180 designer leggyakrabban használt programjai

A bestvendor.com-on volt egy bejegyzés reggel amit olvastam: „Infographic: The Most Popular Design Tools”. 180 designer által a legygyakrabban használt programot fogja össze ez az infógrafika.

Designerek eszközei - infógrafika

A teljes kép itt érhető el: The Designer’s Toolkit

A bejegyzést azért írom meg miatta, mert van közötte pár olyan program és szolgáltatás, ami talán itthon nem is annyira ismert és hasznos lehet másoknak is. Attól el lehet vonatkozatni az esetek többségében hogy ezeket designerek szokásai alapján lettek listába szedve, mert szinte bármilyen webes szakember számára hasznos lehet az itt felsorolt programok többsége.

Tehát jöjjön pár gondolat ezek kapcsán, aztán ha esetleg nem értesz egyet, akkor várom a hozzászólásod:

Texteditor

A Textmate (33%), a Textedit (23%), a TextWrangler (8%) és a CSSEdit (8%) alapján elvileg kijelenthető, hogy a vizsgálatban szereplő designerek túlnyomó többsége mac-en dolgozik. Ezek OS X programok és amennyire tudom, nincs Windows-s verziójuk. Összesen 72%-ról beszélünk, ami nagyon sok.

Kicsit hiányolom a Coda-t és a MacRabbit – Espresso-t és furcsának találom, hogy inkább használják a Textedit-t kódolásra (?), mint az előbbieket.

Levelezés

A fentiek fényében nekem meglepő a gmail 52%-os aránya. Kivéve ha a Gmail-t Apple Mail-en keresztül használják. Részben azért mert az OS X-es Apple Mail bitang jó program, más infók szerint a Mac-esek nagyrésze azt használja. Szóval elég hihetetlennek tűnik, hogy ez a túlnyomórészt mac-es banda inkább Microsoft Outlook-t használ, mint a default és legalább olyan jó (szerintem jobb) levelező programot.

Dokumentumkezelés

A dokumentum kezelésnél a Google Docs vezet ami nem annyira meglepő (bár ügyfelekkel való munkára szerintem nem igazán alkalmas) és itt igazából nem vagyok meglepve a Microsoft Word és az Excel arányán sem. Megvettem anno és használtam is az Apple féle Numbers-t és Pages-t, bitang jó programok de be kellett látnom hogy amíg ügyfeleznem is kell, dokumentumokat kell fogadnom és küldenem (mások által is szerkeszthető, hibátlanul megjelenő formában) addig a megfelelő választás a Microsoft Word és az Excel. Szerencsére megvásárolhatóak OS X-re is, nincs velük gond és amúgy szépen működnek itt is.

Storage

A „Storage” kategóriában a Dropbox jogosan vezet, helyzete szerintem nem megkérdőjelezhető. A jövőben biztos meg fog jelenni a listán a Google Drive is a listán.

Wireframe

Wireframing témában az OmniGraffle vezet amit annyira nem ismerem, de kizárólag mac-re érhető el. A Balsamiq egy online cucc és anno én is próbáltam, de kevésnek találtam. Az Axure kiváló, de bitang drága, viszont elérhető Windows és OS X alá is.

E témában annyit hozzátennék, hogy anno nagyon sokáig kerestem megfelelő megoldást arra, hogy mind Windows, mind pedig OS X alatt használható programot találjak a munkámhoz. Az Axure jó választás lett volna de az ára nekem már sok volt (289 – 589 dollar), ezért végül a ForeUI-ra (foreui.com) esett a választásom. Ez is 150 dollar ami még mindig nem olcsó, de nagyon sokat segít a tervezések során és dropbox-szal szinkronizálva a projekt fájlokat könnyű vele a munka több gép között is.

Jegyzetelés

Itt keverik a szezont a fazonnal, hiszen a desktop app-okat simán összemossák az Ipad-es alkalmazásokkal. Az Evernote mondatni hogy jogosan bár felmerül bennem a kérdés: aki Google Docs-t használ, az miért nem tudja benne a jegyzetelést is megoldani..? Az Ipad Notes, a Penultimate stb… pedig már tabletes alkalmazások, szerintem semmi helyük ebben a listában.

A Penultimate kapcsán viszont én inkább ajánlanám a Bamboo Paper-t vagy az Upad-t. Kb fél tucat ilyen progit kipróbálva én végül ez utóbbinál maradtam.

Egyéb

Számlázás témában tudtommal az itthoni designereknek nem opció az infógrafikában lévő felsorolás (Harvest és társai). Jómagam a CashMan-Fx -t használom de számtalan más online számlázó program is van a magyar weben.

Website hosting kapcsán nekem nem opció a Google Sites pl., magyar tárhelyszolgáltatóra bízom a honlapjaimat.

Forrás: http://blog.bestvendor.com/2011/11/mostpopulardesigntools/

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Valóban, itthon nemigen elterjedtek ezek a programok, mivel eleve a MAC rendszer sem az.
  Érdekességnek jó a cikk, viszont ha igaz, hogy csak 180 grafikust kérdeztek meg, akkor a minta nem nagyon reprezentatív, túl kicsi.
  Itthon vajon hogy lehetne ezt felmérni?
  Izgalmas lenne, ha mondjuk indítana ez az oldal is egy hasonló szavazást, pár hét alatt biztosan összejönne egy akkora minta ami már érdekes lehet.

 2. „Itthon vajon hogy lehetne ezt felmérni?”

  Kb. így:
  0. lépés: Tutorial.hu-n létrehozni a kérdőívet
  1. Kreatív Online-on megjelentetni egy cikket,hogy grafikusok sicc véleményezni (szerintem vevők lennének rá)
  2. Összeszedni a lehető legtöbb magyar ügynökséget és írni nekik, hogy segítsenek ebben, töltsék ki ők is…

  Ez az egyszerű megoldás…a picit komplexebb, de viralitás tekintetében TALÁN hasznosabb,ha a kérdőívet egy FB aplikációval kötöd össze, mert akkor az emberek értesíthetik a grafikus ismerőseiket is rögtön, hogy csinálják meg ők is…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét