WordPress MU & BuddyPress


A következő leírás amolyan ismertető jellegű lesz, nem teljes körű ismertetőnek szánom. Csapjunk is hát bele a lecsó közepébe!

Mi az a wordpress MU?

Aki esetleg nem ismerné a WordPress MU-t, annak íme egy nagyon rövid, lényegi összefoglaló: A WordPress MU (Multi User, több felhasználós) segítségével tulajdonképpen egy komplett blog rendszert üzemeltethetünk, mint például a blog.hu.

Ha az ember fia éppen nem blog rendszert akar üzemeltetni, hanem a tárhelyén több blogot szeretne elhelyezni, erre is tökéletesen megfelel, hiszen elég csak egyetlen WordPress MU-t feltelepíteni, máris 2-3-4 vagy még ennél is több legyet ütött vele egy csapásra.

Telepítéskor kétféle beállítás közül választhatunk: Minden blog külön aldomainen legyen elérhető, vagy egyetlen domain alatt /userblog formában. Utóbbi véleményem szerint kerülendő, ha kifejezetten blog rendszert akarunk készíteni.

wmpu_1

Telepítéskor érdemes arra figyelni, hogy a htaccess.dist fájlt ne nevezzük át, mert ez automatikusan megtörténik a telepítés végén. Rossz hír, hogy az újabb verziókhoz nincs magyar nyelvi fájl, vagy legalábbis én nem találtam.

Talán érdemes megjegyeznem, hogy a WordPress MU meg fog szűnni. Igen. Jól olvasod. A hírek szerint egyesülni fog a WordPressel.

És mi az a BuddyPress?

A BuddyPress egy beépülő plugin a WordPress MU-hoz. Segítségével megjeleníthetjük a főoldalunkon a blog rendszerekhez szükséges dolgokat, mint például a felhasználók profiljának és blogjainak linkjeit (többek között). Természetesen ehhez BuddyPress kompatibilis sablonok szükségesek.

Ezen kívül kapunk egy hasznos, admin barnak nevezett felső menüsávot, mely minden oldalon megjelenik. A menüpontok között többnyire az admin menü linkjei vannak (mondhatnám gyors linkeknek is), de jobbra igazítva akad olyan is, ami egy véletlenszerű blogra visz minket.

buddypress 1

buddypress 2

Érdekelne részletesebben is a BuddyPress. Tudsz segíteni?

A BuddyPress részletesebb ismertetőjével egy legközelebbi írásomban találkozhatsz, egyelőre legyen elég ennyi. Addig is a hivatalos weboldalán találsz egy about című oldalt, itt megtekintheted a sajátosságait és a demóit.

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Minap az egyik új laphoz kellett egy plugin, amivel kicsit szabályozhatom, hogy mégis mennyi revision-t használjon a wordpress, találtam is egyet ami remekül műk …

 • A WordPress-t egyre több helyen használják többre, mint “egyszerű” blog motornak. Ehhez kapcsolódóan szeretnék megosztani egy pár linket, amit az utóbbi időben t …

 • Egy egyszerü, de jópofa, szines 2 oszlopos design a smashingmagazine támogatásával: WordPress.FunEgy flickr-re kihegyezett képmegjelenítő theme a Clo …

 • Nemrég megjelent a WordPress 2.8-as legújabb kiadása, az erről szóló részletes bemutatót illetve a változtatások és módosítások listáját 3 főbb kategóriába szedv …

 • CMS Made Simple CMS Made Simple – Magyarország CMS Made Simple a tutorial.hu -nDrupal drupal.hu | A Drupal tartalomkezelõ magyar honlapja Drupal a tuto …

A cikket beküldte: Thomas RC (http://modellers.hu)

9 hozzászólás

 1. A WP MU-t, installált blog alá is be tudom tolni?

  Esetleg 5let?

  Freelance71?

 2. Balou says:

  Maximum úgy tudod talán megoldani a dolgot,hogy exportálod az installáltWP-ből a dolgokat, wp-mu telepít,blog létrehoz,és import…szerintem.

 3. Thomas RC says:

  A WP és a WP MU táblái között elvileg nincs nagy különbség, így meg lehet próbálni a Balou által említett import-exportot is. Ha így nem működik, akkor utánanézek a dolognak. :)

 4. Balou says:

  A WP MU -legalábbis az én olvasatomban:) – gyakorlatilag egy halomnyi sima WP egy központi “mag” körül,szóval a MU-ban létrehozott blog elvi síkon ugyan az, mint a sima WP,azzal a különbséggel, hogy csatlakozik egy “központhoz”…de ez a tartalom szempontjából szerintem lényegtelen.

 5. Thomas RC says:

  Igen, erről van szó. Az alap WordPressel megegyező adatbázis táblák megtalálhatóak a WordPress MU adatbázis táblái között is, a különbség ránézésre csak annyi, hogy minden felhasználó kap egy sorszámozott táblát (pl.: wp_posts_1, wp_posts_2, stb.), hogy ne keveredjenek össze a hozzászólások, postok a különböző blogokból. Így aztán a felhasználó blogjának a költöztetése is megoldható ezek segítségével, ha a webmester partner ebben.

 6. Feriman says:

  Lenne egy kérdésem:

  Felraktam a szerverre a telepítőt, beállítottam a config file-ban a dolgokat, de kiírja a webes elérésnél, hogy rosszul átirányított a lap. Mi lehet a hiba?

  Üdv.: Feriman

 7. Thomas RC says:

  A WordPress MU telepítőjének automatikusan létre kell hoznia a wp-config.php fájlt. Kézzel csak akkor érdemes átírni a beállításokat a config fájlban, ha a telepítő ezt nem tudja megtenni (nincs írási joga és ehhez hasonlókra lehet itt gondolni).

 8. Huhhh Skacok,

  Nagyon köszi a sok-sok infót!

  További kérdések:

  – MySQL adatbázis mentésnél, van e jelentősége milyen formátumba exportálok ( CVS…) melyiket ajánljátok?
  – a tárhely fáljait simán törlöm, aztán az MU-t simán felpakolom?
  – Az MU témája lesz az egyedi blogoké, vagy a blogok továbbra is önállósággal bírnak ezen a téren? Melyik téren nem!
  – MuU -val kapcsiban ismertek valamilyen ellen javallatot?

  Köszi
  Freelance71

 9. Köszi az ötleteket, a támogatást, sikerrel telepítettem, a WP MU-t, minden OK!
  Vagyis majdnem…

  Szerintetek kivülrűl miért nem tudok blogot regisztráltatni, regiz júzer, sőt blogot is, jogosultságot is tudok adni a júzernek, viszont az új blog 404es errorra fut

  Előre is THX ;)

  Freelance71

Szólj hozzá
a WordPress MU & BuddyPress c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>