Facebook és Instagram oEmbed probléma megoldása WordPressben

Ha próbáltál már Facebook és Instagram tartalmat beágyazni egy WordPress (vagy lényegében akármilyen) weboldalba az „oEmbed” vagy a sima „Embed” funkció segítségével, akkor lehet, hogy problémákba ütköztél.

A probléma oka nagyon egyszerű

A Facebook (és a részét képező Instagram) megszűntette ezen megoldások támogatását, lehetőségét, erről kicsit lentebb. Persze van megoldása. Az alábbiakban bemutatunk néhány megoldást, mely a hibás beágyazás helyettesítésére szolgál. Érdemes a régebbi beágyazásokat is ellenőrizni/cserélni.

Mi okozza a problémát?

Nos, 2020. október 24-től nem lehet többé automatikusan beágyazni Facebook és Instagram tartalmat WordPress weboldalakba az alapértelmezett, beépített lehetőséggel.

A probléma mögött egy változtatás áll a Facebook API-ban, mely apró, de mégis a WordPress használatra nagy hatással van. Szerencsére a megoldás egészen egyszerű és mindent ugyanúgy tudsz majd használni, csak kicsit máshogy kell beágyazni ezentúl WordPress-be.

Miért állt le a hagyományos Facebook és Instagram beágyazás?

A Facebook bejelentette még tavaly, hogy 2020. október 24-től minden „oEmbed” funkcióval érkező beágyazási kérelem központilag (/Facebook és Instagram szerver szintjén/) el lesz utasítva. Az eddig jól működő WordPress beágyazás ezen módszerei nem lesznek többé használhatók. Ezek az 5.5.2 fölötti verziókból már ki is kerültek.

Az ok, mint említettük az API átalakulásában keresendő, de ezekre egészen egyszerűen úgy kell gondolni, mint többé nem támogatott funkcióra. Van másik!

Az API, mely változott, alapvetően hasonló volt a Gutenberg-hez és a WordPress Classic szerkesztő alapértelmezett beágyazási funkciójához. Lehetőségével könnyen beágyazhattunk videókat, képeket, frissítéseket és egyéb hasonló tartalmakat mind Facebook-ról, mind Instagram-ról.

A régi API helyett a Facebook most már minden weblapfejlesztőtől azt várja, hogy regisztráljon egy külön alkalmazást, majd egy kliens token-t. Ez a kliens token arra használatos, hogy oEmbed segítségével a Facebook Graph API-jából adatokat kérvényezzünk.

A probléma, hogy a WordPress jelenlegi verziójában ezen kliens token-ek használata nem megoldható. A fejlesztőcsapat úgy találta, hogy nem tudják megfeleltetni a WordPress-t a Facebook új elvárásainak, ezért a Facebook és Instagram beágyazás hagyományos módját eltávolították a weblapszerkesztőből.

Helyükre WordPress plugin-okat fognak tervezni, melyek ugyanazt a funkciót látják el, csak nem léteznek alapértelmezett módon a WordPress-ben, hanem kiegészítők lesznek.

Például alternatívák:

 • Instagram Feeds – https://wordpress.org/plugins/instagram-feed/
 • Facebook Feeds – https://wordpress.org/plugins/custom-facebook-feed/
 • Smash Ballon feed – https://hu.wordpress.org/plugins/instagram-feed/

A probléma megoldása

Ha mindent úgy hagyunk, ahogy van, akkor Facebook és Instagram beágyazásaink szétesnek, használhatatlanok lesznek. A Facebook és Instagram formátumok eltűnnek, a képek eltűnnek és csak formázatlan szöveg marad vissza, ami egyáltalán nem néz ki jól egy weboldalon sem.

Mi tehát a megoldás?

A legkönnyebb és leginkább felhasználóbarát verzió az oEmbed problémájának megoldására a Smash Balloon, mely egy ingyenes Instagram és Facebook hírfolyam bővítmény WordPress-hez.

Ezt az Awesome Motive cég készíti és jelenleg is 1.2 millió felhasználó használja aktívan. Mivel a Facebook szigorúbb autentikációt követel a weboldalaktól, a Smash Balloon pont kapóra jön.

A bővítménynek eleve regisztrálnia kell egy API kulcsot, hogy testreszabható Facebook és Instagram hírfolyamokat hozzon létre. Ez a része tehát meg is van oldva a dolognak és nem kell külön app-ot regisztrálnia senkinek. Az új Facebook API által felállított követelményeket a Smash Balloon teljesíti.

Ha már használod a bővítményt, akkor csak annyi a dolgod, hogy frissíted a legújabb verziója, és az oEmbed beágyazási funkció már működni is fog eredeti állapotában. Ha új felhasználó vagy, vagy az oEmbed funkcióit vissza szeretnéd állítani, akkor be kell lépned weboldalad WordPress felületébe.

Ezután keresd meg az oEmbed-et a bal oldali navigációs sávban vagy menüsorban a Smash Balloon plugint használva és keresd meg a „Connect”, avagy csatlakozás opciót. Rákattintva, a plugin és az oEmbed-et a WordPress összepárosítja, és kész vagy.

Miért éri meg?

A legjobb dolog a Smash Ballon-ban, hogy

 • nem kell végig járni egy külön alkalmazásának hosszú és drága útját.
 • Nem kell egyéb, kevésbé ismert megoldást sem keresni a beágyazás megoldására, hiszen használhatjuk tovább az oEmbed-et, miután párosítottuk a plugin-al.
 • Kezdők számára is egyszerű a megoldás és
 • a létező beágyazások nem vesznek el, az
 • újak pedig ugyanúgy fognak működni.

Ha esetleg fejlesztő vagy és jobban preferálnál mégis egy saját alkalmazást csinálni a beágyazáshoz, akkor az oEmbed Plus tud ebben segíteni. Ezt a bővítményt egy önkéntes fejlesztő hozta létre a társak segítésére.

Az olyan oldalaknak, melyek nagymértékben hagyatkoznak Facebook és Instagram beágyazásokra, ideje cselekedniük. Ha például nemrég kezdtél egy WordPress blogot, akkor a legnépszerűbb közösségi média komoly szerepet játszhat tartalmad formálásában. A Smash Ballon segíthet megőrizni a könnyű és praktikus beágyazási lehetőségeket.

Ami nem megoldás

A “jó lesz az úgy is”, a halogatás egyáltalán. Ha fontos a közösségi miédiát beaágyazás, akkor mielőbb lépj, ha eddig nem tetted. Az nem megoldás, ha a WordPress frissítés folyamatát nem léped meg, a korábbi WP verziók esetén sem fog működni a régi oEmbed beágyazás.

A számtalan plugin telepítése csak fél megoldás, továbbra is törekedni kell, hogy minél kevesebb legyen az aktív bővítmények száma a WordPress honlapunkon.

Szerző: Rottenbacher Tamás ( rottenbacher.hu )

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Üdv!
  Letöltöttem és beüzemeltem a Smash Balloon-t, de nem működik. A wordPress szerkesztői felületen látom a beágyazott Insta posztot, működik, ám a cikk élesítését követően csak az nstagram-os link jelenik meg.
  Letöltöttem egy mások Oembed plugint is, azzal sem működik. Szomorú :-(

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét