IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

6 Pages V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Anime, japán rajzfilmek
Harder
post 2005. Dec 28., 22:16
Post #1

Admin

Group: Admin
From: Hungary
Member No.: 2

Lord Gabor kérésére

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Lord Gabor
post 2005. Dec 28., 23:19
Post #2

渡辺 大河 (Watanabe Taiga)

Group: haladó tag
From: Budapest
Member No.: 1123

Hurrá, végre van ilyen topic is. biggrin.gif De hogy ne offtopiccal kezdjem, íme egy pár információ az animeről:
Mi az az anime? (Az írás a Aoi Anime weboldalról származik.)

CODE

Az anime egyszerűen megfogalmazva a japán animációt jelenti. Az anime japán szó, de az angol "animated" kifejezésből vették át japánban. Az anime technikáját tekintve megfelel nagyjából a hazai rajzfilm fogalomnak. Azonban a kettő minden más tekintetben teljesen különböző!

Az anime nem a nyugati rajzfilmek keleti párja, hanem a mozgóképes médiacsoporton belül az élőszereplős filmek, és a rajzfilmek mellett egy azokkal azonos rangú kategóriát képvisel, amely magyarországon jelenleg csekély mértékben ismert. Az, hogy a japán animációt magyarországon a rajzfilmekkel azonosítják, annak köszönhető, hogy a kettő készítésének technológiája megegyezik. Csakhogy a nyugati kultúrában a rajzfilmek, tehát animációs filmek 99%-ban a gyerek nézőközönség számára készülnek. Ebből adódik az anime megítélésével kapcsolatos félreértések legnagyobb része.
Japánban az anime önálló médiaként tagolódik műfajokra, a nyugati élőszereplős filmeknek megfelelően. Így létezik gyerekeknek készülő, és létezik - ez a nagyobb hányad! - nem gyerekeknek készülő anime is. Manapság az animék célközönsége leggyakrabban a fiatal felnőttek, és idősebb tinédzserek. Ennek a ténynek az ismeretében sok félreértés, és az anime negatív megítélése is elkerülhető lenne a nyugati országokban.

Japánban évente több száz anime készül el. A filmstúdiókkal egyenrangú, híres és hatalmas anime-stúdiók működnek, óriási piaccal. így tehát ha valaki japánba utazik, elkerülhetetlen hogy szembetalálja magát az animével, amely a mangák mellett szorosan kötődik a japán emberek életéhez.

Hogy mi különbözteti meg az animét a rajzfilmektől? Az anime rendelkezik több olyan jellegzetes jeggyel, melyek alapján az is felismeri, hogy japán animációról van szó, aki egyáltalán nincs otthon a témában. Ezeknek a jellegzetességeknek alapja a japán kultúrából és életfelfogásból adódik, amely alapvetően különbözik az európai felfogástól.
A túlidealizáltság, szélsőséges romantika éppúgy a japán életfelfogásból ered, mint a halál, erőszak erősen naturális ábrázolása, vagy akár a szexuális nyíltság, ami még a gyerekeknek szóló animékben is gyakran előfordul.
Európai szemmel sok embernek nehéz ezeket megérteni és elfogadni, nem negatívan megítélni ezt a számunkra ismeretlen szemléletmódot. Az európára jellemző biblikus gondolkodásmód, a dolgok mesterségesen jóvá és rosszá választása, a tabuk jelenléte a keleti világ számára ismeretlen. Ez a fajta szemléletmód alapvetően meghatározza az animét.
Az anime jellegzetes jegyei nem merülnek ki a külsőségekben. A történetek komplexitása és mondanivalója, a karakterek kidolgozottsága nagyon gyakran a filmeket is felülmúlja, természetesen mindez műfaj-, és célközönség-függő. De szinte általánosan jellemző a komplex, életszerű történet, a reális konfliktushelyzetek, és a valódi személyiséggel rendelkező karakterek, melyekkel azonosulni tud a néző. A japánok az animét arra használják, hogy kifejezzék magukat úgy, ahogyan azt nem tehetik meg a hétköznapi életben. Az animében ezt a kifejezésmódot szemlélhetjük meg, mely a japán kultúrából és személyiségből indul ki.

Nagyon nehéz általánosságban beszélni az animékről, mivel minden anime más. Lehet ugyan csoportokra osztani, mint gyerekeknek és felnőtteknek, vagy lányoknak és fiúknak készült anime, megkülönböztethetünk műfajokat, mint akció, vígjáték, történelem vagy sci-fi. De minél több animét ismer meg valaki, annál nehezebb általános érvényű szabályokat megfogalmazni. Érdemes tehát az animének egy kis időt szentelni, mielőtt valaki elítélné vagy sablonokat próbálna ráerőszakolni.

E rövid kis bevezető után következzen egy pár bemutató az én kedvenc animejeimről (A leírások a Aoi Anime weboldalról származnak.).

Hellsing
A Hellsing egy napjainkban játszódó vámpírtörténet. Nagy-Britanniában a királynő megbízásából működő, Hellsing nevű szervezet évszázadok óta harcol a természetfeletti lények, a vámpírok ellen. A szervezet vezetője Sir Integral Wingates Hellsing, aki az apja halála után nő létére egymaga irányítja azt. A szupertitkos szervezet az újból és újból felbukkanó vámpírokat kutatja fel, és semmisíti meg. A titkos fegyver pedig nem más, mint egy valódi vámpír, aki a Hellsing szolgálatában áll: Alucard...

Cowboy Bebop
A Cowboy Bebop egy nehezen érthető komoly mű. Története egy fejvadászcsapat tagjai körül forog, a nem túl távoli jövőben, ahol a Föld romokban hever, az emberiség pedig szétrajzott az űrben. A fullasztó bürokráciában virágzik a bűnözés, mindennaposak a lövöldözések, rablások, gyilkosságok. A korrupciótól tehetetlen rendőrség bevezeti az akár milliós végösszegű vérdíjakat, és megkezdődik a fejvadászok, vagy ahogy ők magukat hívják a Cowboyok kora.
Ebben a zűrzavaros világban sodródik egymás mellé négy ember, és itt kezdődik a Cowboy Bebop története...

Last Exile
Az anime egy alternatív, Steam-Punkos világban játszódik, akinek ez mond valamit. Akinek nem, annak elmondom: Az egész olyan, mintha egy sci-fi író a 20. sz. előtt találta volna ki, így a nincs igazán elektrotechnika, mindent a gőz hajt. Jelen esetben szárny nélküli kis és nagy repülőket, vagy léghajókat.
A Last Exile világában két nagy ország terül el, Anatoray és Deussis, közöttük pedig egy óriási ciklon, a Grand Stream. A két ország állandó háborúban áll egymással, mivel Deussis kopár hófödte tájain nem túl sok minden terem, így szükségük van az ellenfél területeire...

Bevezetésnek egyenlőre ennyit, majd rakok meg még infókat (valószínűleg szombaton, akkor jövök majd haza telelésből smile.gif ).

U.I.: Ha hosszú lenne a hozzászólás, akkor elnézést kérek, de szerintem első hozzászólásnál nem rossz, mert így megvannak a kezdeti információk, nemde? unsure.gif

This post has been edited by Lord Gabor: 2005. Dec 28., 23:24

--------------------
Lord Gabor | Tutorial.hu fórum haladó tag | Blog | Ubuntu Linux 7.10 (Gutsy Gibbon) | Firefox 2.0.0.8 | jEdit 4.2Final | Amarok 1.4.7 | Mit halgatok? | DeviantART | Wikipedia
"The three phrases of the holy books: Elda Taluta, Sarks Sark, Ark Arks"

+Quote Post
Lord Gabor
post 2006. Jan 5., 19:32
Post #3

渡辺 大河 (Watanabe Taiga)

Hm, úgy látszik ez a topic az én hozzászólásaimmal lesz tele, nem a tieitekkel. biggrin.gif
Sebaj, addig is berakok egy pár linket animékkal kapcsolatba:

USTEAM - hasznos oldal, hasznos infókkal
Aoi Anime - szintén ,de itt azért valamivel jobbak a leírások
AnimeAddicts - feliratok és magyar szinkronok lelőhelye
Anime+ tv - információk Magyarország egyetlen (legalábbis általam ismert smile.gif ) animés tévécsatornával kapcsolatban
Animewallpapers.com - sok-sok animés háttérkép

--------------------
Lord Gabor | Tutorial.hu fórum haladó tag | Blog | Ubuntu Linux 7.10 (Gutsy Gibbon) | Firefox 2.0.0.8 | jEdit 4.2Final | Amarok 1.4.7 | Mit halgatok? | DeviantART | Wikipedia

+Quote Post
LeGaS
post 2006. Jan 5., 19:54
Post #4

Frontend developer

Group: moderator
Member No.: 413

Gábor: majd szólok bátyjámnak, ő szereti az animékat, hátha ír majd ide valamit. smile.gif

--------------------
LeGaS | Moderátor
Webfejlesztő blogom

+Quote Post
Tshunin
post 2006. Jan 5., 20:43
Post #5

új tag
*

Group: tag
Member No.: 1312

Majd fellendítjük ez a topicot smile.gif

Az én személyes kedvenceim:
Ah! My Goddess TV, Golden Boy, Scrapped Princess, Suna Bouzu és a most újbóli feldolgozásra került I"s Pure

Kicsit lusta vagyok rolleyes.gif így akit bővebben érdeklnek a már említett Aoi Anime oldalon van ismertető

Végezetül megünneplem első hozzászólásom blush.gif

This post has been edited by Tshunin: 2006. Jan 5., 20:48

+Quote Post
BlackY
post 2006. Jan 5., 20:46
Post #6

Commander 1337

Group: törzstag
From: Szeged
Member No.: 38

Meg szvsz. az első pár napos hozzászólásjog megvonásodat wink.gif
Warezelni nem kéne...

BlackY

--------------------
BlackY
Blog
Új téma vagy tutorial
Szerkesztő | Törzstag
--
Hogyan kérdezzünk?
Üvöltsük meg együtt a holdat: Wuff :D

+Quote Post
LeGaS
post 2006. Jan 5., 20:47
Post #7

Frontend developer

Szerintem nem warez, amúgy én mondtam neki hogy írja be. biggrin.gif

--------------------
LeGaS | Moderátor
Webfejlesztő blogom

+Quote Post
BlackY
post 2006. Jan 5., 20:50
Post #8

Commander 1337

Group: törzstag
From: Szeged
Member No.: 38

Szerintem erőteljesen warez... Nem kevés torrent van azokon az oldalakon, és kétlem, hogy mindegyik szabadon terjeszthető lenne (tudom, a torrent fájl az, csak a vele letöltött cucc nem, de... Szóval érted.)

BlackY

--------------------
BlackY
Blog
Új téma vagy tutorial
Szerkesztő | Törzstag
--
Hogyan kérdezzünk?
Üvöltsük meg együtt a holdat: Wuff :D

+Quote Post
LeGaS
post 2006. Jan 5., 20:50
Post #9

Frontend developer

Jó, mind1. Linkek törölve, továbbiakban ON!

--------------------
LeGaS | Moderátor
Webfejlesztő blogom

+Quote Post
LeGaS
post 2006. Jan 23., 16:35
Post #10

Frontend developer

Lord_Gabor: egyik ismerősöm készített egy Anime / Manga fórumot, gondoltam téged érdekel. tongue.gif
Erre tessék: Genshiken

--------------------
LeGaS | Moderátor
Webfejlesztő blogom

+Quote Post
Lord Gabor
post 2006. Jan 26., 22:46
Post #11

渡辺 大河 (Watanabe Taiga)

Köszönöm a linket, már regisztráltam is magamat. smile.gif Igaz, még egy kicsit üres, de csak megtellik anime fanokkal.

Uh, nemrég láttam a Hellsing OVA promo videóját, és nagyon állat. biggrin.gif Kicsit véresebb, kicsit mangásabb, spécibb CGI effektekkel, egyszóval nagyon jó lesz. smile.gif Ha valakit érdekelné a videó, az jelezze nekem, és akkor adhatok linket (itt közvetlenül inkább nem adok, hátha a fejemre koppintanak smile.gif ).
Egy képet (sok kis képpel) azért berakok, amit találtam nemrég erről a videóról:
Promovideó kisképek

--------------------

+Quote Post
LeGaS
post 2006. Jan 27., 16:16
Post #12

Frontend developer

Sherman: hozzászólásodat töröltem, egy hozzászólást csak egy témába írj be!

--------------------
LeGaS | Moderátor
Webfejlesztő blogom

+Quote Post
Sherman
post 2006. Jan 27., 18:03
Post #13

új tag
*

Member No.: 1878

Megvan a másik??? huh.gif Nem találtam dry.gif bocsi

+Quote Post
Borysz
post 2006. Jan 27., 23:03
Post #14

új tag
*

From: Porcsalma
Member No.: 1816

En akkor is azt mondom, hogy a legjobb anime az InuYasha! smile.gif Meg a songoku, de abban nem vagyok biztos, hogy anim. Egykroon olyan inu lazban egtem, hogy amilyen reszt csak lehetett azt megszereztem, de utana jott az a franya virus:SSS

--------------------
>>Méregdrága konzolok Jól sikerült a Microsoft xbox360-as játékkonzoljának bemutatása az USA-ban - a készülékből azonnal el is fogyott minden bolti készlet, sőt az eBay-en már két-háromszoros áron kelnek el a néha meg-megfagyó MS játékgépek.

- Chip magazin. 2006. jan. 18. oldal!

Eljen a Magy portal! :)

+Quote Post
Lord Gabor
post 2006. Jan 30., 22:28
Post #15

渡辺 大河 (Watanabe Taiga)

Hurrá! Láttam a Hellsing OVA első részét! Ráadásul jó minőségben, angol felirattal (+ japán szinkron)! És nagyon jó volt! Majd nemsokára rakok be róla képeket (esetleg itt lehet nézni egy párat: Képek a Genshiken fórumán).

Leírás: Lényegében a manga változatnak az elejét fogja feldolgozni a sorozat, minnélinkább igazodva ahhoz mindenféle tekintetben (karakterek, grafika, történet). Ezt a sorozatot már nem a Gonzo Studio készítí, hanem a Geneon. A megvalósítás nagyon jó lett, a grafika nagyon jó, sok a CGI effekt, és a hangulat is frenetikus. Mondjuk kicsit véresebb lesz, amitől pár éve még visíkítva menekültem volna, most viszont csak hümmögök. A karakterek kicsit át lettek alakítva, ami szokatlan számomra, de tényleg jobban hasonlítanak a manga változatbeli szereplőkhöz. A harci jelenetek is nagyon jók lettek, jó pörgősek (rögtön 2 nagy csata is van ebben a részben).

Zárszónak annyit tudok mondani: egy nagyon jó sorozat lesz ebből, méltó az előző sorozathoz (esetleg felül is múlja azt, bár az én szívem az előző sorozathoz jobban húz). 5/5

--------------------

+Quote Post

6 Pages V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

Lo-Fi Version Time is now: 2012. May 21. - 19:25

Harder - webdesigner blog | keresőoptimalizálás | honlapkészítés