Adobe Creative Suite Premium 2

Az Adobe Creative Suite egy olyan csomag, amely teljes megoldást jelent a kreatív grafikai stúdiók és mindenki számára, aki nyomdai vagy internetes kiadványszerkesztéssel foglalkozik.
A Creative Suite összetevői professzionális szintű segítőtársak a szkenneléstől a nyomdai (levilágítás) és internetes (web) kiadványok elkészítéséig.

A Creative Suite a már korábban bevált Design Collection hagyományait követi, éppen ezért tekinthetünk rá annak utódjaként is. A csomagot alkotó szoftverek mind az Adobe legújabb fejlesztéseit tartalmazó alkalmazások. Három teljesen új megoldás is helyet kapott mindezek mellett.

A Creative Suite nem csak a szoftverek egy dobozba csomagolását jelenti, hanem a programok teljesen összehangolt munkavégzését is. Az alkalmazások közti átjárás könnyű és biztonságos, hiszen azok tökéletesen kezelik egymás fájljait és ugyanazt a színkezelést használják. Nem kell többé átmeneti és ideiglenes állományokkal küszködni. Az Adobe InDesign például beolvassa az Adobe Illustrator (.AI) és az Adobe Photoshop (.PSD) formátumokat is. A zökkenőmentes folyamatban a csomaghoz adott Version Cue projektmenedzser segít.

Az Adobe Creative Suite Premium 2.0 tartalma:

Új funkciók

Version Cue
A Creative Suite csomag legnagyobb újdonsága a Version Cue, amely egy olyan fájlmenedzselő szoftver, amely segít a munkafájlok gyors keresésében – nézőkép, keresés leírásra, kulcsszavakra, fájltípusra, stb… – és segít a munkafolyamatok párhuzamos végzésében.

A Version Cue programmal a hálózatban megoszthatjuk a munkafájlokat, így egyszerre többen tudunk ugyanazon a projekten dolgozni. Például az InDesign használatakor láthatjuk, hogy a linkelt képeket és illusztrációkat valaki éppen megnyitotta módosításra, majd a változások elmentése után a program automatikusan frissíti őket.

A Version Cue program segítségével könnyebben eligazodhatunk ugyanazon munka több változata között. Például a Photoshop programban láthatjuk a különböző és előző változatokat anélkül, hogy mindezért több fájlt – és így több tárterületet – kellene használnunk. Ráadásul – mivel mindig ugyanazt a fájlt használjuk – garantáltan a legutolsó változat kerül levilágításra.

Adobe Bridge
Központi fájlmenedzselő program, amely segít a fájlok keresésében, rendezésében. Nézőképet láthatunk a fájlokról (minden Adobe fájlformátumról), láthatjuk a VersionCue projekteket, és szerkeszthetjük a fájlokhoz tartozó metaadatokat.

Az Adobe Bridge egységesíti a Creative Suite programok színmenedzselését.
További segítséget nyújt a program azzal, hogy Java Script nyelven programozható, így akár automatizálhatunk vele folyamatokat is.

Adobe Stock Photos
Az Adobe elindított egy folyamatosan bővűlő digitális képboltot, ahol kiváló fotókat lehet letölteni és megvásárolni. Ez a képbolt került beépítésre a Creative Suite csomagba.
A bővített kulcsszavas rendszernek köszönhetően könnyen megtalálhatjuk az ideális képet (jelenleg csak angol keresőszavakkal).
A letöltés működik Magyarországon is, a vásárlási szolgáltatás beindítása még folyamatban van.

Adobe VersionCue új funkciók
Az Adobe VersionCue 2 projektmenedzsert most már nemcsak a programokból, hanem az Adobe Bridge fájlkezelőn keresztül is elérhetjük.

Az Adobe Bridge fájlkezelőben megnyitott nem Adobe dokumentumok is kaphatnak verziószámozást.

Most már az Acrobat 7, vagy újabb verziókban is elérhetjük az Adobe VersionCue projektmenedzsert, így a PDF dokumentumokat is a projekthez kapcsolhatjuk, és verziószámokkal láthatjuk el.

Nemcsak verziókat, hanem alternatívákat is készíthetünk dokumentumainkból, amelyek láthatóak és menedzselhetőek az Illustrator és az InDesign programok linkpalettáján.

Közös Színmenedzsment
A Creative Suite segítségével szinkronizálhatjuk a csomagban található programok színkezelését, ezáltal biztosítva, hogy valóban az első lépéstől az utolsóig megfelelőek legyenek a képek és a grafikák színei.

Egyszerű telepítés
Egyszerre telepíthetjük fel az összes programot, és ehhez elegendő egyetlen szériaszámot használnunk.

Közösködés
Közös parancsok, eszközök, paletták, színmenedzsment és gyorsbillentyűk.

Későbbi upgrade
Kényelmesen, egyben frissíthetjük tovább a teljes Adobe csomagot.

További funkciók

A Creative Suite Premium a következő programokat tartalmazza
Adobe Photoshop
Az Adobe Photoshop évek óta a vezető képszerkesztő program, amelynek segítségével gyakorlatilag bármit megtehetünk digitalizált képeinkkel. A számtalan professzionális funkció révén – mint a réteg- és maszkkezelés, csatornánkénti és egyéb színkorrekciós lehetőségek, hibajavító eszközök, különböző szűrők, RGB, CMYK, LAB színtér használata, stb… – régóta az amatőrök és a szakemberek legkedveltebb programjává vált.

Adobe Illustrator
Az Adobe Illustrator tökéletes kiegészítése az Adobe Photoshop programnak. Míg a Photoshop a képpontok végtelen módosítását teszi lehetővé, addig az Illustrator egy precíz, vektoros szerkesztőprogram, amivel nem csupán kiváló grafikákat, illusztrációkat és magyarázó ábrákat készíthetünk, hanem az tökéletesen alkalmas lesz a nyomdai munkára is. CMYK és direkt színeket bátran használhatunk a nemkívánt színkonvertálás veszélye nélkül.

Adobe InDesign
Az Adobe InDesign professzionális kiadványszerkesztő program, amellyel újszerűen kreatív, mégis tipográfiailag igényes kiadványok készíthetőek.
Az InDesign egyes funkciói (Táblázatkezelés, Optical kerning, Paragraph Composer, Nested Styles) jóval meghaladják a többi kiadványszerkesztő szoftver lehetőségeit. Bár az InDesign még egy fiatal program, mégis sikerült a DTP társadalom elismerését kivívnia mind tudásában, mind ár/érték arányát tekintve.

Adobe Acrobat
Az Adobe Acrobat szoftver kiváló lehetőséget kínál azon üzleti, kreatív és tervező szakemberek számára, akik biztonságosan és hatékonyan szeretnének dokmentumokkal dolgozni. A Creative Suite bármely alkalmazásából tökéletes minőségű PDF-dokumentumot készíthetünk akár a felhasznált rétegek megtartásával is, majd elküldhetjük a megrendelőnek, aki megjegyzéseit közvetlenül a fájlba írhatja bele. Sőt! Akár digitális aláírással is elláthatja azt.
PDF-dokumentumainkat levédhetjük az illetéktelen felhasználóktól, és a hatékony tömörítésnek köszönhetően – meg annak, hogy az általunk használt betűtípusokat és beállításokat megtartja – bátran használhatjuk a megrendelő felé történő kommunikációra.

Adobe GoLive
A kiadványszerkesztés nem lenne teljes, ha az elkészült nyomdai munkát nem tudnánk az interneten is megjeleníteni ugyanabban a formában.
Az Adobe GoLive minden eszközzel rendelkezik, amelynek segítségével költséghatékonyan és gyorsan készíthetünk el testre szabott, optimalizált, multimédiás weboldalakat, mint például a site-kezelés, a dinamikus tartalomfejlesztés és a fájlmenedzsment. Ezen felül az Adobe GoLive programba probléma nélkül átvihetjük az Adobe InDesign kiadványszerkesztőben készült munkáinkat. Nem kell újra terveznünk semmit. Nem kell a képeket újra elkészítenünk az internetes elvárásoknak megfelelően, hiszen az Adobe GoLive önmaga fogja optimalizálni az eredeti Photoshop PSD és Illustrator AI fájlainkat is. Így teljes energiánkkal a tökéletes kiadvány elkészítésére tudunk összpontosítani.

A Creative Suite 2 több, mint 170 Adobe betűtípust is tartalmaz.
Részeletesen az alábbi oldalon tekinthető meg, mely termék mely betűtípusokat tartalmazza:
http://www.adobe.com/products/creativesuite/type.html

Adobe GoLive
Bár a GoLive programból nincs külön közép-európai, se magyar változat, mégis a programban megtaláljuk a magyar helyesírás-ellenőrzés.

Egyéb

A termékből készül a magyar változat, ahol a program magyar kezelőfelülettel fog rendelkezni. Megjelenése várhatóan 2005. augusztus

Windows XP Service Pack 2
A Windows XP Service Pack 2-ben van egy tűzfal, amely gátolja, hogy a Version Cue kommunikáljon a többi számítógéppel. Éppen ezért azokon a számítógépeken, amelyeken a Version Cue fájlmegosztás (Microsoft Windows XP SP2 -vel frissített) zajlik, azt be kell állítanunk.

Beállítások
Start > Beállítások > Vezérlőpult > Tűzfal beállítások

Portok
A megjelenő új ablakban a kivétel fülre kattintva beállíthatjuk, mely csatornákat engedélyezzük. Itt választjuk ki a Port hozzáadását. A portok: 3703, 3705, 427, 50700

UDP beállítások
Ezen portokhoz a TCP-t adhatjuk meg az alsó rádiógombok közül. Majd hozzáadhatjuk a következő új portokat UDP beállítással: 3703, 427

Rendszerkövetelmények

Windows

  • Intel Pentium III vagy újabb, vagy azzal megegyező
  • Microsoft Windows 2000 (Service Pack 4), vagy Windows XP (Service Pack 1)
  • Legalább 384 MB RAM egy program használatához, amikor az Adobe Bridge és az Adobe Version Cue is fut
  • További 512 MB – 1 GB RAM, amennyiben egyszerre több program fut
  • Legalább 1 GB merevlemez a minimális telepítéshez, de 3 GB az ajánlott
  • 1,024 x 768 monitorfelbontás 16 bites videokártyával (24 bites az ajánlott)
  • CD-ROM
  • PostScript Level 2 vagy PostScript 3 az Adobe PostScript nyomtatáshoz
  • Internet vagy telefon az aktiváláshoz
  • QuickTime 6.5 a multimédiás funkciókhoz
  • Szélessávú internetkapcsolat az Adobe Stock Photos használatához.

Macintosh

  • PowerPC G4, G5 vagy újabb
  • Mac OS X 10.2.8 – 10.3.8 és Java Runtime Environment 1.4.1
  • Legalább 384 MB RAM egy program használatához, amikor az Adobe Bridge és az Adobe Version Cue is fut
  • További 512 MB – 1 GB RAM, amennyiben egyszerre több program fut
  • Legalább 1 GB merevlemez a minimális telepítéshez, de 4 GB az ajánlott.
  • 1,024 x 768 monitorfelbontás 16 bites videokártyával (24 bites az ajánlott)
  • CD-ROM
  • PostScript Level 2 vagy PostScript 3 az Adobe PostScript nyomtatáshoz
  • Internet vagy telefon az aktiváláshoz
  • QuickTime 6.5 a multimédiás funkciókhoz
  • Szélessávú internetkapcsolat az Adobe Stock Photos használatához.

Forrás: www.szoftver.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét