Egy kihagyhatatlan plugin: Yoast WordPress SEO

Közel négy éves WordPress-es pályafutásom alatt minden új WP oldal esetén 5-6 plugint lényegében automatikusan telepítettem. Hiába, a seo szempontok eléggé elhanyagolódtak mindenki kedvenc CMS-ének fejlesztése közben. Úgy tűnik a plugin fejlesztők is egy kicsit lépéshátrányban lennének a legújabb seo-s igényekhez képest (ez talán nem is baj – különben miből élnének meg a keresőoptimalizálók? :)).

Wordpress SEO plugin - Yoast
Wordpress SEO plugin - Yoast
Kb. másfél év kihagyás után újból a kezem ügyébe került a Yoast féle WordPress SEO plugin, gondoltam adok neki egy új esélyt, különösképpen hogy egyre gyakrabban látom alap pluginként emlegetni. Szerencsémre kb. 10 nappal egy nagyobb frissítés után jutott eszembe ez a kis kísérlet – így a régi “ez annyira nem is jó” emlékeimet felváltotta az elismerés.

Úgy érzem igen hasznos plugin, a keresőoptimalizálás alaplépéseit mindenképpen megtehetjük vele. Sajnos csak angol nyelven elérhető, és nem is amatőröknek készült, így némi (nem sok) szaktudás javasolt hozzá. Ami nekem leginkább tetszik benne, hogy sok funkciója van, nem kell ezernyi plugint telepítgetni (meg szemezgetni közülük, hogy egyáltalán melyik lesz a megfelelő).

WP SEO plugin részletei

Nézzük részleteiben, hogy miért is érdemes emellett a plugin mellett döntenünk, elsőként a beállítások menüket tekintsük át.

1. Dashboard

Google, Bing és Alexa fiókunkhoz köthetjük a weboldalt és ami a leglényegesebb: a bejegyzések egyedi seo beállításait tilthatjuk le a nem szuperadmin szerzőinknél. Kár, hogy nem lehet szerepkörökhöz specializálni.

2. Title & metas

Lényegében a szokásos beállítások, ami esetleg egy kis extra figyelmet érdemel, hogy megadhatunk egy rel=”author” linket a head részbe, amivel közvetve hozzárendelhetjük az oldalunkat egy Google+ profilhoz. Sajnos ennek a teljes kidolgozásához még tennünk kell ezt-azt (a belinkelt oldalon kell lennie egy linknek egy Google+ profilhoz). Nem tökéletes, de jobb, mint a semmi. A taxonómiáknál mindenképpen állítsuk át az alapból berakottat, hiszen így angol nyelvű lesz az oldalszám.

3. Social

Újabb hasznos apróságok: nem kell a Twitteres és Facebookos metákat kézzel belehegesztenünk a template-be, kényelmesen adminról intézhetjük. És még egy default képet is megadhatunk – ha esetleg nem tartalmaz a bejegyzésünk képet, akkor is jelenítsen meg valamit a Facebook.

4. XML sitemap

Automatikus oldaltérkép generálás – nagy tartalmú oldalaknál elengedhetetlen. Egyetlen bánatom, hogy nem sitemap.xml néven menti el; így valószínűleg nem fogják maguktól megtalálni a keresők. Sebaj, erre találták ki a Webmaster Tools-t.

5. Permalink

Kiszedi a nagyon csúnya “/category/” -t az url-ből. Sajnos a “/tag/” -et kiszedő részt nem ért rá belerakni a programozó, pedig az is hasznos lehet. E mellett még egy kis finomhangolást végezhetünk az urlekkel.

6. Internal links

Lényegében breadcrumb -ot tudunk megadni (és részletesen beállítani). Ez is leginkább nagyobb oldalaknál hasznos, segíti megértetni a weboldalunk struktúráját. Itt sajnos már nem ússzuk meg, hogy a template-be ne nyúljunk bele – főleg mert a designba is illene belesimítani.

7. RSS

RSS tartalmunkat dúsíthatjuk fel tetszőleges szövegekkel, és ami nagyon szimpatikus: alapból tartalmaz egy linket az eredeti cikkre. Így a buta tartalom lopók hasznos linképítővé és a brandünk terjesztőjévé válnak.

Bejegyzések finomhangolása

Miután szájunk íze szerint beállítgattuk a különféle alapfunkciókat, ideje megismerkedünk a plugin leghasznosabb részével: a bejegyzéseknél egyedileg is beállítgathatjuk mindezt; ráadásul kulcsszóötleteket is kérhetünk (természetesen csak angolul). Igaz több fajta kulcsszó ötletadó site is elérhető az admin menübe odarakott “SEO” menüpont alatt; de így integrálva mégis csak kényelmesebb. Az automatikus snippet generálás is sokat könnyíthet az optimalizálásban – sajnos a microadatokat nem rakja bele. De így is igen hasznos.

Értékelés

Összességében kijelenthetjük, hogy a leghasznosabb seo plugin. Lényegében nem sokkal tud többet, mint a legtöbb seo plugin; de ezek az apróságok pont elégnek bizonyulnak, hogy ezt válasszam. Ha az én véleményem nem lenne elég, akkor  nem árt tudni, hogy WordPress.org-ról több mint másfél millióan töltötték le és 4.5 -ös átlag értékelést kapott. Azt hiszem ez nem véletlen.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Köszi a cikket, erről már én is szerettem volna írni, mert más oldalakon elkezdtem használni és tényleg nagyon jó. A jövőben valószínűleg fel fogja váltani nálam is a most legtöbbször használt All In One SEO plugint.

  2. A kérdésem az lenne, ha most megy az All In One, és át akarok erre állni, mi lesz az addigi beállításokkal? Sok kedvem nincs 400 bejegyzésnél újra írni az összes SEO adatot, gondolom a kettő meg nem nagyon fut párhuzamosan. Szívesen kipróbálnám, mert az All In One időnként csinál hülyeségeket.

  3. Sziasztok.
    Félig-meddig vág a témába, de mindig is érdekelt hogy minek is nevezik pontosan és vajon hogyan lehet azt megoldani hogy a Google találati listáján a metaleírás mellett egy általunk választott kép is megjelenik. Pontosan milyen kiegészítővel lehet ezt megoldani(WP). Sziasztok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét