthet, a legjobb, a blur -lensblur előtte “kerek shape” maszk, hogy egyre homályosabb legyen ne pedig élesen.. rátesz egy maszkot, visszaváltod a mask gombot, és kijelölés lesz belőle, majd megcsinálod a filtert…és kész is. én is a blurra szavazok..

Szólj hozzá
a Fókusz manipuláció c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>