GYIK – Gyakran Ismétlődő Kérdések

Írtam egy hozzászólást az egyik cikkhez, de nem jelenik meg. Miért?

Válasz: A lapon van pár beállítás, mely a spammerek megállítása miatt szükséges. Így bizonyos szavak, kifejezések tiltólistán vannak, ha ilyen található az írásodban, nem kerül ki automatikusan a lapra. Ezen kívül 1 hozzászólásban ha 1 linknél több van, akkor sem kerül ki a lapra automatikusan, csak ha jóváhagytam.

Miért nem tudok regisztrálni a tutorial.hu oldalon?

Válasz: a lapon minden egyes szolgáltatás elérhető anonim látogatóként is, ezért nincs publikus regisztrációra lehetőség. A regisztráció azoknak van fenntartva, akik a lapra cikkeket szeretnének küldeni. Ha Te is szeretnél hozzájárulni a lap tartalmi bővüléséhez, küldj számomra egy levelet a harder kukac tutorial pont hu címre az alábbi adatokkal:

– neved (megjelenik a lapon mint szerző, lehet nick is)
– mailcímed (nem jelenik meg a lapon, de legyen valós, melyen biztosan elérlek)
– honlapod címe (megjelenik a lapon, de nem kötelező ha nincs)

A kapott adatok alapján létrehozom a felhasználói hozzáférésedet és tudsz cikket küldeni. A regisztráció megtörténtéről egy mailben fogsz értesítést kapni a belépéshez szükséges jelszóval együtt.

Aki viszont ilyen indokkal próbál kijátszani csak azért, hogy legyen regisztrációja (sajnos számtalan próbálkozás volt már erre), számíthat arra, hogy törölve lesz a lapról. Időről-időre átnézem a hozzáféréseket és akitől nem jött értékelhető írás, törlöm.

Küldtem mailt, de nem kaptam választ!?

Válasz: Ennek több oka is lehet:

1.) Olyan kérdésed van, melyre a választ a lapon, a fórumban vagy úgy általában a neten könnyedén meg lehet találni. (pl.: hogy másoljak össze 2 képet Photoshoppal? Hogy válthatom át az angol nyelvű photoshopomat magyarra?)

2.) Valamelyik leírással kapcsolatban kérdezel vagy kérsz segítséget. Szívesen segítek, de nem mail-ben, hanem a fórumon. Így a válaszok is megmaradnak, mások is el tudják olvasni ráadásul gyorsabban kapsz segítséget, mert a többieknek is tudnak reagálni.

3.) Illegális dolgot kérsz. (Pl. Honnan töltsek le Photoshophoz kulcsot? Honnan szerezhetek teljes IPB fórumot?)

4.) Elég sok spam levelet kapok, ezért meglehetősen szigorú beállításokkal fut egy spamszűrő a gépemen. Elképzelhető, hogy valamely szabálynak nem felelt meg a leveled és automatikusan törlődött a gépről és a mailszerverről is (pl. nem volt tárgya a levélnek).

Küldtem privát üzenetet a fórumon, de nem kaptam választ!?

Válasz: Az okok ugyanazok, mint a fentebb olvasható “Küldtem mailt, de nem kaptam választ!?” esetében. ;)

Már regisztrált tag voltam a lapon, mégsem tudok belépni annak ellenére, hogy régebben működött. Miért?

Válasz: Mivel sokan jelentkeznek cikkszerzőnek aztán mégsem küldenek egyetlen leírást sem, így időnként átfutom a regisztráltak listáját és törlöm azokat, akik pl. hónapok óta be sem léptek vagy ha be is léptek, nem küldtek semmit. Előfordulhat, hogy Te is törölve lettél.

Miért érdemes cikket küldeni a lapra?

Válasz: Számos jó okot tudnék mondani erre, de nézzünk csak párat. :)
– ismert(ebb)é teheted a nevedet, 1-1 jó cikket több ezren olvasnak el
– a leírásaid biztos helyen vannak, gyors szerveren, karbantartott lapon melyet sokan látogatnak
– reklámozhatod a honlapodat úgy, hogy a cikkek szerzőjénél feltüntetem annak honlapját is

Miért nem került a beküldött cikk a lapra azonnal?

Válasz: a beérkezett írásokat először átnézzük, ha szükséges, javítjuk (Ügyelj a helyesírásra!).

Miért került ki olyan leírás hamarabb, amit biztosan később küldtek be mint én?

Válasz: A lapra kikerülő írások sorrendje függ attól, hogy pl. az elmúlt időszakban milyen jellegűek voltak túlsúlyban. Ha már egy ideje pl. csak photoshop-os leírások vannak a lapon és érkezik még 5 photoshop-os meg 1 HTML-es és 1 CSS-es, akkor elsőre a 2 utolsó (HTML és CSS) lesz kirakva, mert kis változatosságot jelentenek a többi között.
Másrészt azok a leírások, melyekkel több a munka (pl. nem a szerverre töltötték fel a kapcsolódó képeket, nagyon rossz a helyesírás és hasonlók), biztosan később kerülnek ki mint a többi beküldött anyag.

Miért nem került ki a lapra leírás, pedig már elég rég küldtem be?!

Válasz: Ha a regisztrációhoz megadott mailcímed helyes és működik is, akkor kapnod kellett egy levelet arról, ha valamiért nem jelentetem meg a cikkedet, esetleg már töröltem is. A lehetséges okok:

– A cikk érthetetlen, összecsapott munka amiről süt, hogy csak azért lett küldve, hogy a lapodat reklámozd vele.
– Rengeteg hibát tartalmaz. Párat még kijavítok, viszont egy terjengősebb írásban már nem vagyok hajlandó más rossz helyesírását javítani. Mindenkinek elérhető a OpenOffice helyesírás ellenőrzője, tessék használni! :)
– Photoshop-os írásban csak ömlesztett szöveg van, pedig illusztráció is kellene hozzá.
– Maga a cikk tartalma rossz olyan szempontból, hogy hibás adatokat, rossz vagy célszerűtlen megoldásokat tartalmaz.
– A beküldött tartalom egy (pl. lementett) HTML oldal forrása. A cikkek szövegébe elég csak csak a szükséges formázásokat felvinni (strong, ul, ol stb.), minden más formázást (class, p, table stb…) törölnöm kéne egyesével. HTML forráskód tisztogatást és formázást viszont nem vállalok, nem egy hálás dolog és rettentően unalmas. ;)
– A leírás már létezik a lapon, pl. ugyanazt írod le ugyanazzal (vagy nagyon-nagyon hasonló) a módszerrel, amit egyszer már más is beküldött.

Ha a visszadobott anyagot kijavítom, kikerülhet azért még a lapra?

Válasz: Természetesen.

Vannak olyan leírások vagy témák, melyet nem fogsz kitenni a lapra?

Válasz: Igen. Konkrét témát nem tudok mondani, de általánosságban elmondható, hogy az a leírás, melyhez nincs megfelelő kategória a lapon és nem is várható, hogy a jövőben lesz, nem fog kikerülni.
Pl. nem tervezek a közeljövőben Word, vagy Powerpoint vagy linux kategóriát nyitni, mivel ezek egy része nem érdekel, másik részével meg már Dunát lehet rekeszteni a neten, annyi van.
Azok a leírások sem fognak kikerülni, melyek nagyon egyszerűek és nincs sok hasznuk. Pl. photoshop témában nem fog kikerülni olyan leírás, mely annyit tartalmaz, hogy írj be egy szöveget és nyomd rá azt a 2 effektet, hogy drop shadow meg bevel and emboss.

A leírásokat magyar Photoshop-hoz is meg fogod csinálni?

Válasz: Nem. A számítástechnika nyelve az angol, a Photoshop-t pedig angol nyelvtudás nélkül is szépen lehet kezelni egy kis gyakorlás után. Ezen kívül a szoftver.hu-nak köszönhetően létezik egy angol-magyar / magyar-angol Photoshop CS2 szótár, melyet le lehet tölteni.

Gyorsan kellene segítség, meg tudod adni az MSN-edet hogy ott beszéljük meg?

Válasz: Nem. Sem MSN-en, sem ICQ-n, sem IRC-en sem egyéb más chatprogramon nem beszélgetek ismeretlenekkel. E programok némelyikét igaz használom, de csak arra, hogy a közvetlen barátokkal tartsam a kapcsolatot illetve ha szükséges, a munkát ott intézzem. Szabadidőmből erre többet nem akarok áldozni, főleg hogy így megint ott lennék mint évekkel ezelőtt a fórum létrehozása előtt: mindenkinek egyesével újra és újra mondhatom el ugyanazokat a dolgokat. A fórumon nyoma van a beszélgetéseknek, és később az újabb emberek már rengeteg kérdésükre megtalálják a választ.

További ajánlott olvasmány még a lapon: Szabályzat