Google büntetés ellenőrzése


Az elmúlt években egyre több weboldalt sújtott a Google büntetése. A büntetések egy része lehet manuális, másik részük a Google algoritmusából fakad. Amennyiben a büntetés az algoritmusból ered, úgy is megkülönböztethetünk két fajtát. Az egyik, amely a fő algoritmus része, a másik, az időszakosan futtatott algoritmusok. Idehaza elsősorban ezek okoztak problémát. Ezek közül is a két legismertebb a Google Panda és a Google Pingvin algoritmusa. A Panda algoritmus elsősorban a gyenge tartalmat, míg a Pingvin algoritmus a manipulált linkeket büntette.

A büntetéseknek nagyon sok fajtája van és így következményeik is sokfélék. Itt most néhány tippet szeretnék megosztani, arról hogyan ellenőrizhető egy oldal büntetése.

Indexelés ellenőrzése

Az egyik legsúlyosabb büntetés, ha az oldal kikerül a Google indexéből. Ezt legegyszerűbben a site:teoldalad.hu parancs beütésével ellenőrizhetjük, amelyet a keresőmezőbe kell beütni. Ha nincs találat akkor az oldal nagy valószínűség szerint büntetett (ha csak nem teljesen új oldalról van szó).

PageRank ellenőrzés

A másik módszer az oldal PageRank értékének ellenőrzése. Amennyiben az oldal már egy ideje működik (egy éve) és PageRank értéke továbbra is nulla, vagy N/A, akkor az az oldal valószínűleg büntetés alatt van. Ezek persze csak a legegyszerűbb módszerek. Vannak ennél összetettebbek is.

Google algoritmus frissítések dátuma

Ha egy adott időponthoz köthető a forgalom visszaesése, és a találati helyezésen való helyezés romlás, akkor jó eséllyel szűrhetjük ki, hogy a Google melyik algoritmusa érintette oldalunkat. A Google Algoritmus frissítésének dátumát 13 évre visszamenően böngészhetjük az ite.hu-n, így könnyen megtalálhatjuk azt a dátumot, és algoritmust is, amihez a büntetésünk köthető.

Automata ellenőrzés

Vannak automata rendszerek is, ilyen a www.fruition.net, ahol 2 domain esetén ellenőrizhetjük az oldal büntetését. A rendszer lényege, hogy azoldal behívja a Google Analytics adatainkat, és a forgalom változása alapján próbálja megbecsülni, hogy mely algoritmus frissítés érintette az oldalt.

Tarts be az irányelveket!

Az automata rendszerekkel azonban érdemes óvatosan bánni, a manuális ellenőrzés sokszor sokkal jobban működik. Persze a bajt mindig jobb megelőzni, mint javítani. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy oldalunkat semmilyen büntetés ne érintse, akkor érdemes a Google webmestereknek szóló irányelveit átböngészni és szigorúan betartani.

Ha szeretnél többet megtudni a büntetésekről, itt találsz részletes információkat.

Kapcsolódó bejegyzések:
  • TLoF küldött egy nagyon jó kis infógrafikát ma reggel, amit meg is osztanék Veletek, szerintem hasznos lesz.[caption id=”attachment_9356″ align=”alignnon …

  • Megjelent a Google által támogatott HTML5 editor – Google Web Designer – első beta verziója, ami PC-re és Mac-re lehet letölteni.url: https://www.goo …

  • Láttátok, hogy milyen brutálisan jók az új csomagárak a Google Drive-n? Konkrétan havi 1.99 dollárért (ez most kb 450 Ft) kapunk most 100 GB helyet, havi 9.99 d …

  • Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de engem baromira idegesített (eddig), hogy a Google+ miatt megváltozott a találati listám és nem azokat az eredményeket látom, m …

  • Tegnap óta elérhető a “Google Webmester Súgócsoport” magyar nyelven ahol az alábbi témakörökben lehet beszélgetést kezdeményezni a “Google Webmester Csapat” tagj …

A cikket beküldte: Szuhi Attila (http://ite.hu)

1 hozzászólás

  1. Harder says:

    Érdemes még megnézni a PANGUIN TOOL 2.0 -t is ( http://www.barracuda-digital.co.uk/panguin-tool/ ), szerintem nagyon hasznos. A lényege annyi hogy OAuth-n keresztül belépsz a Google Analytics fiókodba és kiválasztott weboldal statisztikájára vetítve megkapod a Google Algoritmus frissítések “térképét”. Így elég egyszerűen beazonosítható hogy ha valamelyik algo frissítés felelős a forgalom hanyatlásáért.

Szólj hozzá
a Google büntetés ellenőrzése c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>