Hogyan tudsz akár 2x gyorsabban kódolni


Korábban is volt már szó arról, hogy lehet 1-1 segédprogram használatával gyorsabban kódolni, a mindennapi feladatokat felgyorsítani. Pl. gondolok itt az alábbi 2 írásra:

A net.tutsplus.com oldalán most találtam egy nagyon jó leírást (illetve inkább videót, mert abban van a lényeg), ami bemutatja hogy lehet akár 2x gyorsabban kódolni pl. a Texter (windows), Fastfox vagy a TextExpander (Mac) segítségével.

A leírást itt találjátok meg: How I Can Code Twice As Fast As You – Nettuts+

Amit én még hozzátennék, hogy nem csak a cikkben felsorolt lehetőségekkel (szoftverekkel) lehet élni, az alábbiakat is érdemes megnézni:

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Régebben már írtam egy cikket Intype editor címmel itt a lapon erről a remek programról, azóta is aktívan használom minden gépen.Nemrég megjelent egy új verz …

 • Minap belefutottam egy olyan feladatba, hogy több száz soros szövegállományt kellett letakarítani a felesleges részektől, hogy megkapjak egy listát.A lis …

 • Nem állítom, hogy ezek nélkül nem lehet élni, sőt … :) inkább csak poénnak jó a többségük illetve 1-1 vészhelyzet esetén jöhetnek jól (főleg a szerkesztők). Te …

 • A mai világban annyi mindent elvégeznek helyettünk a gépek, miért pont a programozást ne tennék? Itt van rögtön pár klasszikus ebben a témában:PHP m …

 • Itt az év vége és sorra jelennek meg az évértékelő bejegyzések, illetve ezek mellett és ezzekkel karöltve azok a gyűjtemények, melyek valamely témában igyekeznek …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

10 hozzászólás

 1. Supreme says:

  Ez nagyon jó, nem éppen egy új dolog ez ahogy látom, de nekem mindenképpen új és tetszik :) Már be is pakoltam egy-két hasznos dolgot, köszi a videót :)

 2. LeGaS says:

  Én a Zen Coding-ot használom mostanában: http://code.google.com/p/zen-coding/
  Sajnos az Aptana-n és NetBeans-en kívül csak Maces szoftverekhez létezik, de ha megnézitek a dokumentációt, akkor látni hogy nagyon hasznos.

 3. Harder says:

  Ez gyakorlatilag ugyanaz (funkció és hasznosság terén), nem is tudtam róla, köszi a linket :)

 4. toxin says:

  ugyan nem editor, de ha már gyorsabb munka, ideillik a Glass2k c. programocska is

  Glass2k : Chime Softwares

  ami win alatt egy ablakot tud x%-ban átlátszóvá varázsolni, pixelpontos sitebuild során elengedhetetlen segítőtárs, tegyük a böngőt (benne azt a dizájnt amit éppen sitebuild-elünk) 50% átlátszóvá. majd húzzuk az egészet a dizájnt tartalmazó ps/firework stb. fölé, a kettő közti különbség sokkal könnyebben felfedezhető… ill. beállítható/kiküszöbölhető pl. firebuggal

  üdv Csaba

 5. Harder says:

  Köszi a tippet, tényleg hasznos eszköz ez is. :)
  (a link rossz volt, javítottam a hozzászólásodban)

 6. e-lias says:

  Nem rossz. De a notepad++ pl nekem nem jön be. AMit én zseretek, az a PsPad. Annyi hibája van csak, hogy a blokkok összecsukásást, kinyitását nem tudja. Alt+SPACE -re viszont frankó kódválasztó van benne.

 7. cyrus says:

  E mellett az egyes “fejlesztői környezet” megoldások az “autocomplete” lehetőségükkel esetenként tovább gyorsíthatják a munkát, főként ha a megfelelő foglalt szót kínálják számunkra. (lásd UltraEdit vagy Komodo free).

 8. Chrisxy says:

  http://www.mpsoftware.dk/phpdesigner.php
  Nekem ez jon be regota…

 9. gH0StArthour says:

  Geany-ról sokan nem tudják, hogy olyan “snippeket” használ, amiket saját kézre is lehet állítani. Meg eleve van benne projekt kezelés, és a már egyszer használt vagy definiált függvényeket is képes kidobni mint kód lehetőséget, gépelés közben.
  Lehet külső alkalmazásokat is futtattatni az éppen szerkesztés alatt lévő kódra. Így akár kódszépítés, debuggolásra is jó.
  Szerintem a Geany egy jó configgal a leggyorsabb szerkesztő.

 10. Germo says:

  Én még mindíg notepad++ párti vagyok, persze érdemes jól beállítani.

  Az egyik leghasznosabb beállítás a tapasztalatom szerint a következő:

  Toggle Bookmark :: ALT + LEFT ARROW
  Next Bookmark :: ALT + DOWN ARROW
  Previous Bookmark :: ALT + UP ARROW

  Így nagyon gyorsan lehet navigálni a kódban, csak az ALT és a nyilak segítségével.
  Amióta ezt használom, a code foldingot, már szinte el is felejtettem.

  Mivel egy időben mac-en is dolgoztam és ott a TexMate-ban a kód kiegészítés az ESC gombon volt, ezért az n++ ban is arra raktam, így sokkal kényelmesebb mint két gombot nyomkodni.
  A n++ -ban a kódkiegészítés nem olyan jó mint egy bizonyos programnyelvre optimalizált szövegszerkesztő esetén, viszont bármilyen dokumentumban az adott szöveg összes előforduló szavára működik, így a hosszú változónevek esetén a leghasznosabb.

  A harmadik pedig a QuickText plugin, ami CTR + ENTER-el működik, ennek segítségével nylevenként könnyen beállíthatunk egyszerűsítéseket, például az AS3-asban a
  pac – ra nálam kapásból megcsinál egy alap class vázat, amit utána már csak “ki kell tölteni”

Szólj hozzá
a Hogyan tudsz akár 2x gyorsabban kódolni c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>