Lightbox beépítése AJAX-os oldalba


A Lightbox és a Lightbox 2 nagyon hasznos segédeszközök lehetnek weblapjainkon, azonban van egy hibájuk: kliens oldalon előállított oldalakhoz kicsit trükközni kell, hogy rendesen működjön. Ehhez szeretnék kis segítséget adni ebben a rövid leírásban.

Ahhoz, hogy az alapvető problémát megértsük egy kicsit a javascript alapjaihoz vissza kell térni: a JavaScript eseményvezéreltsége. Gondoljunk csak a HTML fájlokban levő onclick, onsubmit, onload és hasonló tulajdonságokra. Mind egy-egy függvényt állít be, ami lefut, ha az adott esemény (a user kattintgat, elküldi a formot vagy akár a usertől független oldal-betöltődés) bekövetkezik.

A felhasználó persze többször is kattinthat egy-egy elemre, akár többször is elküldhet egy formot (pl.: rosszul töltötte ki, így a JS megálljt parancsolt neki), viszont egy oldal csak egyszer töltődik be. Ezt az eseményt a böngésző hívja meg, amikor az oldal megjelenítése és a hozzá tartozó elemek (pl.: képek) letöltése kész.

A Lightbox pont erre az eseményre épít, így a linkek működését csak egyszer írja felül, ekkor hozza létre a megjelenítéshez szükséges HTML elemeket (div-ek, img-k, szövegek). Innen már egyszerű kitalálni, hogy az utólag felvitt elemekre nem lesz hatással. Szerencsére a kód nagyon jól meg van írva, egy újabb függvény-hívással bármikor képes a képeinkre lazadobozt varázsolni.

initLightbox();

A probléma az, mint azt korábban írtam, hogy ez a függvény tölti fel a DOM-ba a szükséges elemeket. A 20-ik hívásnál így már 19-szer feleslegesen lennének az elemek betöltve, így ezt elkerülendő egy kicsit módosítanunk kell az eredeti kódon.
Szerencsére a 2-es és 1-es verziók felépítése hasonló, így pillanatok alatt bármelyikre bevihető a – ráadásul megegyező – javítás, csak a sorok száma nem stimmel. Ez a 2.02 verzióban a 219., az 1-es verzióban pedig a 312. sor. (A sor számok persze változhatnak az új verziókkal, azonban könnyen megkereshetjük ezt a helyet: van valahol kommentelve egy rövidebb HTML részlet (ezzel tölti fel az oldalt), az ezután levő sorokba kell írni a következőkek. Ez az 1-es verziónál az initLightbox függvényben, a 2-esnél a Lightbox osztály konstruktorában (initalize) található.)

if(document.getElementById('overlay') != null) {
  return;
  }

Ez csak annyit csinál, hogy amennyiben már létezik overlay azonosítójú elem a DOM-ban visszatér a függvényből, így az utána levő kódok nem kerülnek értelmezésre. Vagyis nem helyez felesleges elemeket az oldalba.

Ezzel az első problémát áthidaltuk, már csak az initLightbox() függvényt kell minden oldal-módosításkor meghívni. Ebben – az ahány oldal annyi megoldás elv miatt – nem tudok segíteni, a lényeg, hogy mindig az oldal módosítása után kell azt megtenni.

Azonban hogy valami használhatót is írjak a Harder által leírt AJAX-os megoldáshoz egy kis segítség. Amilyen jól működik az a kód, annyira szörnyen néz ki az htmlhttprequest.js fájlja. Nem igazán látszik a kódban, de az abban leírt RemoteFileLoader osztálynak van egy onload eseménye. Ez – az xmlhttprequest objektumok onreadystatechange függvényével ellentétben – nem az adat letöltése után kerül meghívásra, hanem annak az oldalba illesztésekor – ugyanis szintén a RemoteFileLoader végzi ezt is. Éppen ezért nem kell ezt az átláthatatlan kódrengeteget módosítanunk, elég az inside.js fájlban módosítanunk egy keveset:

var docClickLoader = new RemoteFileLoader('docClickLoader');

Ezzel készítünk egy példányt a RemoteFileLoader-ből. Egész egyszerűen a docClickLoader onload tulajdonságát írjuk felül:

docClickLoader.onload = function() { initLightbox() };

Ezt beszúrva a második sorba a LightBox-unk minden így használt oldalunkon működni fog.

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Lighbox Clone Matrix Egy nagyszerű táblázat ami ugyan nem teljes, nem pontos, mégis nagyon jó alapot biztosít ahhoz, hogy összehasonlítsuk és kiválasszuk a számu …

 • Többen is gondolkodnak azon, hogyan is lehetne gyorsan és megbízhatóan átirányítani az oldalukat más internetes címre. A leírás több módszert is bemutatA …

 • Biztos láttad már honlapokon azt a fajta megoldást, amikor a kis thumbnail képekre kattintva nem a lapba vagy új ablakba jelenik meg a kép, hanem “beszürkül” a h …

 • Hasonló megoldás mint a LightBox (http://www.huddletogether.com/projects/lightbox2/), de gyorsabb.ThickBox

 • Honlapkészítés során van olyan helyzet, hogy szeretnénk betölteni a lapon 1-1 olyan új szöveget, képet miegymást, hogy az ne járjon az egész oldal újratöltésével …

A cikket beküldte: BlackY ()

16 hozzászólás

 1. amatyi says:

  initLightbox(); >>>>>> Ezt hová kell beszúrni??? Pls help! Thx előre is!

 2. BlackY says:

  Ennyi infó alapján segíteni nem tudok, ha mutatsz egy oldalt, hogy hol szeretnéd megoldani, találunk vmi. megoldást.
  (Legrosszabb esetben a setInterval(initLightbox, 1000); megoldás működik, bár így lehet akár 1 mp-s késés is a LightBox aktiválásában.)

  BlackY

 3. amatyi says:

  Itt akarom használni: www.arteam.extra.hu msnen adok ftpt is ha az segít meg mindent.

 4. amatyi says:

  És a legnagyobb para, hogy FF-ben be sem jön csak IE-ben.

 5. amatyi says:

  Beírtam a nevembe az oldalt ahová szeretném beépíteni kérlek, hogy segíts nagyon megköszönném a segítségedet. (Az e-mail az msnem)

 6. BlackY says:

  Úgy tűnik a legújabb LB 2-ben már nincs initLightbox() függvény, úgyhogy:

  docClickLoader.onload = function() { new Lightbox(); };

  (Az initLightbox-ra való hivatkozásokat pedig töröld a fájlokból)

  BlackY

 7. amatyi says:

  Köszi de sajnos még mindig csak IEben működik FF-ben nem és valamiért nem jelennek meg a képek sem.!?!?

 8. BlackY says:

  Az az oldal több sebből vérzik, a legsúlyosabb: a modulok/galeria.html-ben a modulok könyvtárhoz képest használod a relatív útvonalat, holott amikor ezt ajax-szal hívod be, a gyökérkönyvtárhoz képest kéne az útvonalat megadni.
  Megoldás: használj abszolút útvonalat, vagy simán töröld a ../-t az img src-éje elől. Továbbá a két anchor rakd egy blokk-szintű elembe, mert így “felcsúsznak” a heading mellé.

  BlackY

 9. amatyi says:

  Okés javítottam de semmi nem változott ffben még mindig semmi nem jelenik meg! Ez mitől van??? IEben meg pro az egész???!?!?!

 10. codee47 says:

  Sziasztok!

  Egyszerű html oldalba lehetséges beépíteni a lightbox-ot? Ha igen, hogyan?

  Köszönöm!

 11. amatyi says:

  http://www.huddletogether.com/projects/lightbox2/ >>> ÍGY

 12. BlackY says:

  amatyi: Töltsd le a Firebug kiterjesztést, egyszerűbb azzal fejleszteni. Ha azzal /galeria/… -re állítom az anchort és az img src-t is, akkor működik. Viszont továbbra is áll, hogy kéne köréjük egy blokkszintű elem (pl. , , akármi).
  (És nem kell két percenként írni egy üzenetet, nem 24 órás help-desk vagyunk, ha és amikor ráérünk, segítünk; kontraproduktív, ha sürgetsz, mert elmegy az idő azoknak a hozzászólásoknak a törlésével.)

  Codee47: Igen. Alapvetően arra tervezték ;) Legegyszerűbb: letölltöd a Lightbox-ot az oldaláról, az ott levő script tagokat becopy-pasteled az oldalad head részébe, aztán a képekhez, amiket LB-vel akarsz megnyitni hozzáadod a rel=”lightbox” attribot.

  BlackY

 13. amatyi says:

  Okés sorry. Megvan a firebug. De nekem egy konkrét példára lenne szükségem mert nem értem, hogy mit takar amit leírtál csak kbra. Kérlek, hogy majd írj egy példát thx.

 14. BlackY says:
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  
  <h1>Galéria</h1>
  <a href="galeria/bigpics/eletkepek/1.jpg" rel="lightbox[roadtrip]" rel="nofollow"><img src="galeria/thumbpics/eletkepek/1.jpg" alt="1" /></a>
   
  <a href="galeria/bigpics/eletkepek/2.jpg" rel="lightbox[roadtrip]" rel="nofollow"><img src="galeria/thumbpics/eletkepek/2.jpg" alt="2" /></a>
  <p><br />
  </p>

  helyett

  1
  2
  3
  
  <h1>Galéria</h1>
  <p><a href="/galeria/bigpics/eletkepek/1.jpg" rel="lightbox[roadtrip]" rel="nofollow"><img src="/galeria/thumbpics/eletkepek/1.jpg" alt="1" /></a>
  <a href="/galeria/bigpics/eletkepek/2.jpg" rel="lightbox[roadtrip]" rel="nofollow"><img src="/galeria/thumbpics/eletkepek/2.jpg" alt="2" /></a></p>

  BlackY
  ui.: Azon se lennék egyébként meglepve, ha az FX-nek az nem tetszene, hogy egy div-be próbálsz doctypeostól-headestűl-bodystúl berakni egy teljes oldalt…

 15. amatyi says:

  MŰKÖDIK MŰKÖDIK MŰKÖDIK | KÖSZÖNÖM | KÖSZÖNÖM | KÖSZÖNÖM Nagyon szépen köszönöm, nélküled nem sikerült volna. Ezer hála mely örökké üldözni fog :)

  Már csak 1 olyan gáz maradt, hogy a lightbox képeit nem tölti be pl.: a preloadert meg a close gifet. De szerintem ez már menni fog thank you még1szer!

 16. codee47 says:

  Köszönöm, nekem is megy tökéletesen és elnézést, ismerem a lightbox honlapját de nem hiszem el, hogy majd ki verte a szemem a megoldás! :)

  Üdv!

Szólj hozzá
a Lightbox beépítése AJAX-os oldalba c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>