Frog CMS – tartalomkezelés egyszerűen


A Frog cms a Radiant CMS (Ruby) php-re implementált változata, szerzője Philippe Archambault. Összetett oldalak kezelésére is megfelelő, de a tartalomkezelő rendszerekkel ismerkedők számára mindenképpen első lépésként ezt ajánlom.

Telepítési követelmények: PHP5.+, MySQL vagy SQLite 3 adatbázis PDO támogatással, és Apache szerver mod_rewrite modullal.

A telepítő letölthető a szerző oldaláról: www.madebyfrog.com, illetve hamarosan magyar nyelvű telepítővel a www.frogcms.hu oldalról is, ahol a magyar nyelvi fájl már most is letölthető.
Használata: a letöltött fájlt kicsomagolás után a frog/app/backend/i18n könyvtárba kell bemásolni, majd az admin felületen a beállítások között van lehetőség a magyar nyelv kiválasztására.

A Frog CMS tulajdonságai, röviden:

A telepítése nagyon egyszerű, kb. annyira bonyolult, mint egy wordpress-é. A fájlok feltöltése után a böngésző címsorába az elérési utat beírva az install ablakban az adatbázisunk adatai mellett néhány kiegészítő információt kell megadnunk, és kész. Az automatikusan generált jelszóval már el is kezdhetjük az ismerkedést az áttekinthető, tetszetős adminisztrációs felülettel.

Az admin felületen először az oldalakat láthatjuk áttekintő nézetben, az oldal neve mellett annak állapotával (publikált, vázlat, rejtett), az oldalak sorrendjét pedig húzd, és vidd módszerrel lehet változtatni. A szerkesztés nézetre itt válthatunk, illetve törlésre is itt van lehetőség.

frog cms adminisztrációs felület

Alapesetben Markdown, vagy Textile szerkesztő segítségével formázható a tartalom, de természetesen lehetőség van html tag-ek használatára, illetve TinyMCE plugin is létezik hozzá.

Kényelmes a felhasználó-kezelés, ahol a jogosultság három szintje állítható be:

 • adminisztrátor
 • fejlesztő
 • szerkesztő

Egyszerű fájl-menedzser is rendelkezésre áll, ahol szerkesztésre, feltöltésre, valamint könyvtárak létrehozására is van lehetőség.

A PHP nyelven írt Frog rendszermagja gyors és flexibilis, könnyen bővíthető bármilyen saját kóddal, alkalmazással. A layout elemek és snippetek (kódrészletek) kombinálásával a megjelenés és a tartalom rugalmasan alakítható, akár oldalanként más elrendezéssel, szabványos xhtml forrással.

Snippet-ek – talán kód-morzsának, kód-részletnek lehetne fordítani, de maradtam a snippet elnevezésnél. Ezek egyszerű kis html vagy php kódok, melyeket bárhova be lehet szúrni, ide tartozik a fejléc, a navigáció, vagy bármelyik önálló kis eleme a weboldalunknak. Alapból csupán néhány elemet kapunk készen, de minimális php tudással már szépen bővítgethető az elemkészlet. A magyar oldalon reményeim szerint sok hasznos elem, ötlet publikálására lesz lehetőség.

Az objektumorientált, MVC mintára épülő kis rendszert érdemes kipróbálni, a fejlesztés pedig folyamatos, a 0.9.3 –as verzió hamarosan megjelenik.

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Az Etomite CMS-sel már akkor barátságot kötöttem, mikor először ezt használtam egy weboldal építéséhez, ez körülbelül 2-3 éve lehetett.A fórumon anno sok ...

 • Érdemes minél gyorsabban frissíteni a nemrég kijött WordPress 2.5.1-es verzióra, mert egy komolyabb hibajavítást is tartalmaz, illetve számos egyéb fájl is friss ...

 • A Cmsimple Content Management egy végtelen egyszerű tartalomkezelő rendszer, mely kis honlapok esetében lehet jó választás.A telepítése egyszerű és ami e ...

 • A Joomla egyik választható WYSIWYG szerkesztője a TinyMCE. Legtöbbször ezt a módot ki szoktam kapcsolni és csak tiszta HTML kódot illesztem be a cikkek helyére, ...

 • Ha érdekelnek az internetes web felületek és a szorosan hozzá kapcsolható médiamegoldások, akkor ott a helyed! Hol? A Magyar Internet Média és Web Díj 2008-as re ...

A cikket beküldte: HSLaszlo (http://www.bluedesign.hu)

8 hozzászólás

 1. Harder says:

  Laci, van olyan lap már ahol ezt a motort használtátok a munka során?

 2. HSLaszlo says:

  Igen, pl: www.mercse.hu, ezt statikus verzióból frogra átültetni alig volt több, mint egy óra, a telepítésssel együtt, persze rendben volt az eredeti kód.
  Még egy példa: www.harisgold.hu, itt a tartalom feltöltése lassan halad.
  Természetesen a frogcms.hu alatt is ez a rendszer dübörög…

 3. Toldy Gábor says:

  AAnnyival szeretném kiegészíteni a fenti leírást, hogy létezik másik honlap is, ami a Frog CMS-el foglalkozik, ennek címe: http://frog.phantasy.hu

 4. Én fél éve összeakadtam ezzel a megoldással (CMS) egy amgol oldalon, de lemondtam a használatáról. Most, hogy van magyar oldal…., úgy érzem ki kell próbálnom.

 5. szabi says:

  Nekem Atw.hu alatt nemakar működni

 6. Harder says:

  Próbáld meg fizetős tárhelyen ha van rá lehetőséged, mert az ingyeneseken nagyon sok mindent letiltanak a biztonságra hivatkozva.

 7. Zoli says:

  Sziasztok!
  Nekem az a bajom, hogy amikor felrakom, akkor ez az üzenet jelenik meg nekem: Frog CMS automatically disabled!
  Frog CMS has been disabled as a security precaution.
  Reason: the configuration file was found to be writable.

  Ezzel nincs is semmi hiba, mert azt kéri, hogy vegyem le az írási jogosultásgot a config.php fájlról. Ez szép és jó, csak nem kivitelezhető, mert a “Tulajdonosi írás” jogosultság nem távolítható el, sem FileZillával, sem TotalCommanderrel.

  Ebben szeretném a segítségeteket kérni!

  Előre is köszönöm.

 8. Harder says:

  Más fájlokról sem tudod leszedni az írási jogosultságot? Mert ez tárhely és/vagy FTP kliens gondnak tűnik, nem a Frog CMS problémája.

Szólj hozzá
a Frog CMS – tartalomkezelés egyszerűen c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>