Rajzolás PHP-ban I.

Üdvözöllek Titeket Első Tutorialomban!

Bevezetés:

Mostanában sok forrást olvastam a php nyelv tanulását elösegitően, és sokat is tanultam, de még nem sikerült minden dolgot egy nagyobb program (honlapban) összefoglalni, és hírdetni, ezért ebben a cikkben a sok érdekességből azokat írom le, melyek nekem a legjobban tetszettek.

Rajzolás PHP-ban:

A PHP nyelvben, lehetőségünk van (sok adat megadásával ugyan, de) rajzolni, sorokkal, parancsokkal.
Most hazzunk létre egy fekete 400×400 pixelű képet.

1
2
3
4
5
1: <?php
2: header("Content-type: image/gif");
3: $kep = imagecreate( 200, 200 );
4: imagegif($kep);
5: ?>

1:php kód kezdése.

2:A header rész megadása, mindig fontos, méghozzá, mindig ebben a formában, mert ezzel közöljük a böngészönek, hogy az adat egy kép lesz.

3:Kép méreteinek megadása: 200×200 pixel – 2 bemenő paramétert kér az imagecreate() fügvény, mely a kép létrehozását szolgálja-.

4:És végül a változóban tárolt képünk kirakjuk a böngészőbe, hogy mások is gyönyörködhessenek benne. – ez minden esetben az imagegif() fügvénnyel történik, mely 1 bemenő paramétert kér, de az újítások miatt, melyek a php 4 fejlesztésekor történtek, sajnos a keletkezett képet nem lehet tárolni .gif kiterjesztésben, de .png-ben lehet, továbbá a kép állandó tárolása nem kötelező, de ajánlott-.

Most húzzunk egy vonalat a képbe:

1
2
3
4
5
6
7
8
1: <?php
2: header("Content-type: image/gif");
3: $kep = imagecreate( 200, 200 );
4: $piros = imagecolorallocate($kep, 255,0,0);
5: $kek = imagecolorallocate($kep, 0,0,255 );
6: imageline( $kep, 0, 0, 199, 199, $kek );
7: imagegif($kep);
8: ?>

1:php kód kezdése.

2:header rész megadása.

3:kép elkészítése (alakzat).

4:alakzat kitöltése piros színnel, a képnél megadott első szinezés válik a visszatérő értékké, így az lesz a keletkező alakzat alap színe, a többi szín csak tárolodik egy változóban, melyeket késöbb belinkelhetünk.

5:másik szín készítése, és változóban való eltárolása.

6:vonal húzása, az imageline() függvény 6 bemenő paramétert kér, melyek a kép, volan első pixele, melyet úgy tudunk meg, hogy a bal felső saroktól oldalra, majd le mennyi pixelt haladjon, de vigyázni kell mert az 1 pixel „sorszáma” 0 tahát ha 200×200 pixeles képre akarunk átlót húzni, mint a példa is mutatja 0x0, és 199×199 pixeleket kell megadni, a hatodik érték meg a vonal színe, de ez elhagyható, akkor alapból fekete lesz.

Befejezés:

A php-ban sok ilyen kép rajzolási müvelet van, sőt dinamikus grafikont is lehet programozni, mely mondjuk a honlap egyedi látogatóit, és visszatérő látogatóit ábrázolja grafikonon, és állandóan változik, de ez majd késöbb ugyanis nekem is fel kell dolgozni minden új információt.
Remélem érthető…, ha mégsem akkor salaander@citromail.hu

A Cikk Folytatása Hamarosan…

Forrás: PHP in 24 Hours!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét