Puzzle effekt


Egy puzzle effectet szeretnék nektek mutatni. Igaz ez az első tutorial-om és tudom nem lesz tökéletes de sok gyakorlással majd ez is fejlődni fog.

Először is válasszunk egy képet lehetőleg ne valami sötét színekkel rendelkezőt. Hát nekem ezt sikerült (gyönyörű :D):

puzzle effekt

Nyisd meg a képet és duplázd meg a réteget (ctrl-J) vagy Layer Palette-n jobb klikk a background rétegen és duplicate layer.
Na most már van 2 rétegünk.

puzzle effekt

Ezentúl ezen a rétegen fogsz dolgozni. Nevezzük el ”Puzzle” -nek ezt a másolatot.

puzzle effekt

Készítsünk egy új réteget úgy hogy a Layer Palette-n a kis ikonra kattintunk vagy ctrl+shift+N és rakjuk be a 2 már meglevő rétegünk közé.

puzzle effekt

Ezt töltsük ki feketével a paint bucket tool (G) segítségével vagy alt+backspace. Nevezzük el ”background color”-nak a réteget.puzzle effekt

Valami ilyesmit kellene most látnunk ha mindent jól csináltunk. Kattintsunk a ”Puzzle” nevű rétegünkre. Ezen fogunk dolgozni mint már említettem.

A photoshop nem tartalmazza azt a textúrát amit ennél a tutorial-nál kellene használunk ezért internetről kell letöltenünk egy megfelelőt. Ezek általában .psd kiterjesztésű fájlok. Ha valaki nem talál ilyet egy egyszerű képet is textúrává lehet tenni úgy hogy megnyitod a képet és elmented .psd formátumba.

Tehát még mindig a ”Puzzle” rétegen vagyunk. Adjunk neki texturát Filter/Texture/Texturizer. Most pedig az előbb említett .psd kiterjesztésű fájlt kell beillesztenünk. Keressük meg ahová mentettük majd Load!

puzzle effekt

puzzle effekt

Most a Textrure: Puzzle az én képem szerint. A Scaling és Relife értékeket úgy állítjátok ahogy gondoljátok de ezekkel a beállításokkal megfelelő lesz biztos. A Light pedig legyen Top Right majd okézzátok le!

puzzle effekt

Most itt járunk. Remélem jelenleg mindenkinek valami hasonló van.

puzzle effekt

Ez így is szép de még nem vagyunk készen.

Jelöljünk ki pár Puzzle darabot a Pen Tool (P) segítségével. Persze használhatunk Lasso Tool-t (L) vagy bármilyen kijelölő eszközt amivel tökéletesen ki tudjuk jelölni egy darabját a kirakósnak.

puzzle effekt

Ha ezzel megvagyunk és sikerült vágjuk egy új rétegre a kijelölt részt. Layer/New/Layer via cut Rendben! Új rétegen van a puzzle egy darabja. Nyomjunk Ctrl+T -t és mozgassuk vagy forgassuk ízlés szerint.

puzzle effekt

Adjunk neki Drop Shadow -t … és adjuk a következő értékeket:

puzzle effekt puzzle effekt

Ezt persze annyiszor hajtjuk végre ahányszor csak jól esik. Ha nem akarjuk elforgatni vagy arrébb vinni nem szükséges egyszerűen csak töröljük ki. Így is stílusos.

puzzle effekt

Ez a kép így is maradhatna hisz van rajta elég puzzle effect de csinálhatjuk még tovább is. Nekem jobban tetszik a folytatott verzió.

Próbáljunk meg egy négyzet alakot kijelölni akármilyen kijelölő eszközzel.

puzzle effekt

Ha a kijelölés sikerült válasszuk a Select/Inverse pontot. Ezzel megfordítottuk a kijelölésünket.

puzzle effekt

Ezt töröljük is ki akár a Del billentyűvel vagy az Eraster Tool (E) segítségével.

Most változtassuk meg azt a réteget amit az eredeti és a másolt réteg közé tettük. Ez jelenleg fekete most tegyük fehérré. Ekkor ezt fogjuk kapni:

puzzle effekt

Adjunk az másolt ”Puzzle” képnek Drop Shadow -t:

puzzle effektpuzzle effekt

És ezzel készen is vagyunk. Nekem ilyen lett:

puzzle effekt

Remélem tetszett a Puzzle effect tutorial és nektek is sikerült. Üdv: newidentity

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Kínai evőpálcikával színesitett digitális táblaA jövő számítógép designjai A kedvenc:Az összes idei tanulmány munka: Next – Gen Pc DesignsKüls …

 • Ebben a tutorial-ban a a felhőket tesszük egy kissé izgalmasabb színűvé.1. lépésCsakúgy, mint általában, nyissd meg a képet a PS-ben. Természetesen a …

 • Amy Lee képét fogjuk használni ebben a tutorialban, egy pici vámpíros hatást adunk a hölgynek. Lehetőleg te is világos szemű alanyt válasz ennek a hatásnak az el …

 • Ebben a tutorialban Britney Spears kisasszony fog nekünk segíteni. Az ő segítségével színes csíkos hátteret fogunk létrehozni.Ilyen volt is ilyen lesz ma …

 • A tutorial segít megtanulni, hogy hogyan adhatunk a képeinknek egy adott színhatást, tónust. A technikával olyan egyedi tónust adhatunk a képeinknek, amilyet csa …

A cikket beküldte: newidentity (http://)

19 hozzászólás

 1. fajtbros says:

  Szép kis tut, grat hozzá

 2. BonFire says:

  Jó, ötletes, tetszetős tutorial. Azt a kis elírást “paint bucket toll” javítsd ki, és tökéletes lesz.

 3. newidentity says:

  Nagyon rég csináltam már ezt. nem értem miért csak most lett kirakva. De amúgy ma küldtem be egy újabbat ;) remélem az is ki lesz rakva

 4. ViZion says:

  Harder kis lemaradással küzd :)
  Sajnos én is el vok havazva, pedig van tutorialra még ötletem…
  Ez a leírás nagyon jó!

 5. vizior says:

  Hogyhogy a TE tutorialod??

  Legalább beírhattad volna, hogy a photoshopessentials.com-ról van a cikk magyarra fordítva…

 6. newidentity says:

  Igen én fordítottam le. De hogyha neked ez ekkora baj hogy odaírtam, akkor jelets fel bazdmeg XD. vagy csinálj vmit az oldal érdekébe te senki ;)

 7. bubu001 says:

  Uraim, moderálják magukat… A stílus maga az ember.

  Egyébként pedig jó kis tutorial.

 8. BonFire says:

  Semmi baj nincs azzal, ha nem mi szerezzük, csak lefordítjuk a tutorialt. Én is csináltam már olyat. Sőt olyat is lehet, hogy nem ragaszkodunk az eredeti szöveghez, mert mondjuk mi jobban el tudjuk magyarázni. A photoshopessentials ilyen téren egyébként eléggé terjengős. Mindazonáltal tényleg nem illő saját szerzeményként feltüntetni. Ha fordítunk, akkor azt tüntessük fel, ha magunk írunk hozzá magyarázatot saját kútfőből, akkor pedig azt.

  Nem valószínű, hogy bárki is feljelent érte – de csak azért, mert a szerző valószínűleg nem monitorozza a magyar nyelvű photoshop-oldalakat -, de azért még nem kell személyeskedni, mert ezen az oldalon eddig ez nem volt divat, és reméljük ezután sem lesz.

 9. lacko1113 says:

  Sziasztok!Jó lett a tutorial de ezt a puzzle.psd fájlt honnan tudom letölteni?
  mert nem találtam sehol…
  segítsetek légyszi!:)

 10. Alma says:

  Nagyon jó ötlet,de sajnos elakadtam segítségre lenne szükségem 2 dologban is :( Az első “kivágott” puzzle darabka rendben van…Mikor neki állnék a második kivételének azt írja,hogy a kijelölt terület üres,holott ugyanúgy csinálom, mint előtte amikor sikerül.De ideiglenes mentés után az első “kivett” és elforgatott darab a photoshop újbóli megnyitása után eltűnt.Előre is köszönöm,ha valaki tudna segíteni :)

 11. BonFire says:

  @lacko1113: a psd fájlt nem találod meg sehol; azt neked kell elkészíteni a leírás alapján.

  @Alma: azért üres a kijelölt terület, mert a kivágott darabbal új rétegre kerültél. Azon pedig tényleg nincs semmi a kivágott darabon kívül. Lépj vissza egy réteggel, és amikor a kivágást csinálod, mindig a fényképes réteg legyen az aktív. Egyébként láthatod is, melyik réteg aktív éppen; a 2-ik képen pl a Layer1 kék színnel el is különül.

  Eltűnt a réteg mentés után? Talán csak véletlenül láthatatlanná tetted. Ellenőrizd, hogy a réteg előtt látható szem alakú ikon be van-e kapcsolva.

 12. BonFire says:

  A Puzzle.psd-re gondolsz, ami a képen látható? Kár volt azt a bekezdést beleírni a tutorialba, ami úgy kezdődik, hogy: “A PhotoShop nem tartalmazza azt a textúrát amit…”. Ez teljesen megtévesztő, mert a CS3 igenis tartalmazza, csak tudni kell, hogy hol keressük.

  Figyelj, lacko1113: Keresd meg a program mappáját. Mondjuk C(vagy D, E, stb):Program filesAdobeAdobe Photoshop CS3PresetsTextures

  Na, ott fogod megtalálni a Puzzle.psd fájlt. Ugyanezt az útvonalat kell betallózni a tutorialban is.

  Egyébként a program használata során minden ilyesmit a Presets mappán belül találhatunk meg. Ha ecsetet keresünk, azt a Brushes mappában találjuk; ha mintázatokat, azt a Patternsben; ha textúrákat, azt a Texturesben értelemszerűen.

 13. lacko1113 says:

  De iet nem találok sehol ami a tutorialban van… csak ien furákat amik nem tetszenek
  be tudnád linkelni ahonnan te letöltötted?

 14. csipcsala says:

  Sziasztok!
  CS4 alatt nem találom a Puzzle.psd-t, sőt mi több a Presets mappában nincs Textures mappa, annak ellenére, hogy a Texturizer lehetőségnél be tudnám állítani a Brick, Burlap, Canvas, Sandstone textúrákat.
  Előre is köszönöm a segítséget.

 15. BonFire says:

  Figyu! Tényleg hiányzik a CS4-ből ez a mappa, de sebaj! Itt van a CS3 Textures mappája a gyári tartalommal, ebben megtalálod a “puzzle.psd” nevű fájlt is. Használd egészséggel!

  http://data.hu/get/1470960/Photoshop_CS3_Textures.rar.html

  Töltsétek le hamar, mert nem tudom, hogy a data.hu meddig őrizgeti a fájlt (habár, ha kell, újra fel tudom tölteni, csak jelezzétek, ha valakinek még szüksége lenne rá.

 16. Mira says:

  Elakadtam a kijelölésnél:S Valamiért egy fekete lyuk lesz a “kép” helyett. Mit csináltam rosszul?^^

 17. Csak azt akarom mondani, hogy én is CS4-et használok és ADOBE FLASH-het kell akép puzzle darabokban weblapra animáció gyanánt, és a segítségetek nélkül nem tudtam volna megcsinálni egyszóval NAGYON KÖSZÖNÖM!!! Ha kész lesz megosztom veletek azért akit érdekel :)

 18. NB_ says:

  Ez PS mennyitől jó?

 19. BonFire says:

  Úgy érted a tutorialt a program mely verziójával lehet elkészíteni? Én megcsináltam anno a 6-ossal is, úgyhogy bármelyik ma forgalomban lévő verzióval el tudod készíteni. Jelenleg a 11-es verziónál tart a program (CS4).

Szólj hozzá
a Puzzle effekt c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>