Egyedi Vista Stílusú menü készítése Ha szeretnél Vista stílusú menüt készíteni pl. a honlapodra, akkor ez a tutorial pont neked szól. Lássunk is hozzá: Nos, valami ilyesmit szeretnénk összedobni:

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 1
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 1

1. Kezdd egy új fájlal: 500px * 50px 2. Szükséged lesz egy 480px * 30px kijelölésre

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 2
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 2

3. Select -> Modify -> Smooth segítségével kerekítsd le a kiválasztást 2px értékkel.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 3
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 3

4. Készíts egy új layert (Shift+Ctrl+N vagy Layer -> New -> Layer) és töltsd ki bármilyen színnel 5. A következő layer stílusokat használd: - Gradient: #313332 -> #46474a

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 4
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 4

- Stroke: #676767

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 5
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 5

6. Válaszd ki a menü felső felét.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 6
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 6

7. Készíts egy új layert, majd egy gradient-et (színátmenet) Fehérből Átlátszóba fentről lefelé.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 7
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 7

8. A keverésimódot (blend mode) állítsd Linear Dodge-ra az áttetszőséget (opacity-t) 35%-ra

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 8
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 8

9. A menüdnek most valahogy így kellene kinéznie:

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 9
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 9

10. Készíts egy új layert és egy kijelölést a menü felső szélétöl 1 pixellel lejjebb. Ehhez a Single Row Marquee Tool-t használd

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar

11. Töltsd ki fehérrel

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 10
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 10

12. Most Ctrl+Klikk az első layeren, hogy kiválaszd a tartalmát Ctrl+Klikk-el

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 11
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 11

13. Az 1px-es kijelölés layerén állva Select -> Inverse-el fordítsd meg a kijelölést majd nyomj egy Delete gombot.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 12
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 12
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 13
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 13

14. A layer blend mode-ját állítsd Soft Light-ra, opacity-jét pedig 60%-ra

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 14
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 14

15. Most jöhet a "rollover effect" (gomb); készíts egy új 130px * 24px-es kiválasztást, majd Select -> Modify -> Smooth 2px-es értékkel.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 15
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 15

16. Készíts egy új layert, majd töltsd ki valamilyen színnel. 17. Ezeket a layer stílusokat használd: - Gradient: #000000 -> #2f3233

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 16
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 16

- Stroke: #0f1011 -> #575858

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 17
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 17

18. Készíts egy új layert, majd Ctrl+Kilkkel jelöld ki a gombot. Edit -> Stroke segítségével készíts egy 1px vastag keretet rá.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 18
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 18

19. A layer áttetszőségét (opacity) állítsd 15%-ra.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 19
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 19

20. Válaszd ki a gomb felső felét majd egy új layeren adj hozzá csillogást: fehér -> átlátszó gradient fentről lefelé.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 20
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 20

21. A layer áttetszőségét (opacity) állítsd 80%-ra

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 21
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 21

22. Most jöhet egy kis szöveg. Verdana 11pt-os betűtípust használva fehér színnel.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 22
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 22

23. Most már csak az elválasztókat kell megoldanunk. Készíts egy új layert, azon pedig egy egyoszlopos kijelölést a Single Column Marquee Tool segítségével, majd töltsd ki #1a1b1c színnel. 24. Mozgasd a kiválasztást 1px-el jobbra (jobbra nyíl) majd töltsd ki #5d5f60 színnel. 25. Végül mozgasd a kiválasztást mégegyszer jobbra és töltsd ki #232526 színnel.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 23
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 23

26. Töröld az alsó és felső részeket egy 20px-es Soft Brush-al majd állítsd az áttetszőséget 50%-ra

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 24
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 24

27. Ezt a layert másold le, majd mozgasd a szövegek közé.

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 25
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 25

28. Ezennel a Vista sílusú menüd el is készült!

Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 26
Photoshop Tutorials Vista Style Nav Bar 26

Ez a tutorial egy fordítás. Az eredetit Aviva Directory honlapján tekinthetitek meg.

Harder

Harder

Profil

Korábbi hozzászólások (31)

A régi blogon érkezett hozzászólások archívuma. Új hozzászólást már nem lehet írni.

  1. Yeti

    Üdv!
    A nekem magyar photoshopom van (adobe) és hát az új flájnál csak cm,hüvelyk,képpont,mm,pont,és pica van és milyket kéne?

  2. Tupackowebpillango.org

    Képpont. Amúgy valamelyik nap már írta Harder: http://www.tutorial.hu/letoltes/dl/konyvek/cs2_szotar_en-hu.pdf

  3. Yeti

    kösz :)

    nekem ez a rolloverezés nagyon nem megy:(

  4. PeBachangemydesk.net

    Húh nagyon nehéz visszakínlódni magyarra a leírásokat! Próbáljátok meg légyszi szájbarágósan leírni, mit hogy kell, mert például én az első lépésnél 10 percig kerestem, hova kattintsak.

  5. Harderszerzőblog.harder.hu

    PeBa,
    A leírások angol photoshop-hoz vannak, ez nem fog változni a jövőben sem. 2-vel feletted már pont beírták, hogy hol találod a photoshop szótárt, javaslom a használatát ha nem megy az angol vagy ha más ok miatt ragaszkodsz a program magyar nyelvű változatához.

  6. SleeD

    Bocs,hogy ide írok de nem tudtam,hogy ezt hol kellene megkérdeznem,és látom hogy ide sokan írnak és sokan nézik..
    A regisztráció mikor lesz megoldva?

  7. Shiori

    Nagyon jó leírás, az angol tutoriálokból ez volt az egyik kedvencem, bár tökéletesre soha nem sikerült. A soft brush-t lehetne kicsit részletezni, mert némi érdembeli infóért egy ötéves angol leíráson köttöttem ki. Ez már a mode: soft light-nak felel meg? mert nekem azzal széthúzza, szétkeni:S

  8. ChM

    Ha a 26-os lépésre gondolsz (máshol nincs soft brush), akkor valójában egy "puha radír" kell neked. Sajnos itt tényleg nem volt pontos leírás. Használd az "eraser tool"-t, és a brush méretét tedd 20px-esre, a hardness-t pedig 40%-ra. Én ezzel csináltam.

    A másik megközelítés, hogy kijelölöd a tetejét, és az alját (Rectangular Marquee Tool -> Első kijelölés után shift-et nyomva tartod, majd kijelölöd a másikat), aztán Select -> Feather (vagy CTRL+ALT+D) és egy kisebb értékkel (olyan 3-5px) átmenetet csinálsz a kijelölésbe, és törlöd a kijelölt részt.

    Szerintem a radíros dolog egyszerűbb :)

  9. Shiori

    Köszönöm, ChM, valami hasonlóra jutottam én is, de így már teljesen tiszta, sikerült is, szép is lett, szóval mégegyszer köszönöm szépen:)

  10. zoleytaylor

    gugli: windows vista, jó napom van ;)... a böngésző felső keretétül kb 120 pixelre megjelenik egy menüsáv, lemented a képeket, behúzod paintbe, összerakod őket, átírod a szövegeket, és kész. ha majmolunk valamit, akkor minek bonyolítsuk? ráadásul nem is ugyanolyan... :)

  11. Doenroydoenroy.freeblog.hu

    Nos, zoleytaylor, ez az, amit soha nem tanácsolnék senkinek:D Paint-ben, ha majd lemented, jpg-nél olyan színveszteséget szenvedsz el, ami a szöveget teljesen elcsúnyítja, viszont ha png-ben mentesz, akkor bizonyos monitoroknál/böngészőknél [pontosan nem tudom, mitől] a kép becsíkozódik, eszméletlen ronda lesz, inkább photoshop, png-24, oszt jónapot:D

  12. zoleytaylor

    regeditben asszem módosíthatod hogy milyen tömörítéső jpg-vé mentse a képeket... persze túloztam. csak arra céloztam, hogy ennyire egyszerű elkészíteni (bmp-be tökéletesen elmenthető. és az már elkészítésnek számít. a használat más dolog...)

További 19 hozzászólás-szál megjelenítése
  1. alacrity

    Nagyon jó tutorial, de nálam egy érdekes dolgot vettem észre. A 22. lépésben kiválasztom a Verdana betűtípust beállítom a 11 pontos méretet és akkora betűkkel ír, hogy lelóg a képről!!!
    Nálam kb a 4 pontos méret akkora, mint a képen. (Természetesen a nagyítás 100%-on van.)
    Ezt mi okozhatja? Vagy a mintaképen látható szöveg nem egyezik a leírással?

  2. BonFirebonfire.blog.hu

    Mindent akkora méretben csináltál, ahogy az le volt írva? Ha igen, akkor valami nálad lehet nagyon elállítva a gépen, vagy a programban. Kíváncsiságból elkészítettem én is, csak nem szürkében, valamint néhány dolgot megváltoztatgattam rajta. De 11-pontos Verandával készült. Itt megnézheted, hogy nálam mi, hogyan van beállítva.
    http://data.hu/get/97474/egyedi_stilusu_vista_menu.psd.html

    Ellenőrizd, hogy a szöveg tulajdonságaiban nincs-e valami átállítva. A Type tool felső menüjében van egy ikon a Caracter, és Paragraph paletta. A karakterben lehet átállítani a betűk nyújtását vízszintesen és függőlegesen, a dőlésszöget, a betűközöket, a sortávolságot, meg ilyeneket. Ha így sem sikerül, állítsd vissza az alapbeállításokat. Ez néha segít. Edit/Preferences/Genereal, és az alján a Reset gomb. Ha végképp semmi nem segít, töröld a Verandádat a Windows/Fonts mappából, és keress helyette egy rendeset.

  3. Endroo

    Lehet hülye kérdés, de, hogy mentsem el az elkészült müvet, hogy tényeges gombokként tudjam használni, mondjuk php-be? Elöre is köszi a választ!

  4. Alacrity

    BonFire: kösz a tanácsot. Végülis újra raktam a Photoshopot és a Verdana fontot is. Így most jó, bár nem tudom pontosan mi okozhatta a méret eltérést.

  5. zoleytaylor

    az okozta a méretbeli eltérést, hogy más mértékegységet használt. ez a "11" 11px-t (pixelt) jelent (alapvonaltól a betűk tetejéig; valójában ez többnyire 14 pixelnek felel meg, tehát ha ki van jelölve, akkor 14px lesz)... a másik 11 pedig a html-be beépített fejlécszövegméret (h1-h6) folytatása, gondolom...

    amúgy ha jól akarjátok megcsinálni, a gomb csak egy háttér, és nincs rajta szöveg. eléggé 2000 előtti az ilyen "dizájnelem=tartalom" megoldás...

  6. BonFirebonfire.blog.hu

    Alacrity! Ez előttem is mély és sötét titok! Nekem is szokott néha olyat csinálni, hogy például átállítja magától a kurzorokat, és sehogysem lehet visszaállítani. Ilyenkor már megszokottan nyomok egy uninstall-reinstallt, az hamar megvan; a saját presetjeimet meg úgyis archiválom rendszeresen, úgyhogy csak berakom a megfelelő mappába őket utólag és kész.

    Ennyi a hibaelhárítás. De hogy miért van ez, én sem tudom.

  7. moccos

    Szia ChM!

    Köszi szépen ezt a tutorialt baromi sokat segitetél vele legalább nem nekem kell kivakerásznom hogy hogyan is kéne megcsinálni.
    bár a ctrl+KLick funkcióm valamiért defektes de sebaj igy is nagyon szépen meglehetett oldani a feladatot.

    további sok sikert mindenkinek

  8. BonFirebonfire.blog.hu

    A Ctrl+Klikk-nek működnie kell. Csak arra ügyelj, hogy a Layer palettán ne a réteg sorára kattints, hanem közvetlenül a réteg bélyegképére. Továbbá figyelj, nem magán a képen kell kattintani, hanem a palettán. Ha végképp nem meg, akkor állj rá a palettán a rétegre, majd a Select menüből válaszd a "Load Selection"-t. De megfigyelheted, hogy amikor lenyomod a Ctrl-t és jó helyen állsz a mutatóval, a nyíl alatt megjelenik egy szaggatott négyszög. Ez a kijelölés. Akkor már csak rá kell kattintani.

    Ha minden hiába, indítsd újra a gépet, és ha úgysem megy, akkor telepítsd fel újra a programot.

  9. balpeter

    hello
    a layereknél a gardientet hol tudom beállítani ?

  10. asam9

    duplakatt a réteg neve mellett kicsit jobbra, gradient-et kipipálod, kiválasztod és már módosíthatod is.
    /...vagy jobb katt a rétegen és blennding options... ill. Layer/Layer Style/Gradient Overlay.../

  11. Tibor

    Mi a teljes neve a programnak?

  12. BonFirebonfire.blog.hu

    Adobe Photoshop. Aztán lehet válogatni a verziók között. A 8-as neve CS a 9-é CS2, a 10-é CS3. Régebbit nem nagyon találsz, csak elvétve.

  13. Peltior

    én a 2. lépésnél már megakadtamXD valaki segítene?:D

  14. BonFirebonfire.blog.hu

    Mi nem megy benne? Kiválasztod a téglalap kijelölőt (Rectangular Marquee Tool [R]) a fenti eszköztáron pedig a fix méretet, ahogy a képen is látható. A legördülő ablakban kiválasztod a "Fixed Size"-ot, a mellette lévő ablakokba meg beírod a számokat. Ja, és a számok után a "px" ne maradjon le!

  15. Lestatvenom

    Nekem az nem megy, h a gradientnek a színeit hol állítom át? Konkrétan ezt: Gradient: #313332 -> #46474a

  16. BonFirebonfire.blog.hu

    Ahol a képen láthatóan oda van írva, hogy Gradient, van mellette egy színátmenetes csík. Arra kell kattintani. Ekkor megnyílik a Gradient Editor. Ott látni fogsz alul egy jóval nagyobb színátmenetes csíkot, a két végén 1-1 filctoll heggyel. Katt a filctollra, majd a mellette lévő színes mezőre. Ekkor megnyílik a színválasztó ablak, aminek az alján van egy beviteli mező. Na, oda kell beírni a megadott hexadecimális színkódot.

  17. Lestatvenom

    Köszi, de végül rájöttem. Csak kicsit furcsa volt.:)

  18. Virtuallazaradio.hu

    6. lépésnél megakadtam :D Hogy jelöljem ki a felső felét??? Már az atyaúristent is végig klikkelgettem de az istenért nem az lesz belőle,ami itt van :)

  19. BonFirebonfire.blog.hu

    Valószínűleg azért nem sikerül, mert azokat a linkeket nem kattintgattad végig, amelyek az alapvető eszközhasználatot mutatják be, egyébként nem okozna nehézséget, ez az egyébként alapműveletnek nevezhető... művelet.

    De segítek:

    1) A Layer palettádon (ugye tudod, melyik az?) a Ctrl lenyomása mellett rákattintasz a rétegre, miáltal _az egész_ kijelölődik. Ezután már csak az a feladat, hogy ennek a kijelölésnek "elvegyük" a felét.

    2) Előveszed a szögletes kijelölőt (Rectangular Marquee Tool [M]) az eszköztáron beállítod terület elvételére/vagy az Alt lenyomása mellett szépen kijelölöd, amit ki akarsz vonni. Esetünkben a réteg alsó felét.

Van hozzáfűznivalód? Írj nekem közvetlenül.

Kapcsolat