Hírek honlapkészítés témakörben

Eltelt a múltkori linkkavalkád óta már egy kis idő és megint számtalan hasznos vagy épp érdekes linket találtunk, amit most megosztanánk veletek. Mindegyike valahogy kapcsolódik a webszkerkesztéshez/honlapkészítéshez, úgyhogy remélem mindenki fog magának hasznosat találni benne.

Elsőként a devkick.com-tól jöjjön egy link, ahol a szerző egy igen impozáns gyűjtemény keretében (későbbi frissítéseket is ígérve) szedett össze számtalan hasznos komponenst, mellyel fel lehet dobni egy honlapot. A gyűjteményben vannak js effektes táblázatok, naptárak, menük, form-ok, chart-ok, tooltip-ek stb…
Milestone 01 – 70+ High-End Components for Web Designers and Developers

A következő link egy olyan leírást takar, mely a sikeres honlapkészítés lépéseit tartalmazza. A cikk elég részletes, a nagyobb témák benne:

 • tervezés
 • grafika/layout
 • tartalom
 • honlap optimalizálása/szabványok
 • keresőoptimalizálás/marketing

Kezdő webfejlesztők számára kimondottan ajánlott olvasmánynak tartom, jól összeszedetten tartalmazza azokat a pontokat, melyeken végig kell haladni:
The Official “Successful Website Checklist Challenge”

Ha képgalériát szeretnél csinálni, ahol kicsit a szokásosnál látványosabb módon akarod megjeleníteni a thumbnail képeket, akkor nézd meg akár ötlet akár kész megoldás miatt a webdesignerwall.com-on megjelent CSS Decorative Gallery cikket. A szerző demokkal és letölthető forráskóddal illusztrálta a megoldást.

A flashmo.com honlapon ingyenesen letölhető flash honlap template-eket lehet találni.

A honlapkészítés során lehet – csak nem ajánlott – adhoc eldönteni hogy a lap egyes részei mekkorák legyenek, nem biztos hogy mindenki ugyanolyan jópofának fog tartani pl. egy túl keskeny menüt, a túlméretezett fejlécet és egyéb elemeket. Az arányokról, az elosztásokról szóló cikket érdemes elolvasnia mindenkinek: Applying Divine Proportion To Your Web Designs illetve aki érdekel kicsit mélyebben is a téma, rákeresni pl. az aranymetszés témára a keresőben.

a .htaccess jó dolog, szép dolog, hasznos dolog, nemhiába volt már itt a lapon is szó róla. Most a .htaccess Tutorials, htaccess Examples, Sample .htaccess Files cikkben új trükköket lehet megismerni.

Bár jómagam nagyon ritkán használok vektorgrafikus programot a munkám során, azért jól jöhet egy gyűjtemény, ahol 10 ingyenes programot gyűjtöttek össze: Top 10 Free Vector Graphic Editors

A drupal-t attól függetlenül, hogy jelenleg WP alatt megy a lap, figyelemmel kísérem hírek terén és megörültem, mikor láttam hogy elég jó gyűjteményt szedett össze a speckyboy.com. A cikkben olyan oldalakat sorol fel, ahol tovább ingyenesen használható drupal theme-ket lehet találni: 10 Excellent Resources for Free Drupal Themes

Aki magazin jellegű oldalt akar tervezni/építeni, nézze át a Top 30 Modern Web Designs (Magazine Style Showcase) cikket, mert a 30 legnépszerűbb (bár nem tudom, hogy mi alapján lettek kiválogatva) portált lehet áttekinteni e témában. Ha másra nem is, de áttekintésre és ötletgyűjtésre mindenképp jó. :)

Grafikázáshoz mindig jól jönnek a képgyűjtemények, főleg ha ingyenesek, úgyhogy gyorsan katt ide: Top 25 Free Stock Image Resource Sites

A webdesign elég gyorsan változik, újabb és újabb divatos megoldások követik egymást. Ha nem szeretnél lemaradni ezekről és érdekelnek az újdonságokat, akkor az RSS olvasóba érdemes felvenni a Guide to Stay on Top of Web Design Trends cikkben felsorolt honlapokat, blogokat, gyűjteményeket, galériákat …

A Photoshop Lady oldalon olvasható Most Viewed Photoshop Tutorials gyűjteményben egy olyan listát találsz, ami az 50 legnépszerűbb (legnézettebb) photoshop tutorialt tartalmazza. A listát átnézve azt kell mondjam hogy tényleg szuper leírásokat tartalmaz, úgyhogy érdemes átnézni Neked is. :)

Én spec nagyon szeretem a grafikában is az egyszerű, természetes színeket és megoldásokat, így pl. a zöld szín (mint arra már gondolom rájöttetek az előző vagy a jelenlegi tutorial.hu grafika láttán is :D), a fa mintázat nem áll távol tőlem. A // Timber Inspiration – 20 Top-Notch Wooden Web Designs cikkben most arra vállalkoztak, hogy a 20 legjobb fa mintázatot használó honlapot gyűjtsék össze.

Aki CSS-sel épít lapot, biztos belefutott már abba, hogy az oszlopok nem úgy működnek IE6 alatt mint a normális böngészők alatt, e kapcsán van egy pár ötlet és kódminta a Top reasons your CSS columns are messed up cikkben. Megoldást nyújtva pl. a dupla margin problémájára is.

A The Top 10 Very Best Dark Portfolio Sites! cikkben a 10 legjobbnak ítélt sötét stílusú portfolio-t nézheted meg.

Ha kíváncsi vagy a legjobb design témakörben írt áprilisi cikkekre, akkor nézd meg a DON’T MISS: The Best Graphic Design Articles from April 2008 cikket, ahol a cikkeket az alábbi kategóriák szerint csoportosították: Personal Favourites, Graphic Design, Freelancing, Tutorials, Typography, Web Design, CSS, Other, Just Creative Design Posts

speckyboy-nál megint egy jó listát találtam, most 20 Top Script.aculo.us Scripts you can’t live without címmel, amiben a 20 legjobb Script.aculo.us scriptet sorolja fel, melyek nélkül nem lehet élni (én azért megpróbálom) :)

Ha hirtelen kell valami képet módosítani úgy, hogy kézben lévő gépen nincs szoftver de van net, jó szolgálatot tehetnek az online képszerkesztő szolgáltatások. Ezekről egy listát fogsz találni a Top 15 Online Image Editors – Who needs Photoshop? cikkben.

A 43 Web Design Mistakes You Should Avoid cikkben 43 olyan web design hibát sorol fel a szerző, melyeket nem kéne elkövetni.

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A Milestone 01 – 70+ High-End Components for Web Designers and Developers cikkben a Flexigrid-re (http://webplicity.net/flexigrid/) találtam rá, ami jó is lenne, de egy nagy táblázatnál (már 20 oszlop felett is) elég lassú az oldalirányú, de a függőleges irányú görgetés is. (magyarul: ha a görgetősávot húzom, akkor a megjelenő táblázat nem folyamatosan, hanem szaggatva jelenik meg)
  Tud esetleg valami hasonló elven működő táblázatkezelő, oszlopokat áthelyezni, méretezni, … tudó hasznosságot?

  Hasznos összefoglaló cikk, köszönöm!

  üdv!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét