Hogyan készül a jó grafikus?

Hozzávalók egy személyre: 1 egységnyi kockás inges fazon, egy csipetnyi tehetség és egy Adobe Photoshop program. Az egészet jól összerázzuk, hagyjuk észhez térni és monitor elé ültetjük.

Ennél persze van hétköznapibb módja is a grafikus elkészítésének; az 1 egységnyi kockás inges fazonunkat elküldhetjük egy akkreditált Photoshop tanfolyamra, ha nincsenek éveink egy OKJ-s képzésre és nincs az ágy alatt egy aranyrúd. Ezeken a képzéseken elsajátíthatjuk a program alapvető és haladószintű használatát és grafikai készségekkel gazdagodhatunk. A másoktól hallott tapasztalatok által pedig szélesedik a látómezőnk.

Photoshop tanfolyam

A minőségi tanfolyamok kellő rálátást és gyakorlati tudást biztosítanak a szerényebb tehetséggel rendelkező jelentkezők számára is. A számítógépes grafikában ez az igazán szép; kellő kitartással és szorgalommal bárkiből professzionális szakember válhat.

A tehetség persze nem hátrány, sokszor igazán jól jön. Az ötletek megszületésében és a kreatív megoldások tervezésében hatalmas segítséget jelent. A szakmai körökben azt szoktuk mondani, hogy vannak a tehetséges grafikusok és vannak, akik megtanulták és tudják a szakmát.

Photoshop tanfolyam - webdesigner képzés
Photoshop tanfolyam - webdesigner képzés

Nem kell Van Gogh-nak lenni ahhoz, hogy valaki profi számítógépes grafikussá váljon, de még a fülcimpáját sem kell levágja. Elegendő, ha megismerkedik a bitmap rajzolás alapjaival, a kép felbontásának jellemzővel, a Photoshop eszköztárával, a transzformációkkal, a képi kivágás és beillesztés funkcióival, a gyorsmaszkokkal, a retusálás lehetőségeivel, a Liquify filterrel, a rétegekkel és csatornákkal, a 3D technikákkal, a fejlett beállításokkal, az áttetsző képekkel, az export-import funkciókkal, az élsimításokkal és a webes követelményekkel…

Soknak tűnik? Pedig nem az! A Photoshop használata relatív gyorsan, akár hetek alatt elsajátítható. Megfelelő minőségi tanfolyam igénybevétele esetén a tanulási folyamat mindenképpen elegendő ahhoz, hogy a hallgató alaposan megismerkedjen a programmal, annak eszköztárával és lehetőségeivel. Ám ahhoz, hogy valóban profivá váljon, szorgalomra és gyakorlásra lesz szüksége, de igazából ez bármire elmondható az életben. A járást is botladozással kezdtük.

Csak okosan, mert a tudás hatalom

Ma Magyarországon több oktatóközpont kínál minőségi Photoshop oktatást, amelyeken jókedvvel sajátíthatjuk el a világ legnépszerűbb grafikai szoftverének használatát.

 

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.