Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Joomla! (Mambo 4.5.x)
photoshop és webszerkesztés - tutorial.hu > www.tutorial.hu > Programozás
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
Harder
Nekem a htmlarea3 tetszik - még ha tényleg lassabb is mint a 2es verzió - jóval többet tud smile.gif Azt nézted már, hogy a könyvtár (ahova töltenéd fel a képeket) milyen chmod beállításokkal van? Lehet hogy nem írható, és ez a baja.

A gyik.com-on a plusz menüpontokat én nagyon egyszerűen oldottam meg: a template fájlba beleírtam a linket biggrin.gif

a plusz komponensek telepítésére most nem tudok mit írni mert nem igazán szoktam használni, viszont ha tudsz még kicsit várni akkor nemsokára tesztelem a dolgot én is mert gyűjtöttem be pár olyan kiegészítőt, amit esetleg felteszek a portálunkhoz - szal megnézem majd én is.
mattil
Úristen mi történt? ohmy.gif
Holnap akartam megmutatni az illetékeseknek, hogy lám milyen szépen készülget az oldal. Ma reggel még egy kicsit alakítgattam rajta stb. Aztán egész délelőtt nem működött az srv. Most működik, de mindenféle adatbázishibát ír ki kész oldalak helyett. Az adminba sem tudok belépni. Mi a fene történt? sad.gif sad.gif blink.gif
Mindennek vége? Telepíthetem ujra? és az egész munkát kezdhetem előlről? nem semmi éjszakám lesz akkor sad.gifsad.gif
Ráadásul 10 perc mulva megyek dolgozniés csak este 11-re érek haza..sad.gif
Mi történt?
Harder
Lehet hogy csak a hibák megjelenítése van bekapcsolva az srv.hu apache-ban, szerintem várj még egy kicsit mert lehet hogy most állítja vissza root a dolgokat. Mondjuk ahogy látom, mást úgysem tudsz csinálni mert menned kell dolgozni sad.gif
mattil
Épp most értem haza. Most megy minden rendesen, így végre kezdek egy kicsit megnyugodni wink.gif
Délelőtt kissé (nagyon) megíjedtem, hogy odavan az eddigi munkám. Nem lett volna könnyű egy éjszaka alatt újrateremteni mindent.
Persze még nincs kész az oldal, de lassan elkészülnek a legfontosabbak. Most már meg tudom mutatni az illetékeseknek mit alkottam, és szerintem nem néz ki rosszul... wink.gif
Most már csak egy forum és egy vendégkönyv jönne nagyon jól és akkor szerintem egy héten belül indulhatna is az oldal. De sajnos még mindíg nem tudok komponenseket telepíteni sad.gif
Más:
Sosem gondoltam volna, hogy vezető hírnek egyik kedves kollegám és nagyon kedves felesége utolsó segélykiáltását kell majd kitennem. Nagyon meg vagyok, meg vagyunk lőve most itt emiatt, hiszen mindannyian ismerjük őket és tudjuk, hogy Ők aztán tényleg nem érdemelték meg ezt a sorsot amibe néhány hónap alatt kerültek ! sad.gif sad.gif
Nem tudom kérhetek-e ilyesmit, de ha elolvastátok meg fogjátok érteni miről van szó és nagyon örülnék ha legalább annyiban segítenétek nekik, hogy felhívásukat kiteszitek az oldalatokra. Ezt szerintem bármilyen témáju internetes oldal és közösség fel tudja vállalni. Hiszen tényleg nemes ügyről volna szó!
Előre is köszönöm mindenkinek!
Harder
fórumnak vmi integrált cuccot akarsz a mambo-hoz, vagy külön is jó lenne? (mint nálunk)
mattil
Hát nézzük csak: jo lenne hírlevelet küldeni ugy kéthetente arról mi történt a szakszervezet és a vasut házatáján, jo lenne egy vendégkönyv, hogy abba irogassák a véleményüket az oldalról. No és persze egy forum mindenféle témával. (Hirtelen csak ennyi jut eszembe smile.gif )Ha külső forumot, hirlevelet stb. telepítek az nem fog tetszeni sokaknak, hogy mindegyiknek külön reg. kell. Ezért lenne jo integráltan, ahhoz egy reg bőven elég
Harder
2-3 lehetőség van a fórumhoz ha jól emlékszem, itt meg tudod nézni: http://mosforge.net/

a minibb és a phpbb mükszik integráltan, és asszem van még egy 3. is
mattil
Igen, forumként a phpbb, a loadmouth, és a simpleboard tölthető le általában a legtöbb helyről. Le is van töltve nekem mindhárom, de eddig egyiket sem sikerült telepítenem. Pedig van vendégkönyvem is meg egy csomo mindenféle komponensem. De amint már a multkor írtam:
"Ha kicsomogolom a komponenst akkor hiába másolgatom akárhová nem jelenik meg mint uj komponens. Ha elinditom benne az install.komponens neve.php filet akkor azt irja:"Direct Access to this location is not allowed." Ha pedig az admin menűből akarom telepíteni a tömörített komponenst akkor ezt kapom: "Installation file not found:
/hosting/srv.hu/j/v/jvsz/uploadfiles/install_408668bddbff0/"
Ezt már az srv.hu forumán is jelezte valaki, de később azt irta talált egy safe patchet és most már manualban tudja telepíteni ezeket én nem tudom hol keressem ezt a patch-et, pedig én is szeretnék forumot, vendégkönyvet és egyebeket telepíteni! "
Közben megtaláltam a safe mode patchet. Itt van: Safe mode patch Nekem ezzel sem sikerül... Ezért kérdem mi a titka?
mattil
Sziasztok! smile.gif
Itt voltak, megnézték, nagyon tetszett nekik wink.gif A nevessünk rovatban levő droidsztorikat ki is nyomtatták maguknak.. biggrin.gif
Nagyon beindult a fantáziájuk a lappal kapcsolatban, aminek külön örülök smile.gif
Olyannyira, hogy kitaláltak egy érdekes pályázatot. Még nincs minden letisztázva, de azért amennyi már biztos azt most elmondom. Hamarosan jön a hivatalos kiírás is.
Naszóval: amint az látható, a szakszervezetünknek még nincsen logója, sem pedig bannere. Ennek több oka van, leginkább az, hogy senki sem ért közülünk a grafikához. Viszont a gyik.com és a tutorial.hu fórum látogatói közül többen is laugh.gif Ezért arra gondoltak, kiirnak egy pályázatot logókészítésre. Természetesen bárki nevezhet, aki tud ilyet rajzolni és szívesen csinálna egyet. A logót nem csak a netre tennék ki, hanem az lenne a hivatalos logónk, ezért ezt használnánk levélpapírokon, bélyegzőkön stb is. Nincs megkötés, de azért természetesen a logónak azért ki kellene fejeznie, hogy itt jegyvizsgálókról van szó. (Felhasználható a kalauzkulcsunk, táskánk, bármi amit csak gondoltok)
A legjobban tetsző logót bannert kitennénk a lapra, azt használnánk hivatalosan és persze megemlítenénk ahol csak lehet kinek a műve.
De ami ennél jobban vonzó lehet a készítésre: a legjobbat egy kéthetes (10-11 ott töltött éjszakás) Görög utazással ajándékoznánk meg!
Remélem ez elég vonzó ajánlat smile.gif
Hamarosan remélem sikerül a forumot és egyebeket is telepítenem. Egy kicsit rendbeszedem majd még az oldalt,és persze egy csomo további info is rákerül majd. Utána indulunk smile.gif
Szakmai kérdések most hirtelen:
1. Jelenleg az én e-mailcímemről küldözgeti az értesítéseket, ha regisztrál valaki. Ezt hol tudom megváltoztatni?
2. Sajnos ahogy sejtettem jobban örülnének ha az egyes rovatoknál főoldalszerű megjelenés lenne és nem csak linkek a rovatban levő cikkekről. Még szétnézek a különböző Mambos oldalakon, hátha van megoldás, csak én nem jöttem rá eddig..
Most igy hirtelen csak ennyi smile.gif
mattil
Végre sikerült!!!! Tudok komponenseket telepíteni! biggrin.gif Következzék egy rövid kis leírás a telepítésről:
A probléma eddig az volt, hogyha fel akar telepíteni egy komponenst magának az ember, akkor a komponens létre akar hozni magának egy pár könytárat, amit viszont a szerver általában nem enged meg. Erre megoldás a safe mode patch. Ha felmásoljuk a megadott könyvtárakba az állományokat (az ott levőket természetesen felülírva) lépjünk be admin felületre. Itt ha a componensek telepítéséhez megyünk (components-install/uninstall) akkor ugy középtájon egy hosszú figyelmeztető szöveget kapunk olyan üzenettel többek között, hogy azonnali hatályall állítsunk mindent 777-re, közvetlenül alatta pedig egy ftp assistot. Ez az, amit használnunk kell! A telepítendő komponenst másoljuk fel valahova a szerver egyik könyvtárába (pl. a gyökérkönyvtárban hozzunk létre egy foruminstall nevű könyvtárat és oda) Amikor telepíteni akarjuk a komponenst az use ftp asssist melletti négyzetbe tegyünk pipát, az user name mezőbe írjuk be a felhasználónevünket, amit a szerveren használunk, a password mezőbe pedig a jelszavunkat. A host értelemszerűen a szerver elérhetősége (srv esetén: free.srv.hu). Ezekután menjünk az install from directory mezőhöz. Az alapesetben megadott administrator könyvtár helyett adjuk meg azt ahová az előbb bemásoltuk ami nekünk kell (eseünkben: /foruminstall). Majd kattintsunk az install gombra. Ha minden jol ment, akkor rendben lefut a telepítés hibaüzenet nélkül smile.gif A telapített összetevők listájában pedig megjelenik az általunk telepített komponens, amit ezek után csak hozzá kell kapcsolnunk valamelyik menűhöz és már használhatjuk is laugh.gif Elvileg lehetséges tömöritetten is felpakolnunk amit akarunk de ezt még sajna nem probáltam ki mert indulok dolgozni sad.gif Majd legközelebb..Addig is szép napot mindenkinek smile.gif
Harder
Koszi a leirast, megnezem majd en is mert nem emlekszem ilyen ftpassist opciora, lehet az a baj hogy nalam meg kicsit regebbi verzio van. smile.gif
mattil
Az ftp assistot a safe mode patch hozza létre amint írtam is. ezt a patchet én a mamboportal.com oldalról töltöttem le. Regisztrálni kell és csak akkor enged az oldal bármit letölteni, de megéri, mert nagyon sok hasznos dolog van ott.
Időközben kiprobáltam a tömörített feltöltést is. Rendkívül ügyes és okos dolog!:)
Nem kell semmi mást tenni, csak fogni a tömöritett komponenst (azaz pont ugy amilyen formában letöltöttük zip fájlként) megjegyezzük merre is van aztán a komponensek telepítésénél most az upload sorba kell mennünk, a tallozásssal rákeresni,majd az opload gombbal elküldeni és semmi további teendőnk nincs. Majd ő kibontja magának és oda teszi ahova kell mi már csak a sikeres telepítésről kapunk értesítést.
mattil
Egyre több mindenre rájövök, és elég sok hasznos dolgot (kiegészítőt, hack-et stb.)leltem a neten, így már elég szépen alakul az oldal smile.gif Van fórum, chet, rovatok főoldala, saját menűk, vendégkönyv, hírlevél,egyebek, sőt néhány magyarítást is sikerült beszereznem ezekhez, ugyhogy mostmár tényleg nemsokára elkészül biggrin.gif De a komponensekkel továbbra is van egy kis bajom sad.gif Nem tudom őket eltávolítani, még az ftp assistal sem sad.gif Miért?
Találtam egy jó kis oldalt ezt a figyelmetekbe ajánlom smile.gifsmile.gif Lányok a sinek mentén smile.gif
Harder
Azt próbáltad már, hogy FTP-n törlöd a fájlokat?

Amúgy elvileg így kéne, legalábbis a mambo dokumentáció szerint:

http://mosdoc.mamboserver.com/wakka.php?wa..._Modules&v=1dbt

Installation from a directory on the web server

The module/component installer does provide a manual install. Follow these simple steps :

1. Download module/component
  2. Unzip locally
  3. FTP all files to a directory on your server ( a good place would be in the uploadfiles directory under MOS)
  4. Go to install module/component and select Install from Directory
  5. Enter absolute path to directory and .xml file e.g. /usr/local/www/data/MOS/uploadfiles/component.xml
  6. Click on the Install button

If your web server has the safe-mode flag enabled you might patch your core distribution with the safe-mode fix. This fix helps to install component/modules on such an environment.

Uninstalling a module
In order to uninstall a module, just check it in the main list and use the delete function in the toolbar. The module will be uninstalled after a short confirmation.

Updating of a module
In order to update your module it is recommended to uninstall and install the module again. With this procedure it is sure that all files are correctly installed/updated.
Taky
ha valaki nem ismerné:

http://www.mambovb.com/
Grön
Valaki nem próbálta, hogy jól müködik-e freeweben a Mambo?
Harder
Taky, köszi! smile.gif Most nézem még csak a cuccot, közben egy gyors kérdés: a vbulletin-t ugye nem tartalmazza? Vagy inkább töltsem le és nézzem meg, ugye? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Grön: még nem, de gondolom túl nagy baj nem lehet ott sem a mambo-val smile.gif

módosítva:
ejj, most látom sajnos nem lehet letölteni a cuccot.. sad.gif Taky, te már leszedted? Feldobnád vhova?
Taky
QUOTE (Harder @ May 1 2004, 05:39 PM)
Taky, köszi! smile.gif Most nézem még csak a cuccot, közben egy gyors kérdés: a vbulletin-t ugye nem tartalmazza? Vagy inkább töltsem le és nézzem meg, ugye? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

passz...nem néztem, csak véletlen botlottam az oldalba és gondoltam hátha érdekel vkit smile.gif
mattil
Kedves Grön! Én kipróbáltam, illetve éppen most is teszetelm. Freeweben az eddigi tapasztalataim szerint jol megy a Mambó smile.gif Ide tettem: mamboportal.fw.hu
Következik egy kis leírás a freewebre telepítésről:
A freeweb az egyik legrégebbi és legnépszerűbb ingyenes tárhelyszolgáltató rendszer. Kezdetben persze ide is csak statikus oldalakat tehettünk, aztán később már elfogadta a php fájljainkat is, most pedig már adatbázist is hozhatunk létre, mégpedig korlátlanul. Érdemes kiprobálni, hogy vajon kedvenc CMS rendszerünkkel hogyan működik. Én is kiprobáltam, és bár nem vagyok még kész a tesztelésssel, de ugy néz ki remekül működik ezen tárhelyen a Mambó.
Hogyan telepítsünk tehát? Az első lépés természetesen itt is a tárhely és az adatbázis igénylése. Ha ez megvan, akkor lépjünk be egy ftp programmal a tárhelyünkre(hely:www.freeweb.hu; username:amit regeltünk; jelszó: amit regeltünk) és másoljuk be a Mambó file-okat. Miután végeztünk természetesen itt is állítsuk be a könyvtárainkat 777-re, mint más helyeken. Lépjünk be az oldalunkra. A telepítő elindul. A szokásos lépések következnek először ugye tesztel. Azokat a könyvtárakat(és a benne található fájlokat!) amikre azt az üzit adja, hogy nem tudta írni állítsuk 777-re, a következő képernyőnél (step1) írjuk be az adatokat. hostname: sql; mysql username:mamboportal; mysql database name: amit regeltünk; mysql password: ezt akkor kapjuk meg ha a freeweb.hu oldalon belépünk a saját admin felületünkre, majd az adatbázis igényléshez. az első belépésnél generál egy jo hosszu sok számbol és betűből álló kódot. Ez lesz az adatbázis jelszavunk ezután!!! A step 2 ugye az oldalunk neve, a step 3-nál pedig fogadjuk el az automatikusan megjelenő értékeket, és irjuk be az e-mail címet. A következő képernyőn értesít a sikeres telepítésről, és arról is, hogy nem sikerült megírnia a configuration.php filét. Ne ijedjünk meg, nem kell semmi mást tennünk csak lépjünk be egy szövegszerkesztőbe, másoljuk be azt amit létrehozott és ezen a képernyőn alul meg is jelenített, majd mensük el az egészet configuration.php néven. Ha kész másoljuk fel a helyére a gyökérkönyvtárba, de ha már ott vagyunk, akkor töröljük ki egyuttal az installation könyvtárat. ezután végre elindithatjuk a rendszert, mely remélhetéleg el is indul. Miután kigyönyörködtük magunkat a megjelenő oldalakon, megdícsérhetjük magunkat, hogy ezt a feladatot is sikeresen teljesítettük. Most már csak annyi van hátra, hogy belépjünk admin felületre és el is kezdjünk vele dolgozni.
Harder
koszi a leirast, epp most kuldtem el a linket egy ismerosnek aki mambo install leiras utan erdeklodott smile.gif
mattil
Ujraolvasva az előbbi irásomat, természetesen a mysql username-hez azt a nevet kell írni, amit regeltünk a szolgáltatónál és nam a mamboportalt smile.gif ez csak az én példámnál volt igaz! Sajnos utólag már nem tudok belejavítani a hozzászólásomba....
Grön
Köszi a részletes leírást, tervezem, hogy énis kipróbálom fw-en Mambo-t, a leírásod alapján már könnyebb dolgom lesz azt hiszem wink.gif

Ezt akár fel is lehetne tenni tutorialként gyik.com-ra biggrin.gif
bigi
Mi a funkciója a Newsfeeds modulnak?
bigi
QUOTE (Harder @ May 6 2004, 11:15 PM)
Én nem használom, de itt utána tudsz nézni: http://mosdoc.mamboserver.com

pontosabban:
http://mosdoc.mamboserver.com/wakka.php?wa...ews_Feeds&v=xkp
http://mosdoc.mamboserver.com/wakka.php?wa...ews_Feeds&v=a9k

Köszi wink.gif
mattil
Rég jártam már itt.. Bocsánat, de majd két hétig nem volt otthon netem, ezért nem voltam sad.gif
Bejelentenivalóm van! Megujult a Mamboserver.hu!!
Mivel a régi szerkesztőnek mostanában kissé sok dolga akadt, akad ezért hosszas tárgyalások után egy bizonyos mattil nevű emberke vette át az oldal szerkesztését. Nem is tudom ki az, ti hallottatok már róla? laugh.gif Szivesen adok ám erre jogot másnak is, aki megérdemli tongue.gif De először is látogassatok el ide. A forum, letöltések stb. már igencsak beindult...smile.gif
BlackPrince
En se ismerem biggrin.gif Jart mar amugy itt? biggrin.gif

Amugy gratu hozza, es sok-sok sikert!
Harder
Gratulálok szintúgy, most nézem a fórumot smile.gif
mattil
Hogy mi is a Mambó? A Mambó egy ugynevezett szabad forráskódú CMS rendszer. Nem lettél okosabb? Akkor másképp mondom.
Mindannyian használjuk a netet és találunk rajta jobbnál-jobb, vagy rosszabbnál-rosszabb oldalat. Ilyenkor fel szokott bennünk merülni, hogy mi lenne, ha mi is alkotnánk egyet? De vajon mivel készült ezeknek az oldalaknak a többsége?Én is képes lennék ilyesmire?

Többféle lehetőség is van honlapkészítésre, melynek alapja elsődlegesen a HTML leírónyelv. Ám hiába ismerjük a nyelvet, és hiába tudunk elég jól programozni, ha végiggondoljuk mi mindent is szeretnénk oldalunkra akkor rájövünk, hogy mire ezt mind leprogramozzuk az rengeteg időbe fog telni, talán sosem készülünk el vele.. sad.gif
Bár a neten sokfajta kész program megtalálható, ezeket is elég sok ideig tart áttenni rendszerünkbe.
Mi hát a megoldás akkor, ha gyorsan, ámde jol működő honlapot szeretnénk, melyen rajta lennének az adott témával kapcsolatos híreink, írásaink, tartalmazna fórumot, hogy a hasonló gondodlkodásuak megvitathassák a témákat, képtárat, vendégkönyvet, letölthető cuccokat és még sokmindent amit csak szeretnénk? Na és mi van akkor, ha nem ért az ember a programozáshoz? És azért az sem egy utolsó szempont, hogy jól nézzen ki, hiszen szakemberek szerint a design a legfontosabb egy jó honlapnál...
Erre találták ki a különböző CMS rendszereket, amelyekbe általában már előre be van építve egy csomó hasznos modul és komponens amire szükségünk van, ám ha valamelyik része nem tetszik, akár át is irhatjuk, vagy pl. másfajta fórumot telepíthetünk stb. Ennek köszönhetően pedig nem kell sokat a programozással törödnünk, így időnket leginkább a lényeg, a honlap tartalmára fordíthatjuk.
Többfajta CMS rendszer is van nem csak szabad foráskódú, hanem pl. kereskedelmi is.
Miszerintünk, akik ezt használjuk oldalainkhoz a Mambó az egyik legjobb!! Bár nyilvánvalóan elfogultak vagyunk egy kicsit.. biggrin.gif tongue.gif
Telepítéséhez egyébként nem kell más, csak egy számítógép, amelyen kicsomagolod a letöltött programot, egy tárhely, ahova feltöltöd, és egy ftp progi amivel feltöltöd a tárhelyre. Kicsomagolásra és feltöltésre tökéletes a szinte minden gépen meglevő Windows vagy Total Commander. Persze a tárhelynek futtatnia kell a PHP Scripteket, és a Mysql adatbázist. Egyre több ilyen ingyenes tárhely van, mint például a freeweb, az atw, az srv, az eplanet. De természetesen telepítheted otthoni gépre ha van webszerver programod, vagy fizetős szerverre is.
Most pedig kérlek menj a Mamboserver.hu oldalra a linkek menűponthoz, és nézd meg azokat az oldalakat amiket ajánlunk ott. Tetszenek? Mind ezzel a rendszerrel készültek! wink.gif
Volna kedved neked is kipróbálni? smile.gif
Sok sikert hozzá, és amiben csak tudunk segítünk! wink.gif
Harder
Hello mattil smile.gif Az írást kicsit javítgattam ha nem bánod, és szívesen kiteszem a lapra ha gondolod. smile.gif

Mi is a Mambo? A Mambo egy úgynevezett szabad forráskódú CMS rendszer. A CMS szó a Content Management System rövidítése, melyet magyarra tartalomkezelő rendszerként lehetne fordítani. Nem lettél okosabb? Akkor másképp mondom.

Mindannyian használjuk a netet és nap mint nap beleütközünk különféle szinvonalú lapokba. Ezek lehetnek jók is, rosszak is. Egy-egy jó lap láttán felmerülhet bennünk a kérdés: Mi lenne, ha mi is alkotnánk egyet? Vajon mivel készült ezeknek az oldalaknak a többsége? Én is képes lennék ilyesmire?

Többféle lehetőség is van honlapkészítésre, melynek alapja elsődlegesen a HTML leírónyelv. A HTML-en kívül persze rengeteg egyéb lehetőséggel is élhetünk, csak hogy párat említsek napjaink legnépszerűbbjei közül: PHP, SQL.
Ám hiába ismerjük a nyelvet, hiába tudunk elég jól programozni, ha végiggondoljuk mi mindent is szeretnénk oldalunkra, legtöbbször rájövünk, hogy - mire ezt mind leprogramozzuk - az rengeteg időbe fog telni, talán sohasem készülünk el vele.. sad.gif
Bár a neten sokfajta kész program is megtalálható, ezeket elég sok ideig tart telepítgetni, próbálgatni - vajon melyik lenne számunkra a legmegfelelőbb.

Mi hát a megoldás akkor, ha a lehető leggyorsabban egy jól működő, a honlapunk témájával kapcsolatos híreket, írásokat tartalmazó lapot szeretnénk? Mit tegyünk, ha szeretnénk rá hozzá egy fórumot, ahol a hasonló érdeklődési körű látogatóink, barátaink megvitathatják a témákat? Hogy tudnánk képtárat, vendégkönyvet, letölthető fájlokat és még sok egyebet szolgáltatni a látogatóknak?
A helyzetet súlyosbítandó tételezzük fel, hogy nem értünk a programozáshoz, nem értünk a grafikához (pedig bármely honlap esetében elsődlegesen a grafika fogja meg a látogatók, így ennek hiányában sok érdeklődőt elveszíthetünk).

A rövid válasz minden eddig feltett kérdésünkre: Mambo Open Source!

... de a hosszabb válasszal sem szeretnénk adósod maradni:
Erre találták ki a különböző CMS rendszereket, melyet általában már előre beépítetten tartalmaznak rengeteg - a későbbiekben hasznos és szükséges - modult és komponenst. Ezeket akár át is írhatjuk, illetve szabadon cserélgethetjük (pl. több fajta fórum közül lehet választani).
Ennek köszönhetően nem kell sokat törödnünk a programozási feladatokkal, és minden energiánkat a honlap tartalmi bővítésére fordíthatjuk.

A CMS rendszerek között többfélével is találkozhatunk, pl. a 2 alapkategóriát említeném: szabad forráskódúak és kereskedelmi termékek. Szerintünk - a lap készítői szerint - az egyik legjobb szabad forráskódú termék a Mambo, persze nyilvánvalóan elfogultak vagyunk (de csak egy kicsit... tongue.gif)

Telepítéséhez nem kell más csak
- egy számítógép, melyen kicsomagolod a letöltött programot
- egy tárhely, ahova feltöltöd
- és egy FTP kliens program, amivel feltöltöd a tárhelyre.

Kicsomagolásra és feltöltésre tökéletes a szinte minden gépen meglevő Total Commander (régebben Windows Commander néven volt ismert). A tárhelyen elérhetőnek kell majd lenni PHP és MySQL? szolgáltatásnak. Szerencsére egyre több ilyen ingyenes tárhely van, a teljesség igénye nélkül megemlítenék párat:www.freeweb.hu, www.atw.hu, www.srv.hu, www.eplanet.hu.
Persze az ingyenes tárhelyeken kívül felteheted fizetős szerverre is, illetve otthoni gépeden szintén kipróbálhatod (ehhez viszont ott webszerver programmal kell rendelkezned).

Most pedig kérlek menj a mamboserver.hu oldalon a linkek menüponthoz, és nézd meg az ott ajánlott honlapok címeit.
Tetszenek? Mind ezzel a rendszerrel készültek! wink.gif
Volna kedved neked is kipróbálni? smile.gif
Sok sikert hozzá, mindenben segítünk amiben csak tudunk! wink.gif

A mamboserver.hu csapata
bigi
Most jönne jól a Wakka? smile.gif
BlackPrince
Megy a Wakka wink.gif
Harder
jaja, fent van, ott a lapon a link smile.gif
bárki kér rá szerkesztési jogot, csak egyet regisztrálnia kell aztán hajrá. smile.gif
bár nagyon filozok rajta, hogy egyszerűbb lenne egy .htaccess-es hozzáférés, aztán magát a wakka-t már mindenkinek szerkeszthetővé tenni, mert igy minden laphoz hozzá kell adni a többieket is mint szerkesztésre jogosult. smile.gif
BlackPrince
A lustasag biggrin.gif biggrin.gif
bigi
QUOTE (BlackPrince @ May 26 2004, 02:37 PM)
Megy a Wakka wink.gif

Ezek szerint kicsit lemaradtam, legutóbb még nem ment smile.gif
mattil
Tegnap egész nap melóztam és most is oda indulok sad.gif sad.gif

Hello mattil  Az írást kicsit javítgattam ha nem bánod, és szívesen kiteszem a lapra ha gondolod.

Tedd csak ki nyugodtan smile.gif Tetszik a javított verzió is. biggrin.gif
mattil
Ha menűpontként content blog sectiont, vagy content blog categoryt adok meg, akkor az az abban a kategóriában, szekcióban levő cikkek főoldalát kapom. Az első háromról megjelenik az intro text is, a többiről csak link van. Hogyan tudom ezt magasabbra állítani, hogy ne csak 3 intro jelenjen meg, hanem joval több? Akár az összes is...
bigi
QUOTE (mattil @ May 28 2004, 05:54 PM)
Ha menűpontként content blog sectiont, vagy content blog categoryt adok meg, akkor az az abban a kategóriában, szekcióban levő cikkek főoldalát kapom. Az első háromról megjelenik az intro text is, a többiről csak link van. Hogyan tudom ezt magasabbra állítani, hogy ne csak 3 intro jelenjen meg, hanem joval több? Akár az összes is...

Bele kell túrni a kódba biggrin.gif

\mambo\components\com_content\content.php
\mambo\components\com_content\content.html.php

A count, intro értékek megváltoztatása kell Neked wink.gif
mattil
Bele kell túrni a kódba

A count, intro értékek megváltoztatása kell Neked 

Nagyon szépen köszönöm! smile.gif Már bele is túrtam..

Bigi! A mobiltrendet feltettem a linkjeink közé wink.gif
bigi
QUOTE (mattil @ May 30 2004, 11:32 AM)
Bele kell túrni a kódba

A count, intro értékek megváltoztatása kell Neked 

Nagyon szépen köszönöm! smile.gif Már bele is túrtam..

Bigi! A mobiltrendet feltettem a linkjeink közé wink.gif

Ezt viszont én köszönöm! wink.gif
Somi
Helló!
Lenne egy kérdésem!
Már a mambot felraktam az srv-re és a fw-re is, de mind2-nél itt megakadtam!:
Amikor már mindent feltöltödtem az mysql adatbázis is rendben a könyvtárak be vannak átálítva 777-re.
Akkor ez van:
a főoldalon a configuration.php-nél még mindig Unwriteable van kiírva+ a Session save path /tmp, Unwriteable -nél is (ez különben mi?)
Rámegyek alul a continue-ra és értelemszerűen mindent jól kitöltök! aztán a végén azt mondja hogy:

** PLEASE REMEMBER TO COMPLETELY REMOVE THE INSTALLATION DIRECTORY **
Administration Login Details
Username : admin
Password : azt nem írom le

Click the "Run" button to start Mambo Open Source site or "Admin" to take you to administrator login.

Run Admin

Your configuration file or directory is not writeable, or there was a problem creating the configuration file. You'll have to upload the following code by hand. Click in the textarea to highlight all of the code.

<?php
$mosConfig_offline = '0';
$mosConfig_host = 'sql';
$mosConfig_user = 'simgames';
$mosConfig_password = 'nem írom le';
$mosConfig_db = 'simgames';
$mosConfig_dbprefix = 'mos_';
$mosConfig_lang = 'english';
$mosConfig_absolute_path = '/disk/raid/s/i/simgames';
$mosConfig_live_site = 'http://www.freeweb.hu/simgames';
$mosConfig_sitename = 'SimGames';
$mosConfig_shownoauth = '0';
$mosConfig_emailpass = '1';
$mosConfig_offline_message = 'This site is down for maintenance.<br /> Please check back again soon.';
$mosConfig_error_message = 'This site is temporarily unavailable.<br /> Please notify the System Administrator';
$mosConfig_UseBanner = '1';
$mosConfig_debug = '0';
$mosConfig_lifetime = '900';
$mosConfig_MetaDesc = 'Mambo Open Source - the dynamic portal engine and content management system';
$mosConfig_MetaKeys = 'mambo, mambo open source, Mambo, Mambo Open Source';
$mosConfig_locale = 'en_GB';
$mosConfig_offset = '0';
$mosConfig_hideAuthor = '0';
$mosConfig_hideCreateDate = '0';
$mosConfig_hideModifyDate = '0';
$mosConfig_hidePdf = '0';
$mosConfig_hidePrint = '0';
$mosConfig_hideEmail = '0';
$mosConfig_enable_log_items = '0';
$mosConfig_enable_log_searches = '0';
$mosConfig_sef = '0';
$mosConfig_vote = '0';
$mosConfig_gzip = '0';
$mosConfig_multipage_toc = '0';
$mosConfig_allowUserRegistration = '1';
$mosConfig_link_titles = '0';
$mosConfig_error_reporting = -1;
$mosConfig_editor = 'htmlarea2';
setlocale (LC_TIME, $mosConfig_locale);
?>

Ez az fw-nél van, de ez van az srv-nél is. Ami kódot kidob nekem azt kijavítottam a configuration.php-dist fájban. Nem tom mi lehet. Ebben még kezdő vok + nem is angolt tanulok! smile.gif Létszives segítsetek hogy mi lehet a gond!
mattil
a főoldalon a configuration.php-nél még mindig Unwriteable van kiírva

Azért, mert ez a file még nem is létezik! A telepítő hozza létre, de sajnos a freeweb és az srv szervere nem engedi meg, hogy létrehozza. Azt kell csinálni, hogy amikor eljutsz a telepítés végére és kiírja neked ezt a <?php -val kezdődő részt, fogod és kijelölöd az egészet. A notepadot megnyitod, és bemásolod. Majd az egészet elmented configuration.php néven. Ezt pedig bemásolod a tárhelyedre, majd átállítod 777-re. Ezek után már el fog indulni az oldalad! Kicsit körülményes tudom, de sajna ez van sad.gif Nem a configuration php-distet kell állítgatnod tehát!
mattil
Ebben még kezdő vok + nem is angolt tanulok!

Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a [url=http://www. mamboserver.hu]Mamboserver.hu[/url] oldalról már több mint 10 különböző magyarosítás letölthető! Többek között az admin felület teljes magyarosítása, a remository, a simpleboard fórum, a MyPMS II, az akobook, az akocomment, és még sok egyébnek a magyarosítása. Lesz még több is, tehát érdemes folyamatosan visszanézni, mert jópár magyarosítás most van tesztelés alatt és folyamatosan kerülnek fel a letöltések közé.
Lyzu
Hellótok!

Még csak most ismerkedem a Mambo-val és eléggé tetszik biggrin.gif
Na szóval elkezdtem csinálni egy sima design-et, aztán
dreamweaver-el beszúrkáltam a mambos dolgokat
Amikor ezt beszűrtam: <?php include ("mainbody.php"); ?>
akkor ha írok egy cikket, hogy lehetne megcsinálni hogy a cím mondjuk sárga
a szöveg pedig fehér legyen?
így már próbáltam: <span class="style1"><?php include ("mainbody.php"); ?></span>

a .style1 tartalma:
.style1 {
color: #FFFFFF;
font-size: 10px;
font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
}

De akkor minden 10px és fehér lesz..
Somi
QUOTE (mattil @ Jun 8 2004, 05:46 PM)

Azért, mert ez a file még nem is létezik! A telepítő hozza létre, de sajnos a freeweb és az srv szervere nem engedi meg, hogy létrehozza. Azt kell csinálni, hogy amikor eljutsz a telepítés végére és kiírja neked ezt a <?php -val kezdődő részt, fogod és kijelölöd az egészet. A notepadot megnyitod, és bemásolod. Majd az egészet elmented configuration.php néven. Ezt pedig bemásolod a tárhelyedre, majd átállítod 777-re. Ezek után már el fog indulni az oldalad! Kicsit körülményes tudom, de sajna ez van sad.gif Nem a configuration php-distet kell állítgatnod tehát!

Oké ezt meg is csináltam csak nem állítottam át 777-re. megnézem úgy...
Köszi a segítséget!
Somi
Köszön még1x a segítséget mert müxik! biggrin.gif
Majd ha még valahol elakadok szólok! biggrin.gif
Somi
Én úgy emlékszek mintha az elején magyarosítottam volna mielőtt felraktam. De eddig úgy néz ki hogy nem vagy valamit elszúrtam! biggrin.gif sad.gif
Aki már magyarosította, az elmondaná hogy a http://www.mamboserver.hu/-ról melyik magyarosítást szedte le (ami működik is) és hogy hogyan rakdta fel!?
Előre is köszike!
mattil
Remélem szépen fog működni majd wink.gif
Nekem sajnos nem a legszebb emlékeim vannak a freewebes mambo tesztelésről sad.gif Az ATW a legeslegjobb a Mambónak!

Köszön még1x a segítséget mert müxik! 
Majd ha még valahol elakadok szólok! 

Nagyon szívesen! Máskor is!:)
Bármi gondod van, csak szólj! wink.gif
Somi
QUOTE (mattil @ Jun 8 2004, 07:40 PM)
Nekem sajnos nem a legszebb emlékeim vannak a freewebes mambo tesztelésről sad.gif Az ATW a legeslegjobb a Mambónak!

Én legelőször ATW-re akartam fölrakni, de mysql-nél nem csinált nálam semmit, pedig ott mindent jól csináltam! sad.gif
Megpróbálom még 1x, ha azt mondod hogy a legjobb (én az atw-t szeretem különben a legjobban)

Tudsz vagy tud valaki válaszólni a magyarosítással kapcsolatos kérdésemre!?

Módosítás!:
Kipróbáltam megint az ATW-nél és MINDIg az írja ki hogy: Nincs SQL kérés!
nem tom hogy ott mi lehet a gond. maradok a fw-nél!
mattil
Nem értem miért nem megy nálad az atw!
Hostname 127.0.0.1
Ezt írtad be? Arra már nem emlékszem, hogy hogyan kértem sql-t de lépj be a www.atw.hu oldalra a neveddel és a jelszóval és a mysql menűpont alatt próbáld meg. Nekem nagyon jól műxik a tesztoldal: mamboserver.atw.hu a címe és nem kell safe mode patch és egyebek minden megy magától mint a karikacsapás!
A magyarosításról:
A mambó magyarosítások közül most csak Kusnyár Gábor magázódó magyarosítása van fenn a mamboserver.hu-n. Ezt legegyszerűbben ugy tudod használni, hogy bemásolod a languages könyvtárba, majd a language managerben kiválasztod. Érdemes átnevezni a hungarian.php-t és a hungarian.xml-t magyar.php-ra és magyar.xml-re, hogy a komponensek magyarosításai könnyebben fussanak majd.
Az admin felület magyarosításhoz először le kell töltened az Add-Onok közül az adminlanguaget, majd a benne levő fájlokat egyszerűen felmásolni a helyére felülírva a régieket. Ha ez megvan, akkor az admin magyaritást kicsomagolva egy darab filet találsz, amit egyszerűen csak be kell másolni a languages könyvtárba, és már működik is.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.