Kosz a kerdest - megprobalok a legjobb tudasom szerint valaszolni ra: az svchost.exe akkor lett fekete barany, amikor az elso RPC DCOM hiba ismertte valt, es az exploit utan szinte azonnal megirtak a hibat kihasznalo virust, a Blaster-t. (elotte mar volt talan ket virus, ami erre a hibara "iratott", de nem volt ekkora visszhangjuk) A
svhost.exe "boszorkanyuldozese" ekkor kezdodott. A megfelelo tajekoztatas mianya miatt szerintem nem egy OS-t kellett ujrainstallalni a NEM virusos .exe torlese miatt. Azt leirtak, hogy a virus a gepre
alkalmankent svhost.exe(svchost) neven masolja magat, de nehany info elmaradt. A Blaster foleg mblaster.exe neven volt a gepeken, de elofordult penis.exe stb. is az svhost.exe mellett. Ez eddig mndenfele info csatornan keresztul omlott a nyakunkba - csak vmit. kifelejtettek:
svhost1,
svchost_2Az emlitett, es uldozott exe lehet fertozott, de akkor vannak mas jelek is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindegyik fajl, amit igy nevezett el rossz sorsa fertozott. win.ini; bat.exe - stb fertozodhet meg, de attol meg nem illik a virusmenteset letorolni...
A rendszer inditasakor - mint a fenti lapokon is lathatod nehany folyamat azonnal elindul - a system processek. Ezek:
System Processes
[system process] alg.exe csrss.exe
ddhelp.exe dllhost.exe explorer.exe
inetinfo.exe internat.exe kernel32.dll
lsass.exe mdm.exe mmtask.tsk
mprexe.exe msgsrv32.exe mstask.exe
regsvc.exe rpcss.exe services.exe
smss.exe snmp.exe spool32.exe
spoolsv.exe stisvc.exe svchost.exe
system taskmon.exe tcpsvcs.exe
winlogon.exe winmgmt.exe
-------------------------------
Termeszetesen a common processek kovetik ezeket alkalomadtan...

Az svchost Service Host Process is generic host process for services that are run from dynamic-link libraries (DLLs).
Tehat erre szukseg van, a halozati alkalmazasok futasakor.
svchost_3Nem tudom, milyen vedelmi rendszert asznalsz, de ennyit illett volna megirniuk (kivetel Symantec..

Ha megirod, miket hasznalsz, talan tudok ajanlani jobbat, kis eroforras igenyut, es megbizhatot, olyat, ami leveleiben minden reszletre kiteroen tajekoztatja a felhasznalojat. (egyebkent a fertozott svchost.exe sokkal jellemzobb volt egyik kedvenc virusomra a Bat/Boohoo-A - mas neven Bat.NTScan.A, Bat.IROffer12.A, vagyis Mumu-ra a jellemzobb)
Barmikor szivesen segitek, csak tudni kell, mi fut a gepeden - az svchost.exe -n kivul..

Egyebkent a legmegbizhatobb informaciokat a Sophos, F-Secure, Trend Micro, Bitdefender, RAV, DrWeb lapjain talalod, es azt is, hogy a regisrtyben mit keress, mire figyelj...