Forráskód tisztogatás és formázás


Az elmúlt időszakban – mikor a joomla-s tartalmat költöztettem át drupal alá – keresgettem olyan megoldásokat az interneten, amivel viszonylag fájdalommentesen lehetne tetszőleges szövegrészlet cseréket megejteni. Ennek módja elképzeléseim kb úgy történt volna, hogy megadom felsorolásszerűen, mely szövegrészletet mire akarom cserélni, majd a teljes forráskódot bemásolva és gombot megnyomva végrehajtódnak a cserék.

Ennek már igen régóta nagy szükségét éreztem, mivel a lap tartalma az évek alatt több cms-t és szerkesztőt is megélt, így a cikkek forráskódja … hogy is mondjam … szóval néha igencsak érdekesen tud kinézni. :)

Például adott egy ilyen kód:

Galériák készítéséről vagy működéséről szóló tutorialt már <strong>készítettem</strong>, viszont még egyszer sem esett szó a galériák egyik legfontosabb eleméről: a thumbnail-ekről, avagy kisképekről.
Ezek azok a <em>képek</em>, melyek 1-1 galéria betöltődésekor először a szemünk elé kerülnek, rájuk szoktunk kattintani hogy megjelenjen a nagykép. 
 
Minden esetben vagy el kell készíteni őket, vagy el kell készítettetni őket.
</p>
Amiből szeretném ezt megkapni:
 
<pre lang="html">
Galériák készítéséről vagy működéséről szóló tutorialt már <strong>készítettem</strong>, viszont még egyszer sem esett szó a galériák egyik legfontosabb eleméről: a thumbnail-ekről, avagy kisképekről.
Ezek azok a <em>képek</em>, melyek 1-1 galéria betöltődésekor először a szemünk elé kerülnek, rájuk szoktunk kattintani hogy megjelenjen a nagykép. 
 
Minden esetben vagy el kell készíteni őket, vagy el kell készítettetni őket.

Ezért elkezdtem a forráskódokat kicsit megtisztogatni, emiatt kerestem egy ilyen programot. Sajnos már most azt kell mondanom, hogy tökéletes megoldást nem találtam, viszont a 2 – végül tarsolyban maradt program – meglehetősen hasznosnak bizonyultak, úgyhogy nagyon röviden ejtenék 1-2 keresetlen szót róluk.

RQ Search and Replace (screenshot)
honlap: http://mira.home.line1.ru/rqsr.html

A program használata igen egyszerű, de arra van kihegyezve, hogy nagyobb mennyiségű, a gépeden tárolt tartalmon egyszerre futtasd végig. Nekem nem felelt meg teljesen, hisz minden egyes cikk szövegét ki kellett volna tennem egy fájlba, majd arra ráereszteni a progit és utána vissza drupal-ba … macera. Ettől függetlenül 1-1 nagyobb kód tisztogatásához remek választás lehet.

TEXTools (screenshot)
honlap: http://www.fireflysoftware.com/index.htm

Na ez a program már gyakorlatilag azt tudja, amit eredetileg kerestem, viszont pár karakter cseréjével ( pl. ű betű) gondja akadt, nem tudta megfelelően lekezelni. Innentől kezdve persze már megint ott tartottam, hogy megint manuálisan kell egyes részeket kicserélnem a kódban, ezért írtam az elején, hogy ez sem tökéletes megoldás.

Viszont ha javítanák ezeket a dolgokat, ez lenne számomra az ideális forráskódtisztogató program. ;)
A működése egyébként végtelenül egyszerű és kényelmes, hisz a feltételeket egy fájba kimentve bármikor elő tudjuk hívni vagy akár módosítani. A feldolgozandó forráskódot a képen is látható “Input Text” mezőbe kell tenni, majd a cserék lefuttatását követően az eredményt megkapjuk az “Output Text” fül alatt.

Kapcsolódó bejegyzések:
  • Galériák készítéséről vagy működéséről szóló tutorialt már készítettem, viszont még egyszer sem esett szó a galériák egyik legfontosabb eleméről: a thumbnail-ekr …

  • Amikor készítettem a drupal alapú új lapot, sokáig filóztam rajta, vajon milyen legyen az alapértelmezett és mindenki számára elérhető beviteli forma (filtered h …

  • Nem tutorial, egyszerűen csak egy gyűjtés, mert szükségem volt egy magyar “stop words” állományra és a neten egy nagyobb, teljes anyagot nem találtam, így összeg …

  • Webfejlesztés közben könnyen előfordulhat, hogy a készülő lap építése során olyan CSS kódrészletek kerülnek be a CSS fájlba, melyeket később már nem is használun …

  • Honlapkészítés közben néha jól jön, ha az egyes böngészők különböző szabványértelmezése miatt egyes CSS részleteket, kódokat böngészőhöz kötve tudunk definiálni. …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

Szólj hozzá
a Forráskód tisztogatás és formázás c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>