09 – Margó- és szegélytulajdonságok

Top Margin: a felső margó beállítását szolgálja, amely megadható hosszúságértékével, vagy százalékos formában, illetve az auto (automatikus) értékkel. A nulla érték letiltja a margót, és negatív értékeket is lehet használni. A százalékos érték mindig a külső elemre vonatkozik. Pl.

1
BODY { margin-top: 0 }

Right Margin: a jobboldali margó beállítását szolgálja, amely megadható hosszúságértékével, vagy százalékos formában, illetve az auto (automatikus) értékkel. A nulla érték letiltja a margót, és negatív értékeket is lehet használni. A százalékos érték mindig a külső elemre vonatkozik. Pl.

1
P.keskeny { margin-right: 50% }

Bottom Margin: az alsó margó beállítását szolgálja, amely megadható hosszúságértékével, vagy százalékos formában, illetve az auto (automatikus) értékkel. A nulla érték letiltja a margót, és negatív értékeket is lehet használni. A százalékos érték mindig a külső elemre vonatkozik. Pl.

1
DT { margin-bottom: 3em }

Left Margin: a jobboldali margó beállítását szolgálja, amely megadható hosszúságértékével, vagy százalékos formában, illetve az auto (automatikus) értékkel. A nulla érték letiltja a margót, és negatív értékeket is lehet használni. A százalékos érték mindig a külső elemre vonatkozik. Pl.

1
ADDRESS { margin-left: 50% }

Margin: segítségével a margókat lehet beállítani hosszúságértékükkel vagy százalékosan, illetve az auto érték is használható. Lehetőség van az értékek összevonta megadására, pl.

1
2
3
BODY { margin: 5em } /* mindegyik 5em */ 
P { margin: 2em 4em } /* felső és alsó margók 2em, bal és jobb margók 4em */ 
DIV  { margin: 1em 2em 3em 4em } /* felső margó 1em, jobb margó 2em, alsó margó 3em, bal margó 4em */

Top Padding: a padding-top megadja a felső keret (szegély) és a tartalom közötti távolságot, hosszúságértékkel vagy százalékosan. A százalékos érték mindig a külső elemre vonatkozik negatív értékek nem megengedettek.

Right Padding: a padding-right megadja a jobb keret (szegély) és a tartalom közötti távolságot, hosszúságértékkel vagy százalékosan. A százalékos érték mindig a külső elemre vonatkozik negatív értékek nem megengedettek.

Bottom Padding: a padding-bottom megadja az alsó keret (szegély) és a tartalom közötti távolságot, hosszúságértékkel vagy százalékosan. A százalékos érték mindig a külső elemre vonatkozik negatív értékek nem megengedettek.

Left Padding: a padding-left megadja a bal keret (szegély) és a tartalom közötti távolságot, hosszúságértékkel vagy százalékosan. A százalékos érték mindig a külső elemre vonatkozik negatív értékek nem megengedettek.

Padding: az előző tulajdonságok (top-padding, right-padding, bottom-padding, left-padding) összevont megadására használható, pl.

1
BLOCKQUOTE { padding: 2em 4em 5em }

Top Border Width: a border-top-width segítségével az elem felső szegélyének szélességét lehet beállítani.

Lehetséges értékei:
thick (vastag),
medium (közepes),
thin (vékony),

vagy szélességértékkel. A negatív értékek nem megengedettek

Right Border Width: a border-right-width segítségével az elem jobboldali szegélyének szélességét lehet beállítani.

Lehetséges értékei:
thick (vastag),
medium (közepes),
thin (vékony), vagy szélességértékkel. A negatív értékek nem megengedettek.

Bottom Border Width: a border-bottom-width segítségével az elem alsó szegélyének szélességét lehet beállítani.

Lehetséges értékei:
thick (vastag),
medium (közepes),
thin (vékony), vagy szélességértékkel. A negatív értékek nem megengedettek

Left Border Width: a border-left-width segítségével az elem baloldali szegélyének szélességét lehet beállítani.

Lehetséges értékei:
thick (vastag),
medium (közepes),
thin (vékony), vagy szélességértékkel. A negatív értékek nem megengedettek

Border Width: az előző tulajdonságok (border-top-width, border-right-width, border-bottom-width, border-left-width) összevont megadására használható.

Border Color: a szegély színét lehet vele megadni, border-color:szín formátumban.

Border Style: a szegély stílusa itt állítható be, értéke lehet:

none (nincs),
dotted (pontozott),
dashed (vonalkázott),
solid (vékony vonalas),
double (dupla vonalas),
roove (vastagabb vonalas),
ridge (térhatású), inset (betüremkedő),
outset (kitüremkedő).

Top Border: a border-top tulajdonsággal egyszerre lehet beállítani az alábbiakat: border-top-width, border-style, color.

Right Border: a border-right tulajdonsággal egyszerre lehet beállítani az alábbiakat: border-right-width, border-style, color.

Bottom Border: a border-bottom tulajdonsággal egyszerre lehet beállítani az alábbiakat: border-bottom-width, border-style, color.

Left Border: a border-left tulajdonsággal egyszerre lehet beállítani az alábbiakat: border-left-width, border-style, color.

Border: ezzel a tulajdonsággal egyszerre lehet beállítani az alábbiakat: border-width, border-style, color. Pl.

1
H2 { border: solid 2em A:active  { border: thick dashed red } A:link    { border: groove yellow } A:visited { border: thin double #ff00ff }

Width: mindegyik blokkszintű, vagy annak megfelelő (pl. IMG, TEXTAREA, OBJECT, INPUT, SELECT) elemnek megadhatunk szélességértéket, százalékos, mértékegységgel megadott vagy automatikus (auto) formátumban. Pl.

1
INPUT.gomb { width: 10em }

Height: mindegyik blokkszintű, vagy annak megfelelő (pl. IMG, TEXTAREA, OBJECT, INPUT, SELECT) elemnek megadhatunk magasságértéket, százalékos, mértékegységgel megadott vagy automatikus (auto) formátumban.

1
IMG.kicsi { width: 40px; height: 40px }

Float: a float segítségével az objektumokat „körül lehet folyatni” a szöveggel. Lehetséges értékei: left (bal oldalon), right (jobb oldalon), none (nincs körülfolyatva).

Clear: szabályozhatjuk vele, hogy az adott elem mellett lehet-e float tulajdonságú elem. Lehetséges értékei: left (a clear-rel megadott elemet a float tulajdonságú elem alá igazítja, balra), right (a clear-rel megadott elemet a float tulajdonságú elem alá igazítja, jobbra), both (a clear-rel megadott elemet a float tulajdonságú elem alá igazítja), none (engedi, hogy mellette float tulajdonságú elem legyen).

A szerző honlapja: http://fodorsi.ini.hu

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét