Aki fotózott már valaha digitális géppel és utána szerette volna az elkészült fényképet nagy felbontásban használni (pl. plakát, brosúra), vagy netán retusálni, az valószínűleg találkozott már a digitális fényképezés egyik nagy átkával. A hobbi szintű gépek többsége ugyanis zajos képeket készít, és bár ez a zaj kisebb felbontásokban nem jelent akkora problémát, és hobbi felhasználásnál nem is kell vele foglalkozni, de komolyabb munkák során zavaró lehet. Ezért fontos, hogy olyan gépet vásároljunk, ami lehetőleg nem túl zajos képeket készít. Viszont a hobbi kategóriában kapható gépeknél (30-200e árkategória) csak tűzoltásra van lehetőség, vagyis az elkészült képekről kell eltávolítani a zajt.
Ehhez kereshetnénk itt hatékony taktikákat, módszereket és szoftvereket. Én egy programról hallottam igazán jó véleményeket, ez pedig a Neat Image. A program fizetős, magyar forintba átszámítva 12000 forintba kerül ($59.90), de sajnos nem tudom honnan lehetne beszerezni, illetve, hogy valaki közületek használta-e már?
Remélem felkelti érdeklődéseteket ez a téma, fotózás iránt érdeklődő barátaim!