Intype Alpha 0.3.1.734 texteditor


Régebben már írtam egy cikket Intype editor címmel itt a lapon erről a remek programról, azóta is aktívan használom minden gépen.

Nemrég megjelent egy új verziója, a Intype Alpha 0.3.1.734 ami elvileg még unstable verzió, de már 2. hete használom napi 7-10 órában és nincs vele semmi gond, atomstabil és gyors. :)

Van benne pár újdonság, ami az előző verzióból nekem hiányzott (no nem volt vészes, de most azért kényelmesebb), nézzük őket:

Project manager

Bármilyen fájlt vagy könyvtárat egy az egyben rá lehet húzni az ablakra, ebből project készül. Gyakorlatban ez azért hasznos, mert egy munkakönyvtár állományai között turkálva nem kell állandóan ATL+TAB-oznom az Intype és a fájlkezelő között, hanem egyből az editor bal oldalán lévő könyvtárstruktúrából tudom kiválasztani a fájlokat.

Intype - project manager

Intype - project manager

Billenytű kombinációk

A régi verzióban ennek nem láttam nyomát (lehet hogy tudta, csak nem volt róla infóm), de most működik. Tehát 1-1 snippet-hez billenytűkombinációkat is hozzá lehet rendelni, ami megint csak gyorsít a munkán. Pl. a strong_emphasis.itSnippet eddigi kódja így nézett ki:

1
2
3
4
5
6
{
	title: 'Strong Emphasis'
	tab_trigger: 'strong'
	scope: 'text.html'
	content: '<strong>${SELECTED_TEXT}$1</strong>$0'
}

Most viszont az új verzióban így (persze ezt már én állítottam be, nem default):

1
2
3
4
5
6
7
{
	title : 'Strong Emphasis'
	tab_trigger : 'strong'
	scope : 'text.html'
	key_equivalent : 'Ctrl+B'
	content : '<strong>${SELECTED_TEXT}$1</strong>$0'
}

Gyakorlatban ennek köszönhetően pl. egy CTRL+B-t ütve a kiválasztott szöveg köré egy strong kerül, nem kell kiválasztani, kivágni, beírni a strong-t majd beilleszteni a kivágott szöveget.

Sor duplikálás

Ez elvileg megint nem egy nagy cucc, de azért nagyon hasznos, napjában elég sokszor használom mind css szerkesztéskor, mind pedig a HTML kód írásakor. A CTRL+SHIFT+D billenyűkombinációra duplikálja az aktuális sort.

Keresés és csere

Defaultban eddig is tudta, de most az újdonság az, hogy ezt több soros kóddal is végre lehet hajtani. A mai napig kevés texteditor programban van ez a funkció benne.

Intype - keresés és csere

Intype - keresés és csere

Bundle editor

Ezt inkább csak érdekességképpen említeném meg, mivel ez a rész még nem tökéletes benne, illetve mert amúgy sem szoktam használni, a snippet-eket szintén egy texteditor programban szeretem módosítani.

Intype - bundle editor

Intype - bundle editor

User könyvtár

Ez igazából régebben is volt már a programban, de csak most kezdtem el normálisan használni. A lényege annyi, hogy egy snippet-t módosítasz, akkor ne az eredeti fájlokat írd át, hanem a user könyvtárba tedd őket, így egy későbbi szoftver frissítés során csak felülírod az Intype könyvtárát és a beállításaid megmaradnak.

Ez az eredeti snippet-ek helye:

1
\Intype\bundles\HTML.itBundle\snippets\

és ide érdemes tenni az általad írtakat:

1
\Intype\user\bundles\HTML.itBundle\snippets\

Persze minden nyelv esetében a megfelelő helyre, ez (HTML.itBundle) csak egy példa volt.

Számomra ezek voltak az említésre méltó újdonságok, remélem találsz benne valami hasznos infót vagy ha még nem próbáltad ki a programot, most ezt pótolod. :)

A frissítések miatt érdemes követni a szoftver fejlesztőit Twitteren: http://twitter.com/intype.

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Minap belefutottam egy olyan feladatba, hogy több száz soros szövegállományt kellett letakarítani a felesleges részektől, hogy megkapjak egy listát.A lis …

 • Korábban is volt már szó arról, hogy lehet 1-1 segédprogram használatával gyorsabban kódolni, a mindennapi feladatokat felgyorsítani. Pl. gondolok itt az alábbi …

 • Az előző cikkben (Intype editor) volt már arról szó, hogy lehet az Intype-ban 1-1 plusz snippet-et felvenni, ami 1 tag begépelésére kiír egy megadott kódot. Ez n …

 • Aki követi a blogomat, már biztos találkozott – és remélem ki is próbálta – az Intype nevű texteditor programot, ami mostanában a nagy kedvencem honlapkészítés s …

 • Már jó ideje nem használok levelező programot a gépemen, a gmail.com szolgáltatását használom persze a saját domain nevem alatt. Egyetlen dolog hiányzott csak ed …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

10 hozzászólás

 1. olomhuszar says:

  Fú, köszönöm az értesítést, nagyon inteligens kis texteditor én mióta dolgozom ezt használom.

  Bár már ideje volt a változásnak. Engem a altgr+f idegesített legjobban, hiszen nem tudtam [ jelet írni, mindig a keresés jött elő. A másik a többsoros keresés, csere. A dreamweavert szinte csak erre volt fent nekem, mert eddig azt ezzel csináltam, demostmár lehet intypeal is.

  Szóval nekem mostmár tökéletes, mindkét nagy hibáját javította :D

 2. thgab says:

  Ami miatt nálam nem jön be, az a zárójelek, nyitó-záró tag párok keresésének hiánya.
  Ezért maradtam a Notepad++-nál
  Ez a bundle dolog viszont nagyon jó.

 3. Supreme says:

  Egy hasznos funkciót hiányolok belőle amit pl notepad++ tud, hogy a () nyitó-záró jeleket ha mellé kattintok kiemeli pirossal hogy hol kezdődik és hol ér véget, ez a bal oldali könyvtárstruktúrás dolog nagyon jó viszont

 4. ViZion says:

  de gyors volt :)
  Supreme: engem ez eleinte megrémített a notepad2-nél, mert a zárójel után kattintva is vörösre változik, mintha ki lenne jelölve -így először paráztam, h felülírja… :)
  ezt iderakom, hátha más is lusta ilyen melegben: http://intype.info/home/index.php
  In type we trust – ez de nagy!

  Másik dolog: Amaya… vki ismeri, használta? W3C editor/browser, gondolom elég szabványos kódot lehet vele készíteni. hXXp://www.w3.org/Amaya/

 5. ViZion says:

  a sorszámra kattintva tényleg nem jelöli ki az egész sort, vagy csak a kánikulában bénázok?
  Notepad 2 ezt tudja, nekem ez a funkció kell!

 6. Harder says:

  LOL, ezt nem is tudtam hogy más programban esetleg működhet, általában mivel mind a 2 kezem a billentyűzeten, az egeres művelet száma nagyon alacsony :) A SHIFT+ HOME / END illetve a SHIFT + kurzornyilak gyorsabbak szerintem. :)

 7. Harder says:

  olomhuszar

  Ez a többsoros keresés/csere nekem is gond volt, én is más programot tartottam rá. :)
  Mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy a mai napig is összesen 3 texteditort használok felváltva, mert mindegyikben van valami ami a másik 2-ből hiányzik:

  • Notepad++
  • PSPad
  • Intype

  Engem nem zavar, hogy felváltva kell őket használni, már eléggé megszoktam, sőt kicsit szórakoztat is a változatosság (annak ellenére, hogy ha minden szükséges funkció meglenne 1 programban, nyilván gyorsabban menne kicsit a munka).

  Amit még hasznosnak tartok, hogy a Firefox alatt használok egy “It’s all text” nevű kiegészítést, ami minden szerkeszthető textarea alá egy kis gombot rak, amire kattintva a textarea tartalmát a kedvenc texteditoromban tudom megírni a hozzászólást. Ez azért hasznos (most is ebben írok), mert nem kell copy/paste-elni, mentéskor a textarea tartalmába kerül az itt (intype) írt adat és minden adott ahhoz, hogy egy jól szerkesztett és formázott bejegyzést tudjak írni (hisz adott a gyors HTML kód használata illetve egyéb text snippet-ekkel gyorsabban tudok írni)

  Csak ajánlani tudom, hasznos kis cucc. :)

 8. Galder says:

  Üdv akkor ide is! Jól beposztoltam a másik Intype-os cikkbe, ami kicsit már régebbi darab. :-) Megemlítem itt is a ConTEXT-et hátha valakinek bejön ez is. Illetve CSS/HTML-re Visual Studio Express editora…

 9. Gergő says:

  Még a tavalyi év végén megújult a szerkesztő hivatalos weboldala és végre folytatják a fejlesztését is. Érdemes egy pillantást vetni rá: http://inotai.com/intype/

 10. Harder says:

  Koszonom, hogy szoltal! Ha win-en vagyok, a mai napig a kedvenc szerkesztom.

Szólj hozzá
a Intype Alpha 0.3.1.734 texteditor c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>