Adobe Photoshop CS4

Örömmel láttam ma reggel mikor a híreket átfutottam, hogy megjelent a Photoshop CS4. A hivatalos lapon gyorsan át is futottam az újdonságokat, van közte jópár ami így első blikkre ígéretesnek tűnik, biztos ki fogom próbálni.

Az Adobe Photoshop CS4-ről bővebb infóért mindenképp érdemes meglátogatni a hivatalos honlapot: Adobe.com – Photoshop CS4 Extended/ illetve az újdonságokat betmutató videókat

A CS4info.hu – Adobe Photoshop CS4 oldalon találtam több érdekes, magyar nyelvű videót is ami az újdonságokat mutatja be, érdemes átfutni ezeket is:

  • Dokumentumok újszerű megjelenítése
  • Korrekciós panel
  • Maszkok panel
  • Tartalomfüggő méretezés
  • Továbbfejlesztett illesztési lehetőségek
  • Nézet forgatása és az új grafikus gyorsítás lehetőségei
  • Fejlettebb tónusváltoztató eszközök (fakító, színégető, szivacs)
  • Camera Raw fejlesztések
  • Lightroom 2 együttműködés
  • Bridge CS4 együttműködés
  • Közösségi források
  • Fejlettebb nyomtatási lehetőségek
  • 3D festési és szerkesztési lehetőségek
  • 3D-s objektum animálási lehetősége

A sajtóközlemény amit kaptam az újdonságokról:

Megjelent az Adobe Creative Suite 4 termékcsaládot bemutató videós és információs portál

Az Adobe hivatalos hazai disztribútora a Trans-Europe Kft. a CS4 termékcsalád amerikai bejelentését követően indította el a CS4info.hu tájékoztató portált.

Az Adobe Creative Suite 4 termékeket bemutató videós és információs weboldal amely a www.cs4info.hu címen érhető el, széleskörű vizuális tájékoztatást nyújt a CS4 termékekről.

A termékcsalád 2008. szeptember 23-i bejelentésével a szoftverház, történetének eddigi legjelentősebb állomásához érkezett. Az Adobe korszakalkotó kreatív szoftverei vadonatúj változatban jelentkeznek.

Az Adobe Creative Suite 4 egy olyan szoftver csomag, amely teljes megoldást jelent a kreatív grafikai stúdiók, web-szerkesztők, web-fejlesztők, videós szakemberek és mindenki számára, aki nyomdai, internetes, mobil, multimédiás, vagy videó kiadványszerkesztéssel foglalkozik.

A CS4 nemcsak a szoftverek egy dobozba csomagolását jelenti, hanem a programok teljesen összehangolt munkavégzését is. Az alkalmazások közti átjárás könnyű és biztonságos, hiszen azok tökéletesen kezelik egymás fájljait és ugyanazt a színkezelést használják. Nem kell többé átmeneti és ideiglenes állományokkal dolgozni. Az Adobe InDesign például beolvassa az Adobe Illustrator (.AI) és az Adobe Photoshop (.PSD) formátumokat is. A zökkenőmentes folyamatban a csomaghoz adott Version Cue projektmenedzser segít.

A CS4 termékcsalád amerikai bejelentését követő teszt időszakban már több ezres találatot ért el a CS4info.hu oldal, melyen az első magyar nyelvű videó bemutatók és oktató anyagok szeptember 23-án jelentek meg, azóta már több mint 30 egyedülálló bemutató videó tekinthető meg a a különböző termékekről.

Az Adobe Creative Suite három területet ölel fel, így három típusú csomagban vásárolható. Grafikusoknak és DTP szakmebereknek a Creative Suite Design készletet, a web-fejlesztőknek és web-designereknek a Creative Suite Web csomag, a videósoknak pedig a Creative Suite Production dobozt ajánljuk. Azoknak pedig, akik mindhárom területen dolgoznak, a Creative Suite Master Collection a tökéletes választás.

A szoftver.hu infoportál kiemelt figyelmet fordít a szeptember 23-án bejelentett CS4 termékekre, ennek keretében folyamatosan frissülő információkkal várjuk olvasóinkat a szoftver.hu portál mellett most már a cs4info.hu oldalon is.

27 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kíváncsi vagyok rá már nagyon. Valamelyik nap megpróbáltam a 30 napos próbaváltozatot letölteni, de valamilyen rejtélyes módon az Adobe accountomba nem tudok belépni, újat csinálni meg nem tudok. Gondolom, új emil kéne hozzá, ahhoz meg nincs kedvem. Na, most vagy rossz email címmel, vagy rossz jelszóval próbálkozom.

    Na mindegy, még próbálkozom, viszont csak a laptopra telepítem, mert nem hiszem, hogy a CS3-mal együtt megférnének egymással. Legalábbis nem szoktak.

    A videókat megnéztem, elég érdekes egy-két dolog, de akkora nagy változást nem tapasztaltam. Sőt, tévedést azt igen. A Camera Raw “vibrance” intelligens színtelítettségét úgy mutatja be, mint újdonságot, holott ezt a CS3 is tudja.

    A tartalomfüggő méretezést mindenesetre elég érdekesnek találtam, habár azt még nem tudom, mennyire venném hasznát, nem beszélve a 3D-ről, az animálásról, meg a video renderelésről. Ezek a CS3-ban sem igen fogtak meg, nem használom őket.

    Lehet abban valami, hogy tényleg azoknak lesz igazán nagy öröm, akik az egész programkollekciót használják, mivel most már értelmesen kommunikálnak a programok egymással. Az újdonságként bemutatott korrekciós panel és maszkok panel pedig tényleg azoknak jön jól, akik eddig még nem dolgoztak a programmal. Akik régi szakmunkások, azoknak nem feltétlenül életbevágó egy maszk invertálása gomb, vagy a feather gomb, mivel gyorsbillentyűvel még mindig gyorsabb. Arról nem beszélve, hogy nálam csak a legszükségesebb panelek vannak bekapcsolva. Nincs faltól-falig monitorom, hogy még kettővel több nyitott panel elférjen rajta.

    Szóval ki fogom próbálni a tryout verziót, de nem valószínű, hogy beruházok a frissítésbe. Ugyanis még a CS3-at is csak nem rég fizettem ki ;)

  2. Én letölttöttem, de nem tudom használni… Még a cs2-nél vagyok elakadva. Talán, majd 3-4 év múlva mikor már a technika megköveteli a cs4 használatát.

  3. Nem hiszem, hogy használni nem tudnád, talán inkább kihasználni minden funkcióját. De ez nem baj. Sok programmal van ez így. Talán egy profi weboldal szerkesztő programnak, vagy egy videó-editálónak kihasználjuk minden funkcióját? Nem igazán. Sőt, talán még egy szimpla szövegszerkesztőét sem mindig.

  4. Valóban nem használom ki a PScs2-ben sem az összef funkciót. A PScs4 ott bukik nálam, hogy a kezelőfelületét szokni kell. Valóban tudom használni, de néha elakadok, mert nem találok vamit a kezelőfelületen. 1-2 hónap kitartó munkával persze megszoknám, de arra lusta vagyok.

    Én egyszer voltam egy Microsoft bemutatón és ott kapott minden belépő egy Vista Enterprise-t. Bár ott volt belépő 2000 ft.

  5. Szerintem olyan amatőr nincs, aki minden egyes funkcióját kihasználja. Legyen akár CS2 3 vagy 4. Az a lényeg, hogy bármi eszébe jut valakinek, azt a programmal meg tudja csinálni. Ha ezt vesszük alapul, akkor tényleg csak néhány funkcióval bővült a progi a 7-es óta. Free Transform/Warp, a Vanishing Point, meg ilyesmi, aminek a homebarkácsnál nemigen látjuk hasznát. De azért jó, hogy tudjuk, hogy van egy olyan programunk, amivel meg tudnánk csinálni azt, amit amúgy nem csinálunk meg, de tehetnénk! Pfú, de bonyolult vagyok :)

    Hát remélem, ez a meghirdetett előadás tényleg ingyenes, mert nem szeretnék a helyszínen meglepődni. A vonatjegy sem 2 Ft 280 km-re, na meg kell egy kicsit tömegközlekednem arrafelé, habár nem az a számottevő. Nem baj, viszek magammal “zsebpénzt.”

  6. Hello,

    Én azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudtad leszedni a 30napos trial-t mert én az adobe.com-ról nem tudom leszedni, ott van ugyan a trial downloads-on belül de mikor rámegyek a ps cs4 e-re ott semmi arra utaló nincs, hogy le tudnám tölteni… úgy se ha bejelentkezek…
    akinek volna egy linkje, hogy honnan tudom leszedni annak nagyon megköszönném.

    Üdv.

  7. Köszönöm szépen,
    Idáig már sikerült eljutnom, de innen nem tudom hova kéne mennem, hogy le tudjam tölteni, ha a Try-re megyek akkor csak az e-mailom kéri, de letölteni véletlenül se tudok semmit, learn more-> akkor elmagyarázza nekem, hogy mi is az a ps… a Buy now meg ugye, hogy megvehetem…
    Ha van valami kicsit pontosabb dolog azt is nagyon megköszönném :)

  8. Létre kell hozni egy accountot, vagyis regisztrálni az oldalra. Zárójelben teszem csak hozzá, hogy én már egyszer megcsináltam, akkor letöltöttem a trialt, most már nem enged hozzáférni. De biztosan én felejtettem el a hozzáférési adataimat.

    Az a lényeg, hogy a csillagozott mezőket kötelező kitölteni. Ha ez kész, a már megszokott módon kapsz egy emilt, amiben van egy link. Az a link visszavisz az Adobe oldalára, ahol belépsz, és már töltheteted is le a try-t. Elvileg így kell működnie.

  9. Hát akkor nem értem, regisztráltam ahogy azt kérte, utána a try-nél kéri mégegyszer az e-mailom meg a származásom majd be kell pipálnom, hogy mit szeretnék.
    De végülis (ha jól értettem ami egyáltalán nem biztos) Csak azt írja ki, hogy ha van új trial verzió akkor értesítenek e-mailba… ezekszerint én vagyok hülye de valami nagyon nem jó… :(

  10. Nem te vagy a hülye, valami árulás van ottan, mint mondtam, én sem jártam sikerrel. Nem baj, várok még egy kicsit türelmesen. Egy hét múlva megnézem, hogy hány pénzt is ér, talán okosabb leszek valamivel.

    Igazából az az egyetlenegy funkciója érdekel igazán, ami bármilyen nagyításban jó minőségű képet ad. Ezt mostantól állítólag a grafikus kártya csinálja, valami open GL, vagy mi! Eddig ugye a 100, az 50, 25, 12,5%-os nagyításnál volt csak szép a látvány, az egyharmados nagyításoknál kicsit rücskös volt.

  11. Szintén ez a funkció érdekel engem is na meg a 3d animálás amit ugyan eddig is meg lehetett oldani de sokkal bonyolultabb volt…,amúgy külföldön most ha minden igaz 250e ft körül van

  12. Hát, a CS3 Extended ugyan kezeli a 3D objektumokat, de létrehozni és alakítani nem lehet őket. Egy másik progival kell létrehozni, mondjuk 3D Studio Maxszal, és úgy importálni a PS-be. Habár aki a Studio Maxszal már megszerkeszti az objektumot, az már fel is textúrázza, csak ennyiért nem nyitja meg a Photoshopban. Meg a 2D és a 3D a két külön világ. Ugyanúgy, mint az állóképek és a mozgóképek világa. Nincs olyan, akit mind egyformán érdekelne, és egyformán értene hozzá. Vagyis biztosan van, de ez a ritkább.

  13. Én is regisztráltam magam az Adobe oldalára és szintén semmi:( Lehet, hogy hülye kérdés, de valóban megjelent már a CS4 vagy csak etetik a népet? Ugyanis sehol nem lehet hozzájutni, senki nem próbálta még, a neten fellelhető PS verziók mind buherált CS3-ak vagy valamilyen CS4 beta verzió.

  14. Thx Harder, akkor lenne még egy hülye kérdésem:). Van valamilyen hivatalos megjelenési dátum?

  15. Elvileg szeptember 23 volt. Gyakorlatban szerintem még várni kell egy kicsit rá. Gondolom, akik eddig a Bétát használták, már tudják nagyjából mit várhatnak. Na, majd kedden rákérdezek a szakmától.

  16. Én most egy nov.12.-i dátumot hallottam amikortól letölthetők a trial verziók és állítólag ps-re holnaptól vesznek fel előrendeléseket (mindezt fórumon olvastam szóval közel se biztos az információ)

  17. Nem rossz az új PS, igaz én az új 3D-s cuccokat nemigen használom majd. :)
    Cs2 után nem tűnt valami hatalmas változásnak, mert igazából nem is történt semmi olyan, mármint ami az alap dolgokat illeti.

  18. Akkor még jobban ki kell ábrándítsalak, ugyanis a 3D modelleket alapszinten már a CS3 Extended is kezelte. Nagyon jól kezeli ez is, csak éppen semmire nem való, ha éppen modellezni nem lehet vele. Ha valaki már lemodellez valamit mondjuk 3D Studio Maxban, akkor már a textúrát is ráhúzza. Nagy szembetűnő változások még a felületen sem látszanak mert a CS3-hoz képest még azt is lecsupaszították, már amennyire lehet. Úgy látszik, kezd véget érni a web2 és a Vista reflection-divatja, most egyszerűsítik a kinézetet. Jó példa erre a Google új böngészője a Chrome. Totál matt rajta minden. De nem csúnya.

  19. Nekem a PS csalódás egyelőre. Egyedül a zoom/tile funkciók praktikusak pixelezésnél. Viszont kivették belőle a scanner plugint defaultból, ami idegesítő. A content aware resizing-ot vártam, de picit durva első nekifutásra. Szokni kell még. Ráadásul nekem XP64bit/Nvidia 6600GT nem támogatja az OPEN GL-t pedig legújabb driverek vannak fent.

  20. Az opengl-lel én is megszívtam, egyik gépemen sem megy, de ismerősöknek sem sikerült maradéktalanul beüzemelni minden funkciót – így nekem sem igazán jött be.

  21. Akkor én akár meg se próbálkozzak egy “mezei” alaplapra integrált videokártyával. Ez a funkció volt az egyetlen, amit hasznosnak találtam. Ha viszont csak speckó vason üzemel hibátlanul, akkor ez nem fejlődés, inkább regresszió.

  22. Huhh, én is a 3d-s képességei miatt voltam kiváncsi rá, le is szedtem, de ezek szerint nálam van a hiba,mert nekem sem kezeli a videokarimat(Nvidia 9600gt). Csalódott vagyok :(

  23. Most nézem csak, elég régi már az utolsó hozzászólás :-B Mind1, a probléma még fennáll.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét