Help - Search - Members - Calendar
Full Version: PHP-mySQL segítség
photoshop és webszerkesztés - tutorial.hu > www.tutorial.hu > Programozás
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
norvanet
Szolid , egyszer? grafikus vagyok:)))
Valaki segíthetne a az adatbázis kezelését és létrehozását megtanítani.
Válaszként megtanítom a profi webgrafika rejtelmeire, vagy fizetek érte.
:roll:
TLoF
Mit értesz tanítás alatt?

Az alapokban tudok neked segíteni, a fizetséget, pedig grafikai munkákban megszámoljuk, lévén én a grafikai programokban a paint-ig jutottam smile.gif
norvanet
Szia, az alapoktól kellene indulni, plusz az elkészült lapjaimat és a mysql adatbázist (kicsit már karcos) felrakni a végső helyére. A grafikát nagyon vágom, bármit kérhetsz
Jana
TLoF
Hm.. kicsit meg vagyok lőve, hogy hol kezdjem, gondolom az adat fogalmával, meg az sql értemével tisztában vagy, neked csak gyakorlati oktatások kellenek.
norvanet
Pontosítok. Vannak kész php lapjaim, az adatbázist is exportáltam a gépemre, megakadtam, nem bírom felrakni a végsó helyére az eplanet.hu-nál.
TLoF
Akkor mondj egy hiba üzenetet, vagy egy fázist ahol elakadsz, és megpróbálok segíteni.
norvanet
Szóval így nehéz. Ha adsz egy mail címet, részletesen leírom a problémát
TLoF
tlof_kukac_fey-progress.hu de ezt megtalálod a főlapon is.
zoozoo

Sziasztok!

Ha szeretném tanulni az SQL-t (ill MySQL-t), milyen felületen tudom gyakorolni?
Magyarul van egy könyvecském, amiből az elmélet és az SQL alapjait agyba vételezhetném, csak kifejleszteni, beégetni a gyarolás örömével nem tudom milyen eszközzel... sad.gif
Hallottam Accesről, meg letölthető, butított MYSQL szerverről, de be kéne állítani, kéne próba adatbázis - egyáltalán jó úton járok?
Végülis a weboldali adatbázis kezelés oladláról érdekelne a dolog, ezért kérem itt a segítségeteket. ph34r.gif
Harder
Szia!

nem vészes a dolog, egyszerűen kivitelezhető smile.gif
Ha otthoni környezetben szeretnéd tanulni (webes tárhelyre feltöltögetett anyagokat kihagyva), akkor csak töltsd le a MySQL aktuális verzióját a honlapjukról (ingyenes), és telepítsd a gépedre.

vagy

Töltsd le pl. a PHP Triad-t, ez egy csomag, amiben minden fontos benne van (PHP, SQL, Apache), 1 exe telepítésével mindent felrak - és szintén ingyenes.
zoozoo
Köszönöm!
A MySQL 4-es verziója már a gépemen van.
Látom, eléggé problémás lesz beállítani a dolgokat, de legalább elindult a dolog smile.gif
Még a PHP-s cuccot is szemrevételezem és eldöntöm, melyik szolgálja jobban kívánságaimat smile.gif
Thx mégegyszer - még biztos lesz kédésem ;-)
Harder
Szívesen smile.gif
A csomag ilyen szempontból kényelmesebb - ott már kompletten (a beállításokat is nagyrészt megcsinálja) kerülnek fel a programok a gépedre smile.gif
Gery222
Azt szeretném meg tudakolni hogy hol találok olyan php+msql oktató sitet ahol szájbarágosan az alapoktól lámáknak elmagyarázzák az egészet? smile.gif php.net es kézikönyv nem igazán jött be sad.gif És a másik dolog pedig az hogy a deguportal.hu átmenetileg szünetel ugyhogy a naptáras php scriptet nemtom letölteni sad.gif Vki elküldi nékem? e mail: gery@vipmail.hu de lehet hogy egyébként is le van irva smile.gif

Üdv
Gery
Harder
van egy PHP 24 óra alatt könyv pdf formátumban, azzal érdemes próbálkozni szvsz smile.gif
Gery222
QUOTE (Harder @ Oct 29 2003, 07:42 PM)
van egy PHP 24 óra alatt könyv pdf formátumban, azzal érdemes próbálkozni szvsz smile.gif

Eztet honnan lehet leszedni?
BlackPrince
Lehet hüleséget mondok smile.gif

Nah szóval, ha egy szolgáltatónál a mail() fv. korlátozva van, hogy napi pár email küldhető, akkor ezalatt a mail() fv-t korlátozzák vagy a SMTP szervert? És ha az utóbbi akkor lehet egy internetszolgáltató v. akárki SMTP szerverét használni? Vagy létre lehet valami kapcsolatot hozni egy ilyen kiszolgálóval (tehát egy kapcsolatot nyitni 25 ös porton stb...jó fapadosan mint telnettel)?
TLoF
Általában az mail fügvényt korlátozzák, és az fsockopent meg letiltják, hogy ne tudj távoli kapcsolatokat létrehozni, és egyébb trüközést csinálni.

Plussz a neten ha találsz open relay szervert akkor tudnál csak levelet küldeni a segítségével.
BlackPrince
de ehhez csak egy simma sendmail (pl.) program kell nem? Azt meg tudok egyet smile.gif
TLoF
Remek, és mihez kezdesz vele? mert ha már a korlátozásoknál tartunk teljesen biztos, hogy a system, passthru, exec, és társai is le vannak tiltva a posix fügvényekkel együtt. Ebben az esetben akár futtass_engem_es_root_leszel file-t is oda rakhatja a könyvtáradba, akkor sem tudsz vele mit kezdeni.
BlackPrince
Húúú, de félre értettük mi egymást biggrin.gif
Küls? SMTP szerverre gondoltam, nem arra hogy én töltöm fel smile.gif
De már mind1, megoldódott a probléma.
Archie
Hello mindenki!
Aki tud, kérem segítsen!
Letöltöttem egy hírmegjelenítő scriptet, aminek a redme fájljában azt írja, hogy a következő módon jeleníthetem meg a híreket az oldalamon:
<?php
include(news/news.php)
?>
Ez eddig működik is, de amikor mondjuk a hozzászólások linkre kattintok (comments), nem a news/news.php?action... -veszi alapul, hanem a main.php?action... -ot, vagyis azt az oldalt, amibe meghívtam a news.php oldalt. Ilyen pedig a main.php-ben nincs, ezért ez nem működik.
Mit ronthattam el?
előre is kösz: ArChiE
BlackPrince
Uhhh.
Melyik scriptet használod? Megmondod az oldal címét ahol meg lehet nézni a progit?

Ha a link a rossz akkor sztem át kell írni a news.php -t de nem biztos smile.gif
Vagy én nem értek semmit?! smile.gif
Archie
Már többet is kipróbáltam, de egyikkel sem volt eddig szerencsém. Most a PHPNews-t próbálom, http://newsphp.sourceforge.net
amúgy az srv.hu-n próbálom. lehet, hogy az a probléma?
Archie
Kérlek ha tudsz, segíts!
Megvettem Julie C. Meloni: A PHP a MySQL és az Apache használata című könyvet, aminek a cd mellékletén fel volt téve a MySQL 4.0.4, az Apache 2, és a PHP 4.2.3 .Windows XP-n próbálkozok. A könyv szerint először a MySQL-t ajánlatos feltenni, ez meg is történt hiba nélkül, aztán az Apache is sikerült, de aztán hiába másoltam be a c:\windows-ba a php.ini-t, meg a c:\windows\system-be a php4ts.dll-t és írtam be az Apache httpd.conf fájljába az új sorokat, ha elindítok egy php scriptet, semmit nem csinál.
előre is kösz.: ArChiE
bigi
QUOTE (ArChiE @ Feb 25 2004, 09:35 PM)
Kérlek ha tudsz, segíts!
Megvettem Julie C. Meloni: A PHP a MySQL és az Apache használata című könyvet, aminek a cd mellékletén fel volt téve a MySQL 4.0.4, az Apache 2, és a PHP 4.2.3 .Windows XP-n próbálkozok. A könyv szerint először a MySQL-t ajánlatos feltenni, ez meg is történt hiba nélkül, aztán az Apache is sikerült, de aztán hiába másoltam be a c:\windows-ba a php.ini-t, meg a c:\windows\system-be a php4ts.dll-t és írtam be az Apache httpd.conf fájljába az új sorokat, ha elindítok egy php scriptet, semmit nem csinál.

Hogy indítasz el egy php scriptet?
Taky
QUOTE (ArChiE @ Feb 10 2004, 06:26 PM)
Már többet is kipróbáltam, de egyikkel sem volt eddig szerencsém. Most a PHPNews-t próbálom, http://newsphp.sourceforge.net
amúgy az srv.hu-n próbálom. lehet, hogy az a probléma?

ha a config részben meg kell adni a fájl úrvonalát,akkor lehet, hogy ott van a gond....igazából látni kéne.
Taky
QUOTE (ArChiE @ Feb 25 2004, 08:35 PM)
ha elindítok egy php scriptet, semmit nem csinál.

az oks, hogy fel vannak telepítve, de futnak is?
( vezérlőpult/felügyeleti eszközök/szolgáltatások alatt nézd meg, hogy megy e az apache ill a mysql)

egyébként ismerkedésre mindenképpen egy komplett cuccost ajánlanék windows alá.

pl. APPSERV vagy a XAMMP esetleg PHPTRIAD

ezek talán azért jobbak,mert nem kell vesződnöd a külön beállításokkal, hanem ténylegesen a scripteiddel foglalkozhatsz.

persze ezt csak localhostra értem....

BlackPrince
Nah én viszonylag benne vagyok most a dolgokban mert 2 napja tettem fel az Apache2 -t és a php 4. akárhanyast smile.gif

A php.ini t azt bekell másolni a windowsba és php4ts.dll -t a system32 be. Feltéve ha apache modulként akarod futtatni...

Ezekután szerkeszteni kell a konfig fájlokat.
php.ini :
doc_root = Ahol php scripteket akarsz futtatni, a legegyszer?bb az hogy ha a apache htdocs (ez az alapártelmezett az Apache ban) könyvtárát adod meg.

extension_dir = A php kiegészítoinek a helye. Az extension nevu mappának az elérési útját kell itt megadni.

httpd.conf :
A végére ezt a 2 sort kell beszúrni:
CODE
LoadModule php4_module "E:/serverz/php/sapi/php4apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php

Ahol persze a helyes elérési útra kell cserélni.

Ezek után restart Apache, és muködik. smile.gif
TLoF
Imádom az ilyen könyveket smile.gif A php programozási tanulást mindegyik azzal kezdi, hogy tölts le a forrásokat és telepítsd fel smile.gif

EasyPHP -t ajánlom, kicsi, nem tartalmaz fölösleges szemetet, gyors, egyszerü telepítője van, és tökéletes fejlesztési környezetet teremt.

(Aki sir, hogy nincs register_globals = on, és hogy miért nem hajtódnak végre a system calljai, akkor annak üzenem, haladjon korral smile.gif )

Egyébbként az általad emlitett trió elég régi, és a 2-es apache és a 4.2.x -es php kapcsolata koránt sem mondható felhőtlennek. (Hivatalos php támogatás a 2.0.44-től van, és az is csak a 4.3.x -es sorozatra vonatkozik)
A 4.0.4-es mysql meg finoman szólva is kezdeti stádiuma a 4-es ágnak... azóta már eljutottak a 4.0.18-ig. de a 4.0.16-ost minimum telepíteni kellene.

Szal ajánlat : Szedd le amit eddig felraktál, és az általunk javasolt csomagokból telepíts fel valamit. Hidd el nekem, hogy az elején kevesebb bajod lessz.
TLoF
QUOTE (ArChiE @ Feb 9 2004, 07:57 PM)
Hello mindenki!
Aki tud, kérem segítsen!
Letöltöttem egy hírmegjelenítő scriptet, aminek a redme fájljában azt írja, hogy a következő módon jeleníthetem meg a híreket az oldalamon:
<?php
include(news/news.php)
?>
Ez eddig működik is, de amikor mondjuk a hozzászólások linkre kattintok (comments), nem a news/news.php?action... -veszi alapul, hanem a main.php?action... -ot, vagyis azt az oldalt, amibe meghívtam a news.php oldalt. Ilyen pedig a main.php-ben nincs, ezért ez nem működik.
Mit ronthattam el?
előre is kösz: ArChiE

Az include -dal behivott file-ok bizony úgy viselkednek mintha egybe "copy-pastelted" volna a kódot, ezért a relativ hivatkozások is a befogadó file-okra mutatnak. A main.php -dban kell úgy kialakíti a belső rendszert, hogyha bizonyos paramétereket kap, akkor mindig hivja be a news/news.php-ét.

CODE

if (isset($_GET['action']))
  {
     include(news/news.php)
  }

Mivel ha jól néztem a phpnews az action változóban küldi el hogy mit akar csinálni. ezen felül, meghivod a news scriptet ahol akarod. smile.gif

Ha irsz forrást, vagy mondasz lapcimet, tudunk többet is mondani.
Archie
letöltüttem az APPSERV-et, de még mindíg ugyanazt csinálja (nem csinálja), amit eddig.
ezen is el kell végezni valami konfigurálást, vagy ennek így alapból kellene működni?
Harder
Mi az amit nem csinál? Appserv-t amúgy Taky használ, én phptriad-t használtam eddig, és pont tegnap tettem fel TLoF ajánlására az EasyPHP 1.7-t, nem kellett semmit beállítani (illetve annyit, hogy a php.ini-ben off-ra tettem a hibák megjelenítését, de ez a működést nem befolyásolja)
Archie
tehát mondjuk csak megcsináltam egy egyszerű print-es php oldalt, és ha bemásolom az apache dokumentum könyvtárába, 2x rákattintok, és be sem jön a böngésző
Archie
ja és az easyphp-t csak olaszul lehet letölteni?
TLoF
Nem. Az easyphp eredetileg francia.

Azt hiszem itt valami félre értés van nállad.

Ha rákkattintasz egy .php kiterjesztéső file-ra a merevlemezeden nem a végeredménynek kell megjelenni, hanem a szerkesztőnek.
Mivel a php SZerver oldali nyelv, ezért először át kellene futtatni a feltelepített webszerveren

Tehát ha a file-odat mondjuk test.php-nak hivják, és beraktad a www könyvtárba akkor a http://localhost/test.php -ét próbáld megnyitni. ha igy sem megy akkor mondj hiba jelenséget hiba üzenetet és az apache log könyvtárából az error.log vonatkozó részeit.
Harder
Plusz infó: az EasyPHP-t bár franciául szeded le, de install után ott a programban a nyelvválasztási lehetőség, át lehet tenni angolra.
Archie
kösz, most már az APPSERV-el működik.
még 2 kérdésem lenne.
1. ha monjuk van egy nem általam készített, letöltött scriptem, aminek van egy install.php része is, tehát előbb telepíteni kell, az itt is ugyanúgy megy, mintha a netes tárhelyen feltelepíteném?
2. a könyvben a MySQL-es részhez értem. azt írja, hogy írjuk be a következőket:
CREATE TABLE zoldseges_arukeszlet (
azonosito int not null primary key auto_increment,
aru_neve verchar (50) not null,
aru_leirasa text,
aru_ara float not null,
aktualis menny int not null
);
eddig ok, de hova????
Taky
QUOTE (ArChiE @ Feb 29 2004, 03:23 PM)

2. a könyvben a MySQL-es részhez értem. azt írja, hogy írjuk be a következőket:
CREATE TABLE zoldseges_arukeszlet (
azonosito int not null primary key auto_increment,
aru_neve verchar (50) not null,
aru_leirasa text,
aru_ara float not null,
aktualis menny int not null
);
eddig ok, de hova????

http://localhost/phpmyadmin/adatbázisodneve

oda kell berakni, klikk az sql fülre....
Archie
kösz, sikerült, de most megint elakadtam
a PHP és a MySQL között kellene kapcsolatot létrehoznom a mysql_connect() segítségével.
többször is megnéztem, mindent jól írtam be, és mégsem jön létre a kapcsolat. ezt írja ki:
Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'archie@localhost' (Using password: YES) in c:\appserv\www\mysqlconnect.php on line 2
Harder
TLoF, az EasyPHP-ben hol lehet a mysql nevet/jelszót beállítani?

ha elindítom a progit, a tray-ben nyomok egy jobbegeret, ott a configuration -> mysql, arra kattintok, feljon jegyzettömbben egy my.ini, amiben vagy egy ilyen rész:

# This will be passed to all mysql clients
[client]
#password=my_password
port=3306
#socket=MySQL

mondjuk ha itt be is írok egy jelszót, akkor még mindig nem tudom hol lehet az sql usernevet megadni. sad.gif
Gondolom ezt kellene bemásolni majd ezek szerint:

# Example mysql config file.
# Copy this file to c:\my.cnf to set global options
Harder
Megoldottam favágó módszerrel a mysql név/jelszó beállítást smile.gif
Leszedtem ezt a progit: MySQLAdministrator (www.mysql.com), ebbe beírtam hogy név: root, jelszó üres maradt, belépett, módosítottam a root adatai, elmentettem és kész smile.gif

Ettől függetlenül még mindig nem jöttem rá hogy hova menti, honnan veszi az adatokat, szóval jó jönne egy kis help smile.gif
Már csak azért is érdekelne most már a dolog, mert ha a C:\Program Files\EasyPHP1-7\ dir-ben rákeresek a beállított névre vagy jelszóra, semmit nem találok (mármint config fájlt ahol ezek tárolva lennének)
BlackPrince
Én is ugyanígy oldottam meg a dolgot smile.gif
Aztán a phpmyadminban pár változtatás, az is csak úgy els? nekifutásra ami nem teccik átálítom elvel. És minden megy rendesen smile.gif
Harder
Közben beszéltem TLoF-fal telefonon, és megvan a megoldás miért nem találtam semmit a gépemen smile.gif
Szal ezek az adatok a "mysql" nevű adatbázisban vannak, phpmyadmin alól lehetett volna módosítani rajta.
Ami engem megkavart, hogy eddig csak phptriad alól használtam mindent, ott volt egy winmysqladmin.exe amiben az egyik fül alatt plain text alapon lehetett ezt módosítani, de mint most megtudtam ez egy elég béna és "unsecure" megoldás, szóval jobb hogy váltottam smile.gif
BlackPrince
Jah, én ott szívtam, hogy a phpmyadminban beállítottam jelszót a rootnak, aztán ezek után nem akart beengedni. Mindig Acces denied for user root@localhost Using password: No <- és ezzel a No val volt a gond. Átállítottam az azanosítást "sütisre" a konfig fájlban és ezzeé megjavult smile.gif
Somi
QUOTE (Harder @ Oct 29 2003, 07:42 PM)

Már más is kérdezte hogy honnét lehet leszedni. Megmondanád?
Harder
Sajnos nem tudom honnan lehetne letölteni, sorry sad.gif
BlackPrince
[-- MODERÁLVA --]

De csak azért hogy ez a fórum megmaradjon annak aminek indult.
BlackPrince
A kovetkezo a gondom:
Hiba eseten sajat magam altal keszitett hibat szeretnek kiiratni. Ez mind szep es jo, de a php is kiirja a sajat hibait. Ezt hol lehetne letiltani a progin belul?

Tudtam, hogy valamit meg kerdezni akartam smile.gif
A mysql_connect() vagy a mysql_pconnect() -et erdemes hasznalni (sebesseg, hordozhatosag, megbizhatosag stb.)?
BlackPrince
QUOTE (BlackPrince @ Mar 14 2004, 09:09 PM)
Hiba eseten sajat magam altal keszitett hibat szeretnek kiiratni. Ez mind szep es jo, de a php is kiirja a sajat hibait. Ezt hol lehetne letiltani a progin belul?

Elso problemamra a megoldas:
error_reporting( hibaszint )
QUOTE (hibaszint)

1 E_ERROR (integer)
2 E_WARNING (integer)
4 E_PARSE (integer)
8 E_NOTICE (integer)
16 E_CORE_ERROR (integer)
32 E_CORE_WARNING (integer)
64 E_COMPILE_ERROR (integer)
128 E_COMPILE_WARNING (integer)
256 E_USER_ERROR (integer)
512 E_USER_WARNING (integer)
1024 E_USER_NOTICE (integer)
2047  E_ALL (integer)

Forras: phpmanual cool.gif
TLoF
A mysql_connect vs mysql_pconnect egy szép flame -t megért már a php fejlesztői listán, annak az összegzése pedig az, hogy igazából a pconnect a jobb, csak nagyon oda kell figyelni a program megirásakor, hogy mindenképpen lezárd a kapcsolatott ellenkező esetben bahatod a dolgot. Cserébe egy csomó szerveren le van tiltva, mert zabálja az erőforássokat. Lévén a connect csak felépiti a kapcsolatot, kérdez, majd bont. igy csak pillanatokra foglaja a kapcsolatott addig a pconnect felépíti a kapcsolatot és ráül addig amig ki nem timeoutol, vagy le nem zárják. ha sok gyors sql lekérdezést akarsz használni akkor pconnect, ha csak 1-2-4 kérésed van egy lapon, akkor mindegy. ha csak 1 akkor a pconect még lassabb is.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.