Internet Explorer Developer Toolbar

A webfejlesztők/sitebuilderek talán egyik legnagyobb baja, hogy ha egy honlap elkészül, és tökéletesen működik abban a böngészőben, amiben menet közben tesztelve lett (tegyük fel Firefox a Firebug, és Web Developer kiegészítők miatt, vagy Opera az új Dragonfly miatt…), akkor Internet Explorerben szinte biztos, hogy valami elcsúszik, valamelyik javascript hibát generál… stb. A css és js hibák javítása pedig Internet Explorerben nagyon körülményes… volt.

A héten kaptam egy “fülest” egy fejlesztői eszközről IE alá.

Ez nem más, mint az Internet Explorer Developer Toolbar.

A Internet Explorer Developer Toolbar telepítése után a toolbar-on megjeleink egy kis ikon, amivel az eszközök aktiválhatóak az adott fülön. Aktiválás után szinte minden olyan eszköz rendelkezésünkre áll, amit a Firefoxos Web Developer is kínál (a teljesség igénye nélkül: css/script kikapcsolás, forráskód megjelenítés (generált forráskód is), vonalzó, böngésző cache törlése, ablak átméretezése, elemek vizsgálata (ez inkább a Firebug Inspect-je)… stb. sőt lehetőség van külön megnézni egy elemet a rá -illetve az elemeire- alkalmazott style-okkal együtt).

El kell ismerni, hogy ezek a lehetőségek nagyon hiányozták már az IE-ből, és – részemről biztos – nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy nem szerettünk IE-ben degubbolni és fejleszteni. A javascript errorok sajnos még mindig fekete foltok, mert a js debug-ra nem találtam benne lehetőséget (az általános hiba egy js-ben egyébként, hogy pl. az utolsó property, vagy tömb esetén az utolsó elem után is rakunk ‘,’-t, ezt odafigyeléssel kerüljük el :)).

Ennél jobban nem szeretném részletezni, mindenki ki fogja tapasztalni, akinek szüksége van rá. Igazi célom ezzel a posttal csak az új “felfedezés” közlése volt, nem a teljes bemutatás :)!

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ha ez akkora újdoságnak tűnik – pedig nem az :) , akkor ezt is érdemes kipróbálni, mivel az IEDevToolbar “a csak egy maradhat” elvet alkalmazza, azaz ha több IE is csücsül a gépen, akkor a legújabbra feltelpül a többire meg eddig nem tudtam rávenni.
  Szóval a program: http://www.debugbar.com/?langage=en
  DOM, HTTP, Javascript Inspector and Javascript Console, HTML Validator és egyebek.

 2. beef: tök jó lenne, de én nem látok benne szerkesztési lehetőséget, hogy lássam, ha átírom, akkor mi történik. Vagy csak én vagyok béna?

  köszi a választ előre is, bubu

 3. Sajna nincs, de mivel más megoldást nem találtam arra, hogy IE6 alatt is legalább megnézni lehessen forrást. Mivel ha devtoolbar már feltelepült IE7-re, akkor IE6 alatt már nem működik, legalább is nekem.
  Ha valakinek van rá valami trükkje, leírhatná (multiple IE-t használok). Mert azért az nyerőbb lenne.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét