PHP-Nuke portál (CMS rendszer) telepítése

A bevezető itt most ugyanaz lesz, mint a tegnap írt PostNuke rendszer
esetében, azon egyszerű oknál fogva hogy nem tudok mást írni ide sem. Ami arra igaz, az igaz erre is, mindkét rendszer nagyon jó és érdemes mindkettőt kipróbálni mielőtt valaki véglegesen az egyik mellé tenné le voksát.

A PHP-Nuke egy ingyenes, nyílt forráskódú CMS rendszer (Content Management System = tartalomkezelő rendszer), melyet a világon nagyon sokan és sok helyről fejlesztenek, bővítenek, javítanak folyamatosan. Használatával pár perc alatt
egy komplett honlapot/portált kap az ember, melyet bármilféle forráskódszerkesztés nélkül, webes felületről egy egyszerű böngészőből is lehet menedzselni.

Megjegyzés: A PHP-Nuke jelenlegi legújabb, 6.5-ös verziójához készült a leírás
Letöltés: PHP Nuke 6.5 angol verzió / PHP Nuke 6.5 magyar verzió
Kapcsolódó cikk: Ingyenes tárhelyek PHP, MySQL szolgáltatással

Természetesen aki nem elégszik meg az alap telepítés utáni funkciókkal, kinézettel, tulajdonságokkal, a későbbiekben bármikor módosíthat ezeken. Például több olyan grafikus témákat, “bőröket” (theme) összesítő, katalógizáló gyűjtemény is található az interneten, melybe szabadon böngészhetünk, választhatunk ki nekünk tetsző designt és használhatjuk fel honlapunk csinosításához.

Ami a rendszer “tudását” illeti, ugyanígy járhatunk el a különböző kiegészők letöltésekor is, elég sokat ingyenesen le lehet tölteni és beilleszteni rendszerünkbe (addons, blocks, modules)

A rövid bevezető után nézzük meg a telepítését.

Első körben töltsük le a fenti linken található “PHP-Nuke-6.5.tar.gz“fájlt, majd csomagoljuk ki gépünkön. Ha ez rendben lezajlott, kapunk egy”html” és egy “sql” könyvtárat, ezek tartalmára lesz szükségünk.

A “html” könyvtár tartalmát fel kell töltenünk az általunk kiválasztott tárhelyre (webszerverre), ehhez itt találtok egy kis segítséget: Ingyenes tárhelyek PHP, MySQL szolgáltatással

Első körben ennél a rendszernél is fel kell töltenünk a “html“könyvtár tartalmát az általunk kiválasztott szerverre, ahogy az a lenti képen (1. kép) is látható.

Következő lépésként meg kell nyitnunk a(z általában a) szolgáltató által biztosított “phpmyadmin” felületet, mellyel az SQL adatbázis tudjuk menedzselni (az ultraweb, bixerver és eplanet is biztosít ilyen szolgáltatást, további részletek a honlapjukon). Keressük meg a “phpmyadmin” felületén azt a részt, melyet a 2. képen is láthatunk, itt lehet gépünkről feltölteni a csomagban található “nuke.sql” fájlt. Ez a fájl hozza létre a szükséges táblákat. A “tallózás” gombra kattintva keressük meg, majd a “végrehajt” gombra kattintással fejezzük be a műveletet.

A 3. képen látható a végeredmény, akkor van minden rendben ha a sárga színnel jelölt területen ezt látjuk: “Az SQL kérést sikeresen végrehajtottam.

Következő lépésként a 4. képen látható forráskódrészletet kell beállítanunk, bár ez már elvégezhető az egyszerűség kedvéért a “html” könyvtár feltöltése előtt is. Keressük meg a főkönyvtárban található “config.php“-t, és nyissuk meg egy texteditorban. Az alábbi részletre lesz szükségünk:

$dbhost = “localhost“;
$dbuname = “adatbázis felhasználónév“;
$dbpass = “adatbázis jelszó“;
$dbname = “adatbázis neve“;
$prefix = “nuke“;
$user_prefix = “nuke“;
$dbtype = “MySQL“;

Egy kis megjegyzés az egyes mezőkhöz:

 • Az adatbázis neve a www.ultraweb.hu esetében is localhostlesz
 • A felhasználói neved ingyenes tárhelyek esetében általában az a név, amelyre regisztráltad a tárhelyet. Ha ettől eltérő, azt jelezni szokták a regisztrációnál.
 • Az adatbázis jelszó általában a jelszó, melyet a a tárhely regisztrálásánál megadtál. Ha ettől eltérő, azt jelezni szokták a regisztráció során.
 • Az adatbázis neve általában az a név, melyet a tárhely regisztrálása során megadtál, tehát megegyezik a a felhasználói neveddel. Ha ettől eltérő, azt jelezni szokták a regisztráció során.
 • A tábla nevének előtagja lehet más is mint “nuke”, ezt te választod meg.
 • Az adatbázis típusa tudtommal minden ingyenes magyar tárhelyen “MySQL”, de a külföldi tárhelyek esetében is ez a legelterjedtebb.

Nézzünk egy mintát pl. a www.ultraweb.hu esetében:

Regisztrálok egy acc-ot hozzájuk a “gyik” névvel és “password” jelszóval, ilyenkor a kitöltendő adatok az alábbiak szerint lesz:

$dbhost = “localhost“;
$dbuname = “gyik“;
$dbpass = “password“;
$dbname = “gyik“;
$prefix = “nuke“;
$user_prefix = “nuke“;
$dbtype = “MySQL“;

Nézzünk egy mintát pl. a http://www.srv.hu esetében, ahol “gyikocska” névvel és “macska” jelszóval regisztráltam:

$dbhost = “localhost“;
$dbuname = “gyikocska“;
$dbpass = “macska“;
$dbname = “gyikocska“;
$prefix = “nuke“;
$user_prefix = “nuke“;
$dbtype = “MySQL“;

Amikor beállítottunk mindent, mentsük el fájlt és töltsük fel a szerverre (felülírva az ott lévő régebbit).

Következő lépés, hogy böngészőnkbe a portál címét beírva (pl. www.szervercime.hu/phpnuke/) nyissuk meg a lapot, az 5. képen látható portált kell kapnunk. Egyből első lépésként meg kell adnunk az alábbi adatokat:

felhasználónév: ez lesz az admin név, mellyel adminisztrálhatjuk a portált
honlap: a felhasználó honlapjának címe
Email: a felhasználó mailcíme (ne fals adatot adjunk meg)
jelszó: és persze a jelszavát

Érdemes a fent megadott adatokkal egy “normal user” is készítenünk ezzel a lépéssel, majd mindezek után érvényesítsük beállításainkat a “Küldés” gombbal.

Utolsó lépésként nyissuk meg portálunk admin felületét, ezt a böngésző címsorába beírt alábbi hivatkozással tehetjük meg: www.szervercime.hu/phpnuke/admin/

Adjuk meg az adminisztrátor azonosítóját és jelszavát, és már be is léphetünk az admin területre.

Íme az admin terület, kezdődhet a konfigurálás :)
Mindenkinek sok sikert a használatához :)

Ajánlott linkek a témához:

A magyar PHP-Nuke hivatalos honlapja: http://www.php-nuke.hu/
Pixel PHP-Nuke honlapja: http://pixel.fpn.hu
PHP-Nukehivatalos honlapja: http://phpnuke.org/
phpinfo :: … minden, ami php: http://phpinfo.wish.hu/
PHP-Nuke linkgyűjtemény: http://php-nuke.lap.hu
PostNuke Magyarország: http://postnuke.labs.ro/
A PostNuke hivatalos honlapja: http://www.postnuke.com

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. sziasztok elolvastam a tutorialt és nagyon tetszik számomra nagyon hasznos volt egy bajom hogy nem sikerül megcsinálni ott amikor beállitom a config.php-t utána mikor már megprobálom megnyitni a http://www.sajatoldal.uw.hu/phpnuke/ ott azt irja hogy nem tud kapcsolodni a mysql serverhez ez miért lehet ?

  a legujabb pnp nuke ot probáltma utoljára

  Kapcsolódás példa (PHP):
  *: Jelszó

  erről amugy egy szó sincs a leírásban ezt hova kell beilleszteni? (ezt a uw.hu -n belül találtam mikor beléptem saját felhasználoi fiókomra ahol a php myadmin is van

 2. Helló! Én megpróbáltam úgy telepíteni ahogy leírtad! Viszont akadt 1 kis problémám a végénél! amikor beírom a weblap címemet és hozzá írom hogy phpnuke/ akkor nekem nem csinál semmit :( nem talál oldalt! Mi lehet a Probléma?

 3. Azóta a PHP-Nuke eltűnt a Drupalhoz vagy a Joomlához képest. A hazai támogatása teljesen megszűnt. Ezért ezt már nem ajánlom senkinek. Próbáljon ki több más cms rendszert inkább…

 4. Egyetértek, én sem ajánlom már senkinek évek óta, nem is foglalkoztam vele. Nagyon sok más, sokkal jobb rendszer született azóta, van miből választani. :)

 5. Sziasztok!
  MySQL Host-hoz ne az írjátok, hogy localhost hanem, hogy 127.0.0.1 és jó lesz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét