Irányítószám adatbázis

Nemrég felmerült az igény, hogy kellene egy irányítószám adatbázis ami tartalmazza az irányítószám / város / megye adatot. A Google 2 használható adat forráshoz irányitott:

1. forrás:
A lentebbi címről letölthető az összes olyan irányitószám, amit a posta kezel. Előnye a részletes budapesti irányitószám táblázat. Hátránya, hogy nincs benne megye lista.
http://www.posta.hu/object.a4c06249-c686-4d95-b333-08b467959979.ivy

2. forrás:
A másik irányítószám forrás a neten a KSH 2008 Január 1-jei állapota. Előnye, hogy van benne megye beosztás. Hátránya, hogy sok – számunkra felesleges – adat van benne, és nem tartalmazza a budapesti irányítószámokat.

A letölthető, összesített irányítószám adatbázis:

A kettőt összerakva, az alábbi linken le tudjátok tölteni zip-ként, aminek a tartalma egy CSV formátumú, UTF-8-as kódolású fájl.

Szöveg határoló karakter: ”
Mező határoló karakter: ;

iranyitoszam-adatbazis.zip (25kb)

A letölthető csomagért TLoF-nak jár a köszönet, aki elküldte nekem azzal a kéréssel, hogy tegyem elérhetővé a lapon mások számára is!

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

19 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Elvileg az irányítószámok kiosztását a posta végzi. Náluk az adatbázis mellett a legutolsó frissítés dátuma is ott van. Tekinthetjük ezt a hivatalos forrásnak. A posta adatbázisában nem csak egy-egy településhez tartozó irányítószámok vannak jelen, hanem például a településrészek, városrészek, és a nagyobb városok utcaszintű kiosztása. Csak a teljes listával nyernek értelmet az egy-egy városon belüli irányítószámok, így ennek a listának szerintem nincs sok értelme. (Mi van ha valaki bácsát írja be településnek? Ezzel nem találja meg.)

  Arról nem is beszélve, hogy ez egy *.sql fájl, és nem csv.

 2. Pairg: Ez egy fordított adatbázis: Admin felületen kiválóan használható, ahol csak az irányitószámot kell beírnod egy mezőbe és a rendszer már dobja is hozzá a város / megye nevét. Amikor sok – sok adatot kell felvinni akkor az hogy nem kell egy legördülő mezőből kiválasztani a megyét és berini a város nevét, nagyon sok időt tud megspórolni, és egy csomó hibát kiszűr.

  Az sql file-al kapcsolatban igazad van. Szólok Hardernak hogy cserélje ki.

 3. Köszönet érte!
  Tény, hogy ez sql file, de nekem pont erre volt szükségem, nem hiszem, hogy bármikor is lenne türelmem/időm összeszedni ezeket az adatokat.

 4. Először is köszi, hogy megcsináltad az sql fájlt,csak sajnos hibás. Több olyan irányítószám is van amihez több település van. Itt az sql-ben viszont csak az első település szerepel a többi sajna ki van hagyva.

 5. Sziasztok!
  Tudnátok segíteni, hogy excel adatbázisba ezt hogy tudnám társítani,hogy a beírt ir.szám alapján beírja a helységet! 1000 soros cégadatbázist töltök fel. nagy könnyebbség lenne,ha nem kellene másolgatnom…

  köszönet a feltöltésért és előre is thx a segítségért!

 6. Szia BlackY!

  Köszönöm! egyenlőre küzdök vele,sajna még nem vagyok giga excelhasználó!

  Gabóca

 7. Sziasztok!

  Tudtok arra segítséget, hogy hol találok olyan scriptet ami a fentebb leírt „beírom az irányító számot, és hozza a megyét, várost” megcsinálja?

  Nagyon belefutottam most ebbe.

  Köszönöm előre is.
  Üdv.
  TTSZ

 8. koszi, de ez egy sql fajl nem csv, ha vki phpmyadminnal importalja, akkor sql-t allitson be ne csv-t.

 9. Kővágóörs (Kékkúttal azonos irányítószám) is hiányzik belőle, még ki tudja hány. Sajnos egy irányítószámhoz csak egy települést hoz.

 10. A postai irányítószámok beazonosításához (a megye egy mellékes dolog, mivel a települések alapján hozzáfésülhető)sajnos a letölhető Iranyitoszam_Internet.XLS sem elegendő. Ezeken felül vannak még irányítószámok melyek postafiók helyeket határoznak meg. Jó lenne ezeket is beszereznem.

 11. Létezik e Cooper Raymond nevü, cim: 18 szállitás rd. Város, Kijev, Állam, Ukrajna, Ország, Ukrajna, ir.szám: 91051, ezeket az adatokat kaptam meg, ide utaltatnának velem 170Eu-t a szállitásra, a hirdetésemre jelentkezett vételre egy Ukrajnai, egy kerekesszéket venne meg tőlem, Regisztráltatott velem a Paypal-re, számlát nyittatott, amire utalná a kerekesszék árát, de szó sem volt róla hogy a szállitást előre utaljam én el. Elég gyanusnak tünik a dolog, a Paypal Service@intl.paypal.com is irt, hogy késszenlétben áll ott a kerekeszék ára és ha átutalom a 170Eu-t az is, amennyiben nem utalok jogi következményekkel lépnek fel. Elég gyanus, mit tudok tenni, hogy tudom leellenőrizni, honnan tudom visszakapom e az összeget, kérném segitségüket. Köszönettel, Anikó

 12. Biztosra veszem, hogy átverés. A szállítási díjat nem is értem miért neked kellene fizetned, elvileg ő akar külföldről vásárolni, mindenhol a vevő állja a szállítást. A €170-t ha átutalod, soha nem fogod viszontlátni azt sem és a szék árát sem fogod megkapni. A jogi következmény emlegetése meg max viccnek jó, annak is gyenge. Egyszerűen ne válaszolj semmit az illetőnek soha többé, lehet hogy lesz még 1-2 fenyegető mail de bármit ír, ne foglalkozz vele, csak próbálkozik a csaló.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét