IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

25 Pages V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Php Tutor, Mysql és php
zsola2
post 2004. May 12., 12:26
Post #1

aki zsola, csak 2...

Group: moderator
Member No.: 305

Sziasztok!

Eddig nem igazán foglalkoztam a php-val, de most belekeveredtem. dry.gif
Van egy olyan elképzelésem, hogy van 5-6 téma kategóriám, és mindegyikben van 9, vagy 10 téma. Ezeket ömlesztve szeretném kitenni egy oldalra, úgy, hogy minden alkalommal random pakolgasson bele egy cellába egy-egy témát.
Így most lehet, hogy kicsit hülyén hangzik, de még próbálkozom.
Szal, én úgy képzeltem el, hogy lenne egy adatbázis. abban a táblák adnák a kategóriákat, ott pedig meg lenne határozva egy adott témának a címe, egy kép hozzá.
Utána az oldalban meg valahogy így nézne ki a dolog, hogy adott egy cella, ide pakolja be random az egy témához tartozó címet, képet. És ugyan így tovább a többi cellába. (mintha apróhírdetések lennének egy újságban)

No, és most jön a kérdés: nincs valakinek egy ehhez hasonló forráskódja,de egy tutor meg még jobb lenne,hogy hogyan lehete ezt megoldani, mert megmondom őszintén, hogy sajna nincs időm elkezdeni a php tanulását, még a táblval valahogy elvergődnék, de... (meg vizsgaidőszakom is van), de ez meg most felbosszantott. wink.gif

Remélem, nem voltam annyira érthetetlen. blink.gif
Előre is köszi!
Zs.

--------------------
- egy blog a rengetegben -
A fórum etikettjét mindenképp olvasd el! --> Fórum looser's guide
Webszerkesztéssel kapcsolatos kérdésekre PM-ben _nem_ vagyok hajlandó válaszolni... A fórum azért van, hogy ezt ott beszéljük meg!
"Ne feledd, ha valaki felbosszant, az arcodon 42 izom rándul össze. De csupán négy izom kell ahhoz, hogy kinyújtsd a kezed, és pofán vágd vele az ilyen seggfejeket."
Go to the top of the page

+Quote Post
TLoF
post 2004. May 12., 15:25
Post #2

bitwizard

Group: Admin
Member No.: 11

Kezdjük az elején smile.gif

Minek neked ennyi tábla?
Kell 2 (azaz kettő) darab.
1 kategória tábla
(tartalma: cat_id, nev, leiras, kep, ...)
2 vackok tábla. (jobb nem jutott eszembe)
(tartalma, vacak_id, cat_id, kep, cim, tartalom ...)

A megjelenítés:
Irsz egy fügvényt mondjuk legyen: vacok_htmlre(cat_id)

mondasz egy mysql_query-t amivel kiveszel egy az adott kategóriába tartozó sort a táblából és megjeleníted.
(SELECT * FROM vackok WHERE cat_id = $cat_id ORDER by RAND() LIMIT 1)
és utánna szépen kiiratod. tuti módszer, gyors is, szép, is és a html-es designba nem nagyon kell bele nyulni.

De ha definiálod hogy jobban mi kell akkor lehet rólla szó, hogy részeltesebb tutorialt irjak.

--------------------

+Quote Post
zsola2
post 2004. May 12., 17:20
Post #3

aki zsola, csak 2...

Hmmm... picit kapizsgálom, de ha hazaérek, akkor összeszedem magam, és megfogalmazom jobban, illetve csinálok majd egy példát is rá.
Az meg hoyg minek annyi tábla, nem tudom... :-)
gondoltam,ha a csokiból jó a sok tábla... :-)

--------------------
Webszerkesztéssel kapcsolatos kérdésekre PM-ben _nem_ vagyok hajlandó válaszolni... A fórum azért van, hogy ezt ott beszéljük meg!
"Ne feledd, ha valaki felbosszant, az arcodon 42 izom rándul össze. De csupán négy izom kell ahhoz, hogy kinyújtsd a kezed, és pofán vágd vele az ilyen seggfejeket."

+Quote Post
zsola2
post 2004. May 12., 22:02
Post #4

aki zsola, csak 2...

No, végülis rájöttem, hogy nem 5 perc valami hasonlót öszedobni html-ben, mert anyagot még nem gyűjtöttem hozzá, viszont kiforrott az elképzelés.

Szal, vannak autók. Minden féle, BMW, Opel, Ford, stb. Az "index" oldalra kerülne ki az összes autó, ami megvan, pl BMW típusai, keverdve a ford típusaival, az opelével, minden. egy autó egy cellában, kép, alatt a típus kiírva, és mondjuk az autógyár webcíme. A cellákba meg random helyezkednek el.
AMikor egy autóra ráklikkelek, akkor kijön az autó leírása, meg valami halandzsa szöveg róla.
Ez volt az eredti elképzelés, de a metrón még megálmodtam egy olyat, hogy tök jó volna ezt még úgy is megcsinálni, hogy fent van egy menü, BMW, Ford, Opel, ahol már ha kattint az ember, akkor csak az adott márka típusait hozza be, és onnan is ugyan úgy eljuthat a kocsi leírásáig, meg a halandzsa szövegig...

No, eza konkrét elképzelésem, csak mondjuk nem kocsikkal, de ezzel egyszerűbb volt. smile.gif
Amúgy látni iylet sok helyen, csak sajna forrást itt nem nagyon lehet böngészgetni. sad.gif

és hát a grafikát meg már megcsináltam hozzá, úgy ahogy, és ezért piszkálja most a csőröm...
Szal, valami ilyehez keresnék valami érthető tutort.

Bocs, ha a fent nem lettem volna teljesen egyértelmű.

Jah, és muszály ehhez egyáltalán adatbázis?

Zs.

--------------------

+Quote Post
TLoF
post 2004. May 13., 19:14
Post #5

bitwizard

Nem feltétlenül, de egyszerübb abban megcsinálni smile.gif
Bár erősen függ attól, hogy mennyire dinamikusra akarad megcsinálni a dolgot. Ha kevés autó van, állandó szöveggel akkor lehet flat- file-okban is tartani a dolgot tömbökben serializálva. (A kezelés macerás, a módosításkor pedig a köd 60%-a arra megy el, hogy biztos legyél benne, hogy nem irsz felül állományokat tévedésből.

A kód pedig ha jól értem akkor nagyjából egy apróhirdetési magazin lenne?

Tehát a főlapon van mondjuk N. db találat, ezen felül pedig minden hirdetés egy kategóriába tartozik?

A kategóriák pedig külön külön megjeleníthetőek?

Ilyen rendszerből van egy pár (szarabnál szarabb) a hotscriptsen. Én a multkor kerestem a kepregeny.net -re, de nem jött össze. Nagyon vacak lett.

--------------------

+Quote Post
BlackY
post 2004. May 13., 20:23
Post #6

Commander 1337

Group: törzstag
From: Szeged
Member No.: 38

QUOTE (zsola2 @ May 12 2004, 11:02 PM)
No, eza konkrét elképzelésem, csak mondjuk nem kocsikkal, de ezzel egyszerűbb volt.  smile.gif
Amúgy látni iylet sok helyen, csak sajna forrást itt nem nagyon lehet böngészgetni. sad.gif

Hi!

Ha csinálsz egy HTML templatet (tök mindegy milyen szövegekkel, lényeg, hogy lássam, hogy nagyjából hogyan kell a végén kinéznie) és pontos felhasználását (lásd: nem az autós példát) elküldöd a blacky@netposta.net címre, akkor összedobhatok egyet... Kábé hétfőre, mert holnap és holnapután el leszek utazva smile.gif

BlackY

This post has been edited by BlackY: 2004. May 13., 20:23

--------------------
BlackY
Blog
Új téma vagy tutorial
Szerkesztő | Törzstag
--
Hogyan kérdezzünk?
Üvöltsük meg együtt a holdat: Wuff :D

+Quote Post
BlackY
post 2004. May 13., 20:39
Post #7

Commander 1337

Még egy tipp: szebb megoldás, hogy van egy felső menü sáv (ahogy mondtad), amiben vannak a kategóriák, amire ha a user ráviszi az egeret, akkor megjelennek az esetleges alkategóriák és/vagy tárgyak...

BlackY

--------------------
BlackY
Blog
Új téma vagy tutorial
Szerkesztő | Törzstag
--
Hogyan kérdezzünk?

+Quote Post
zsola2
post 2004. May 13., 20:59
Post #8

aki zsola, csak 2...

Hát, ez a flat file még ismeretlenebb a számomra, mint MySQL, és ha meg macerásabb, akkor menjen a búsba. :-)
Igazából valami vesszővel elválasztott txtre gondoltam, mert a nagy halandzsa szöveget nem tartalmazná a tábla, azt htmlben lenne úgy is, és gondoltam, hogy majd azt behívom egy táblázat cellájába.
Vagy rosszul gondoltam?

Hát, ha lehet azt mondani, hogy apróhírdetési magazin, akkor igen, csak itt nem kell keresni, rangsorolni, meg ilyenek. De az első lapon gondoltam mindenki megjelenik, minden feltétel nélkül...

De hétvégéig összedobok valamit htmlben. Az egészet nem tudom, de egy pici részét valami puritán designal igen. smile.gif

TLoF: milyen néven kerestél ehhez hasonlót a hotscriptsen?
egyáltalán van ennek neve? úgy mondjuk, mint a search engine?

Igazából rájöttem, hogy ezt az egészet htmlben is meg lehetne csinálni, csak elég nagy munka. meg talán egyszerűbb a frissítés is php ban. :-(

This post has been edited by zsola2: 2004. May 13., 21:03

--------------------

+Quote Post
zsola2
post 2004. May 13., 21:02
Post #9

aki zsola, csak 2...

QUOTE (BlackY @ May 13 2004, 07:39 PM)
Még egy tipp: szebb megoldás, hogy van egy felső menü sáv (ahogy mondtad), amiben vannak a kategóriák, amire ha a user ráviszi az egeret, akkor megjelennek az esetleges alkategóriák és/vagy tárgyak...

BlackY

Az tényleg jól néz ki, csak itt most értelmetlen lenne, mert személyekről van szó, és és túl sok infó kéne oda, hogy érthető legyen. De mondjuk az autóknál pl valóban jó 5let.

--------------------

+Quote Post
zsola2
post 2004. May 15., 23:49
Post #10

aki zsola, csak 2...

Üdv!

Szal, összedobtam valamit htmlben, de nem sok anyag, ugyanis a szövetségben bent voltam ma, és nem találtam hozzá anyagot.
Szóval, a lényeg az, hoyg sajnos a design adott, meg a felosztása is, így sajna azon nem nagyon tudok változtatgatni, azokhoz nem sok közöm van, én csak lelkes vagyok, és frissítgetem a lapot, hogy azért se kelljen már fizetnünk, mert nem igazán áll jól a kassza. sad.gif
No, picit röviden a sztory. Kitaláltunk az oldalra egy ki-kicsoda pontot, amit szeintem így tök jól meg lehetne valósítani. csak ugye ez a pont ez folyamatosan bővülne, ahoyg érkeznek be az anyagok a gombozóktól. Ezért gondoltam, hyog valahogy phpban meg lehetne oldalni.
Szal, nektek mi a véleményetek?
csak úgy hirtelen a tisztánlátás kedvéért csináltam, persze nem ílyen egyszerűen kerülne ki. smile.gif http://www.gombfoci.hu/temp/
jah, és itt fent van az egész egyben. http://www.gombfoci.hu/temp/kikicsoda.zip
Zs.

--------------------

+Quote Post
BlackY
post 2004. May 16., 17:08
Post #11

Commander 1337

Hi!

Holnap v. holnapután összedobok egy design nélkül, de működő cuccot, a design-t viszont rád/rátok bízom (megcsinálom egyszerűen designolhatóra smile.gif )...

BlackY
Ui.: Már túl fáradt vagyok smile.gif

This post has been edited by BlackY: 2004. May 16., 17:09

--------------------
BlackY
Blog
Új téma vagy tutorial
Szerkesztő | Törzstag
--
Hogyan kérdezzünk?

+Quote Post
zsola2
post 2004. May 16., 19:21
Post #12

aki zsola, csak 2...

Blacky, annyira nem kell designoljam, majd a hátteret átveszem, meg ajd csinálok hozzá valami gombokat is, és kész.

De leborulok nagyságod előtt. smile.gif

--------------------

+Quote Post
TLoF
post 2004. May 17., 15:34
Post #13

bitwizard

Mondtad volna ezt smile.gif ez kb 3-4 kbyte kód smile.gif Nudli smile.gif

Szerintem ideális kezdő feladat smile.gif

Fogod szépen a phpedit-et vagy más php szerkesztőt, és 2-3 nap alatt meglehet tanuni a 0-ról erre a szintre a php-ét smile.gif

Egyébbként az autós magazin alapján, én azt mondtav volnap hogy classified ads- néven keress rá a cuccra, de ilyent még nem láttam készen.

--------------------

+Quote Post
zsola2
post 2004. May 17., 15:51
Post #14

aki zsola, csak 2...

Ez tény és való. az elején ezért is kerestem hopzzá egy tutort, hátha van ilyen.
El is kezdegettem én olvasgatni a php24 óra alattot, csak az abaj, hoyg nem igazán volt érthető.
De mondjuk ugyan ez egy másik topik lenne, de szerintetek érdemes lenne, illetve kifizetődő valamilyen kis php tanfolyamra beiratkozni?
Igazából nekem nem ez a munkám, csak hobbi, de ezt nagyon szeretem csinálni, itt legalább van látszattja is. smile.gif
Vagy inkább autodidakta módon érdemesebb?

--------------------

+Quote Post
Taky
post 2004. May 17., 16:13
Post #15

régi motoros ;)

Group: támogató
Member No.: 16

QUOTE (zsola2 @ May 17 2004, 03:51 PM)

Vagy inkább autodidakta módon érdemesebb?

én azt mondom,hogy mindenképpen,mert holnapután már kicsit több minden fog érdekelni és akkor ismét szükség lehet vmi kicsiny-kis tudásra....

--------------------

+Quote Post

25 Pages V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

Lo-Fi Version Time is now: 2012. May 23. - 10:45

Harder - webdesigner blog | keresőoptimalizálás | honlapkészítés