PHP Home Edition 2 – PHP szerver


Varázsoljunk php-t is ismerő webszervert (http) a gépünkből akár 3 perc alatt. (A második telepítéskor felállított személyes rekordom)

A PHP Home Edition 2 (továbbiakban csak egyszerűen programcsomag) alapvetően egy http Daemon(szerver-program). A csomag tartalmaz egy PHP-t is ismerő Apache2 webszerver, egy MySQL adatbázis-kezelőt, és a phpMyAdmin nevű PHP programot.

A program teljesen ingyenes és letölthető a http://www.php.sk címről. Az sk ne tévesszen meg senkit: a programok angol nyelvűek, és a telepítő még magyarul is tud.


A telepítővel a Windows-ban megszokottt (már-már unalmas:-) ) módon telepíthetjük a programcsomagot. Miután az leszedegette a maga fájljait a netről (max. telepítés mellet közel 25 Mb) szépen fel is teszi a programot a gépünkre.


Viszont itt jön a nehezebb része. Ahhoz, hogy szerverünket működésre bírjuk kézzel kell configurálnunk a szervert. Menjünk a program könyvtárába (alapesetben: C:Program FilesPHP Home Edition 2). Itt az Apache2 könyvtár conf alkönyvtárába. Itt keressük meg a httpd.conf file-t. Nyissuk meg valamilyen szövegszerkesztővel!


Amire rá kell keresnünk a ServerName szó lesz. Ha a gépünknek van domainneve azt írjuk ide, vagy ha nincs, vagy nem ismerjük megelékszik az IP-címmel. (Ajánlatos az offline teszteléshez a 127.0.0.1 -et megadni)


Most elindítjuk a szervert: menjünk az Apache2bin könyvtárba és írjuk be a következőt:
apache -k install
és
apache -k start


Ha fut az Apache Monitor, láthatjuk, hogy szerverünk szépen fut a háttérban. Rakjuk be a C:\www könyvtárba PHP fileainkat (ha nem változtattuk meg a telepítésnél) és  gyönyörküdjünk!


Rendszerek: A program Windows alá létezik, nekem sajnos csak 98 és 98 SE alatt sikerült kipróbálnom. Az Apache server gyönyörűen futott, és a MySql adatbázis-kezelő is működik, csak le kell tölteni hozzá az ODBC driver-t a már fentebb is említett www.php.sk címről.


Megjegyzés: A szerver használatához NEM kell kapcsolódnunk az Internetre, így ha modemmel csatlakozunk, rengeteg pénz spórolhatunk eg a szerver telepítésével, ugyanis így PHP kódjaink teszteléséhez nem kell őket feltenni egy szolgáltatóhoz, megnézni, javítani, stb., hanem Internetkapcsolat nélkül otthon kényelmesen szerkeszthetjük őket.

Kapcsolódó bejegyzések:
  • Mi is az a PHP?A PHP úgynevezett szerver oldali script nyelv. Ez azt jelenti, hogy nem a felhasználó, vagy kliens gépén fut, hanem a web kiszolgálón, azaz a …

  • Egy számítógépen (illetve telepített webszerver programon) alapból nem lehet futtatni a PHP kódot, de ha telepíted a megfelelő “hozzávalókat” (ami jelen esetben …

  • Talán felmerült benned a kérdés, hogy mi értelme van otthoni gépre webszervert telepíteni, mikor annyi ingyenes lehetőség áll az ember rendelkezésére? Szerintem …

  • Először is pár szót arról, hogy mi az a Xampp? A Xampp konyhanyelven megfogalmazva egy olyan webszerver csomag, mely tartalmazza mindazokat a webfejlesztéshez sz …

  • Gondoltam összedobok egy kis leírást eme szentháromság Linux alatt való telepítéséről. Remélem segítségére lesz azoknak akik csak most ismerkednek a Unix, Linux …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

Szólj hozzá
a PHP Home Edition 2 – PHP szerver c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>