Üzenőfal készítése

Üdvözöllek az „Üzenőfal készítése” című tutorialban. E tutorialban leírom, hogyan készíthetsz a honlapodra egyszerűen, mégis jó üzenőfalat. Semmi mást nem kell tenned, mint letölteni az alábbi fájlt, kicsomagolni, és a config.php-t módosítani.

Az alábbi pár sort kell módosítani:

1
2
3
4
$db_host = "localhost"; // mySQL adatbázis hosztja
$db_user = "";// mySQL adatbázis felhasználó
$db_password = "";// mySQL adatbázis jelszó 
$db_name = "";// neve a mySQL adatbázisnak

(ha a fenti adatokat nemtudod, kédezd meg tárhelyszólgáltatódtól!)

Mentsd el, majd az SQL.sql fájt importáld („töltsd be”) az adatbázisodba és készen is vagy. (Biztonsági mentés phpMyAdmin-nal)

Egy kis segítség:

 • ultraweb.hu: sqlX.uw.hu (Az X 1 és 5 közé eső szám)
 • freeweb.hu: localhost
 • srv.hu: localhost
 • dox.hu: localhost
 • extra.hu: mysql1.extra.hu

(Megjegyezném még, hogy a script eltárolja adatbázisban az IP címet, és az E-mailt is. E-mailt azért nem engedélyeztem a nevek mellé, mert szerintem nem sokan szeretnének váratlan, esetleg spam leveleket kapni. Az IP cím tárolás alapján kiszűrhető hogy egy néven több ember ne használhassa az üzenőfalat.)

A script letölthető innen

Szerző:: Rooly

Frissítés: 2012-es új cikk e témában: Üzenőfal script

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

22 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ha lehet írd le a hibaüzenetet is, amit kapsz. Próbáld meg konkrétabban megfogalmazni, hogy mivel van a gond, mert csak úgy fognak tudni segíteni a többiek.

 2. A hiba nálam is fentáll.

  #1064 – You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ‘collate latin2_hungarian_ci NOT NULL,
  `author` varchar(80) co

 3. MIért írja ki az alábbi hibát? Egy ideje gondolkozok rajta de nem tudom mi gondja van.

  Köszönjük a hozzászólást .
  Return to the üzenőfal!
  Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in /disk/raid2/o/k/okoriroma/shoutbox.php on line 356

 4. Porcupain a shoutbox.php 356. sorát kell átnézdned!Ott van a hiba!Üdv. Amugy tök jó az üzifal!Ja és egy kérdés: Nem lehet ilyesmit csinálni html-be?

 5. Épp mostanában cseréltem le és már fórum van:) Szerintem html-ben nem lehet,mert csak kell hozzá egy mysql. Sokszor néztem át azt a sort de nem jöttem rá mi a gondja.

 6. Sorry.. a hibaüzenet lemaradt..:

  #1064 – You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ‘collate latin2_hungarian_ci NOT NULL,
  `author` varchar(80) c

 7. Mivel nem adtatok választ és megoldást erre a NEM MŰKÖDŐ üzenőfalra, inkább hagytam a fenébe és készítettem egyet saját magam…

 8. Nem feltétlenül a fórumozók hibája vagy rosszindulata, hogy nem érkezett válasz a problémádra. Ha megengeded, idéznék egy ide vágó passzust.

  „a hallgatásnak több oka is lehet:
  – a kérdés érthetetlen volt és nem lehet rá válaszolni
  – a kérdés túl nehéz volt és senki nem tud rá válaszolni
  – a kérdés már milliószor elhangzott és senki nem akar újra rá válaszolni
  Azt meg ugye nem várjuk el hogy a kérdésünkre ha nincs válasz, majd minden egyes fórumozó beírja: “én nem tudom”.”

  Ha pedig sikerült egy működőt összehoznod, akkor csak gratulálni tudok.

 9. Köszi, úgytűnik félreértettem valamit. Én azthittem azt a fórumot az üzenőfal script készítője indította és figyelemmel kiséri a hozzászólásokat. Eszembe sem jutott, hogy nem olvassa vagy nem tudja a választ az általa írt script hibájával kapcsolatban. Egy keresőn keresztül jutottam el ide amikor üzenőfal progit kerestem.
  Amúgy nem nagy ügy, kezdő PHP-s vagyok, de egy nap alatt elkészítettem. Köszi a gratulációt.

 10. Ha javasolhatom, akkor a mezők után levő collate részt ki kell törölni, mivel az sql tábla már úgyis kap egy latin2_hungarian_ci -t a létrehozás végén… Tehát valahogy így nézzen ki az importálandó sql fájl:

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  
  CREATE TABLE `shoutbox` (
   `id` INT(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
   `message` text NOT NULL,
   `author` VARCHAR(80) NOT NULL DEFAULT '',
   `email` VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '',
   `date` VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '',
   `ip` VARCHAR(20) NOT NULL DEFAULT '',
   PRIMARY KEY (`id`)
  ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 COLLATE=latin2_hungarian_ci;

  A végére az auto increment + az insert into nem kell, mivel az auto increment az id mező kezdő értékét állítja át 28-ra, az insert into… sor pedig, csak egy üdvözlő üzenetet szúr be, amire megint csak semmi szükség, valamint ez is okozhat kisebb problémát, ha importáláskor nem megfelelőre van beállítva a karakterkészlet.
  Remélem tudtam segíteni valakinek. (Habár az is igaz, hogy nekem elsőre összejött az importálás a phpMyAdmin-nal, az insert into sort leszámítva, így csak egyfajta tippként írtam le, mivel nekem nem jött elő az 1064-es hibakód.)

 11. Hali!

  Én feltöltöttem, ahogy kell, nem is írt ki hibát, viszont nem látom az üzi falat…ez miért van? Mit tehetek ilyenkor?

  A választ előre is köszi!!

 12. Ha minden sikeresen ment, akkor nyisd meg a shoutbox.php-t. Ha ekkor se látsz semmit, akkor ezt a sort:

  1
  
  if($_POST['submit']){

  írd át erre:

  1
  
  if(isset($_POST['submit'])){

  mivel a $_POST[‘submit’] változó létezését meg kellett volna vizsgálni, és ezt csak az isset() függvény segítségével lehet elvégezni. Az is igaz, hogy a hiba nem kritikus, így ha az error reporting nem E_ALL-on van, akkor nem jelenik meg, hogy hibás ez a sor, viszont a php beállításaitól függően akár az egész szkript működését is leállíthatja (valószínű, hogy nálad is ez lehet).

  Remélem így már sikerül működésre bírnod :)

 13. Köszi a gyors választ!! Sajnos egyelőre ez sem oldotta meg a problémát. De dolgozom még az ügyön!

 14. még egy lehetséges megoldásként próbáld meg a hibaellenőrzés szintjét a legnagyobbra rakni, mert lehet, hogy nem ezen van és ezért nem látod a hibát :)

  Ezt az opciót vagy a php.ini-ben tudod megváltoztatni (már ha van hozzá jogod :)) az error_reporting =…. résznél, vagy illeszd be a shoutbox.php-ba ezt a sort: error_reporting(E_ALL); az include sor elé, így még azokat a hibákat is kiírja, amiket el sem követtél :D

  További kitartó hibakeresést :)

 15. Nekem működik egy enyhe személyre szabást követően. Viszont kellene még egy kis extra. Azt szeretném ha frissülne minden üzenet küldés után. Ebben a formában csak akkor látható az új üzenet ha frissül az oldal.

 16. még egy lehetséges megoldásként próbáld meg a hibaellenőrzés szintjét a legnagyobbra rakni, mert lehet, hogy nem ezen van és ezért nem látod a hibát :)

  Ezt az opciót vagy a php.ini-ben tudod megváltoztatni (már ha van hozzá jogod :)) az error_reporting =…. résznél, vagy illeszd be a shoutbox.php-ba ezt a sort: error_reporting(E_ALL); az include sor elé, így még azokat a hibákat is kiírja, amiket el sem követtél :D

  További kitartó hibakeresést :)

 17. helló nekem minden mükszik kivétel a szövwg rész az a rész aholl az elküldöt üziket mutatja mert ahol az üzit kell írni ott minden jó csak a másik nem jó ötlet hogy miért?

 18. Nekem megy rendessen. csak még az elrendezést kellene be állitanoom kicsit másként de ez css ben van, és az nekem nem nagyon megy.

  De remélem majd csak össze jön valami.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét