JSAS – Joomla Stand Alone Server


Sokak fejében megfordult már a gondolat, hogyan lehetne biztosítani megfelelő teszt-környezetet Joomla tartalomkezelőnk számára, utazás közben vagy internetkapcsolat híján.

Erre a problémára kínál teljes körű megoldást a JSAS, All-in-one localhost webserver package for Windows XP. Nézzük meg pontosan mit is tartalmaz.

 • Joomla 1.0.12 telepítőcsomag
 • php 4.4.0
 • APACHE 2.0.54
 • MySQL 4.1.14
 • phpMyAdmin 2.6.0

Ezeket egy lépésben, egyszerűen és gyorsan telepíthetjük!

Telepítés:

1.) Töltsük le a JSAS install-ját a http://jsas.joomlasolutions.com/ -ról.
(Az oldalon belül a JSAS Information menüpont alatt találjuk meg az legfrissebb verziót)

2.) Indítsuk el az installálást. Itt különösebb beállításokra nincs szükségünk, ugyanazok a folyamatok mint bármelyik felhasználói szoftvernél.

3.) A telepítés után indítsuk el a programot. Ekkor kapunk egy üzenetet.

sshot-5.png

A program először telepíti nekünk a JOOMLA-t (nincs vele külön gondunk), valamint létrehoz magának egy virtuális meghajtót mely csak a JSAS működésekor lesz látható perifériáink között. (alapesetben W: )

Az OK gomb lenyomása után megtörténik a kitömörítés és a virtuális meghajtóra való felmásolás.

A kezelőfelület

sshot-7.png

- run Joomla – Az előretelepített joomlánkat nyitja meg az alapméretezett böngészőnkkel (az admin menüpont kiválasztásával vagy közvetlenül a címsorból http://localhost:85/Joomla/administrator/ érhetjük el az adminisztrációs felületet) . Alapértelmezésben admin az username valamint a password is. Számítógépünkön a W:\joomla\ könyvtárban találhatjuk meg az alap-joomlához tartozó fájlokat.

- run MyJSAS – Itt tudunk újabb telepítésket indítani, egészen pontosan 5 db-ot.browse – Ezzel böngészhetünk a virtuális meghajtón.

- docs – itt az about, license, valamint readme itt található.

- admin – Programbeállítások.

- home – A program indulóképernyője.

- Admin felület

sshot-8.png

open Joomla! admin – A fentebb említett első Joomlánk adminisztrációs felületét érhetjük el.

JSAS Config – A virtuális meghajtónak választhatunk másik betűjelet, a változtatásokat jóvá kell hagynunk.

My JSAS – Új JOOMLA telepítés, valamint meglévők karbantartása, eltávolítása.

A többi menüpont értelemszerűen a különböző szerverbeállítások elvégzésére szolgál.

Új JOOMLA! telepítése

1.) Az admin felületen kattintsunk a My JSAS gombra.

2.) Itt válasszuk a Create New Site menüpontot majd adjuk meg a szükséges adatokat: oldal neve, könyvtár neve(a w:meghajtón létrehoz számára egy külön mappát és az egészet oda pakolja), adatbázis neve.

3.) Az Advanced Options menüpont alatt már látnunk kell hogy létrejött a mappánk.

admin.png

4.) Mivel még teljesen üres a mappánk, kattintsunk az install Joomla! pontra.

admin2.png

5.) A program kitömöríti és bemásolja a telepítőcsomagot az új mappába, valamint megkapjuk azokat az adatokat, melyeket normál esetben a tárhelyszolgáltatótól kapunk. Jól jegyezzük meg hiszen egy komplett Joomla! telepítésre kerül majd sor.

6.) Indítsuk el a telepítést. (admin / My JSAS / duplakikk a néven)

7.) Menjünk végig a telepítésen, mintha csak egy tárhelyszolgáltatón keresztül tennénk.

8.) Ne felejtsük el letörölni a w:\www\mappa -n belül található installation könyvtárat, valamint install.php állományt!

9.) A programablak bezárásával automatikusan lekapcsolunk minden szolgáltatást.

sshot-28.png

Most már kedvünkre kísérletezhetünk, mindenféle FTP-szolgáltató bevonása nélkül egyszerre több lappal is, így leegyszerűsítve a dizájnkészítést, lapunk nyilvános publikálásáig.

Kapcsolódó bejegyzések:
 • A TexMod egy olyan program, amely bizonyos játékoknál hozzáférést biztosít annak textúráihoz, amit exportálás után kedvünkre módosíthatunk, majd ezeket a módosít …

 • Ma kaptam a Joomla! Magyarország oldaltól az alábbi mail-t, melyben felhívják új szolgáltatásukra a figyelmet: www.joomlatemplate.hu Létrehoztak egy sablon galér …

 • A “Joomla SEO – SEO Tools Tutorials Components For The Joomla CMS” című honlap elég népszerű a Joomla-sok körében, sok-sok hasznos információt, tanácsot és eszkö …

 • Aki követte a tutorial.hu híreit vagy más, mambo-val foglalkozó honlapot, az tudja jól hogy milyen gondok voltak mostanában a mambo háza táján. Az elmúlt időszak …

 • Talán felmerült benned a kérdés, hogy mi értelme van otthoni gépre webszervert telepíteni, mikor annyi ingyenes lehetőség áll az ember rendelkezésére? Szerintem …

A cikket beküldte: zrge (http://zrge.blog.hu/)

23 hozzászólás

 1. kM says:

  Ez a cucc vajon elmegy Vista alatt és 1.5-ös Joomla-val?

 2. Kristóf says:

  Hát én nemtudom, de ki az, aki utazás közben használ Joomla-t?
  Szóval, mi értelme?

 3. Harder says:

  Kristóf, ennek nem sok értelme van ugye tudod? :)
  Egyébként miért ne lehetne vele dolgozni akár utazás közben is? Pl. egy hosszabb vonatúton van barátom, aki notebook-on programoz hogy teljen az idő és haladjon a munka. :)

 4. Ezzel csak az a baj, hogy az 1.0.12 Joomla már rég elavult.
  Az 1.0-ból az utolsó verzió 1.0.15, de már az se fejlődik, lévén van egy teljesen új verzió az 1.5.2.
  Valamint, aki olyan, hogy menet közben is kell programoznia, valószínűleg tudja mi az a localhost és hasonlók, akkor meg jobban jár egy WampServer vagy hasonlóval.
  Aki meg barátkozni akar a Joomla-val, úgy sem menet közben teszi, hanem szabadidejében.
  Aki ezt nem érti, keressen meg ;)

 5. Doenroy says:

  Ez a cucc szerintem hót hasznos lenne, mert pl. biztos van még olyan, akinek olyan profi netszolgáltatója van, hogy fél napra legyilkolják a netét, etc., bár szerintem is “kicsit” régi a verzió, amihez kitalálták. A joomla elég gyorsan dobálja ki az újabbakat, így szívtam be, mert mire lassan a végére értem volna egy házi fordításnak, php-ba belenyúlkálósan, addigra kijöt az új, a jobb.. Ha olyan lenne ez az okosság, hogy a verziószám tökmindegy, már szedném is le. Hiszen, ha valaki mélyebben bele akar mászni a joomla-témába, az azért nem 5 perc.. Sajnos. Még én, aki nyugis, pepecselős alkat, is frászt kapok, hogy hogyan szabhatnám a weblap-tervemhez:S

 6. Ige, a Joomla fejlesztői csapata keményen dolgozik és folyamatosan újítanak, ezért rendszeresen jönnek ki az új verziók.
  Honosítás…hm…keresd fel a magyar Joomla egyesületet, ott mindig megtalálható a honosítás a legfrissebb verziókhoz is.

 7. Adorján Péter says:

  Nem tudom hogy a MySQL és a PHP alacsony verziószáma, mennyire volna gáz ha később élles környezetre váltanál vele? Kicsit elanyátlanodottnak tűnik ez a szerver cucc, nem úgy a Cikk :-)
  Köszi, nagyon hasznos volt!

 8. Doenroy says:

  Gábor: tudom, hogy vannak fordított verziók, de valahogy egyik sem tetszett még igazán.. Az olyan angolos magyar, helyesírás meg az ajtóban, kívülről. Én egy nyelvtanilag korrekt, fogalmazásilag szép valamit akartam fialni:)

 9. Doenroy: Ha tényleg így véled a honosításokat, akkor kérlek, küldd el nekem a te verziódat. Megfelelő kapcsolatom van a magyar egyesület vezetőségével.
  Tudnánk értékelni a te változatodat is :)
  Honlapomon elérhetőségem.
  Meg akadnak kérdéseim a szerinted helyesírás…-ról ;)
  Köszi!

 10. Doenroy says:

  Ha megtalálom valaha az 1.0.13-ast, vagy mivel kezdtem bajlódni anno, szólok:) Nagyrészt olyan hibákra gondolok, mint “adatbázis előtag”, “admin felület”, stb., pedig lehetne Adatbázis előtagja, Adatbázis-előtag, vagy valami kreatívabb, plusz adminfelület, ugye. Szeretni kell a ragokat, no:D Meg én nem vagyok oda a magázó formáért, pedig abból szokott nagyobb választék lenni, minőségileg is megfelelő. A tegező már azért barátságosabb szerintem, de nem értem, miért nem inkább semleges formát használnak. Én olyat is kezdtem el, persze most majd az újnál kezdhetem előlről, nekem egy fia angol kifejezés, annyi se maradjon:)

 11. Doenroy: Azért mondtam, keress meg priviben, van erre külön munkacsoport. Hamár egy Open Source CMS -t fejlesztesz tovább, akkor érdemes közkincsé tenned ;)

 12. Zrge says:

  Sziasztok!
  Sajnos éppen az ország máűsik felén vagyok, ugyhogy érdemben csak akkor tudok reagálni ha már, otthon leszek.Viszont szerintem elméletileg nem lenne aladálya egy magasabb verziójú Joomla telepítésének a JSAS alá.Vasárnapra hazaérek és este 10 -ig kipróbálom a lehetőségeket.
  zrge

 13. greyghost says:

  Sziasztok!
  Olvasgattam a fórumot és volna egy kérdésem. Van köztetek olyan aki a Joomla-ban otthon van és tud fejleszteni hozzá? Meglévő honlapomhoz kellene adatbázis és keresőmotor de a jelenlegi modul nem igazán műxik. Az 1.0.13-as verziót használom. Ha tud valaki segíteni kérem szóljon!
  info@maganszemelytol.com emilen várom.
  Köszi!

 14. Akinek segítségre van szüksége a Joomla-val kapcsolatban: http://forum.joomla.org.hu

 15. greyghost says:

  Köszi az ötletet de sajnos ott nem lehet keresni ilyen ügyben mert rámszólnak:( ezért próbálok most mindenhol segítséget kérni

 16. Félreérted a dolgokat. A munkát keresek-kínálok tíltott. De ha azzal keresed fel a fórumot, hogy ehhez és ehhez az ötlethez keresel kiegészítőt, komponenst vagy megoldást, azért nem szólnak.

 17. greyghost says:

  Gábor irok neked emailt,most.

 18. cyrus says:

  Érdekes project, tény, hogy a joomla elavult benne, de sztem lazán updatelhető gond nélkül ( a server részleg bőven alkalmas rá).

  Az ilyen “offline” dolgoknak meg annyi az értelme hogy lehet pöccölni, hackelni, plimmelni-plummolni, bizergetni, meg minden okosságot ami amolyan tesztféle vagy csak ugy probálgatni, emg vannak néhányan – olyan elvakultan zseniálisan elmebetegek – hogy offline-online alkalmazásokat irnak, amelyek netközelben szinkronizálódnak (csakazérse irom le a nevüket).

 19. Zrge says:

  Na Hali mindenkinek!
  Kipróbáltam az 1.5.2-essel.
  Simán fut, így első látásra.Annyit kell trükközni hogy a program futása közben a “W” meghajtó www mappásjában csináltam egy almappát minta néven.
  Ebbe kitömörítettem a az installt és a böngészőben behívtam a hxxp://localhost:85/minta/installation/index.php -t.
  Innentől ezdve ugyanolyan mintha weben telepíteném.
  Install után a hxxp://localhost:85/minta/index.php érem el.

  Én speciel azért szeretem jobban ha a saját gépemen fut minden mert sokszor szívtam már az ingyenes szolgáltatókkal.Általában a skinezés is sokkal gyorsab mikor csak a gombokra készítek 15-20 verziót és próbálgatom.

  Nekem jobban tetszik hogy mikor nagyon belassul a net.

 20. insert_click says:

  Nálatok működik a letöltés a jsas oldalán? Nekem hibaüzenetet dob ki.

 21. Zrge says:

  Igen, nekem letölti minden probléma nélkül.
  a pontos link: http://joomlacode.org/gf/project/jsas/frs/

 22. insert_click says:

  Köszönöm, innen jól lejött. Volt egy kis gon, mert a vistával nem nagyon akart együttműködni, de az utólag általad leírt módszerrel sikerült a joomla-t telepíteni alá.
  Úgy tűnik rendesen működik.

  Köszi!

 23. Krabek says:

  Na, ez is fizetős lett…

Szólj hozzá
a JSAS – Joomla Stand Alone Server c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>