Távmunka / Home Office megoldások

Távmunka – Home Office

Nem akarom lopni az értékes helyet az igazán hasznos tartalom elől ami miatt valószínűleg épp olvasod ezt a bejegyzést, úgyhogy röviden: A következő listában az általam jónak (vagy legalábbis a neten nagyon jóra értékelt) távmunkát / home office -t lehetővé tesző megoldásokat (desktop és online szoftvereket természetesen) listázom. A különleges helyzetre való tekintettel a lista most folyamatosan frissül és épül, biztosan napi szinten újabb és újabb információk fognak belekerülni.

Távoli asztal elérés

LogMeIn GoToMyPC Remote Desktop Software
Access – Eszközök távelérése bárhonnan, bármikor Munkádhoz szükséges eszközeidet mostantól bárhonnan, bármikor elérheted. Egyszerűen kezelhető termékeink lehetővé teszik számítógépeid távelérését tetszőleges más elektronikus eszközről (számítógép, táblagép, mobiltelefon).
https://get.gotomypc.com/

AnyDesk – távoli asztal elérés
Az AnyDesk Remote Desktop Software személyesen a kedvencem, mivel teljesen ingyenesen is elérhető egy egyszerű programletöltés után, még telepíteni sem kell. Szintem minden oprendszer alá van már kliensük, nagyon ajánlott kategória.
https://anydesk.com/en

Online meeting szoftverek

Webex
100 résztvevőig ingyenes
webex nagyon jó, aki indítja annak van joga mindenkit “némítani” ha éppen úgy szükséges, közben a chat felület működik és bele lehet így is kérdezni. Ugyanakkor az asztal megosztás is jól működik de lehet csak egy-egy programot megosztani.
Felvétel funkció is van benne, így később is visszanézhető
https://www.webex.com/video-conferencing

Skype
A Microsoft több résztvevős, időkorlátozás nélküli ingyenes szöveg-, hang- és videó hívás és konferencia szoftvere ami akár csoportos hívásokra is alkalmas.
https://www.skype.com/hu/get-skype/

Discord – chat, hang és képmegosztás
több résztvevős, ingyenes, hang
https://discordapp.com/

Zoom
https://zoom.us/
Tarthatunk benne szavazást, tartalmaz videóchatet és hagyományos chatet is, megoszthatjuk képernyőnket, sőt az óránkat rögzíthetjük is. 1-to-1 kapcsolat esetén korlátlan ideig használható, de 100 résztvevővel is 40 percig ingyenes (majd újra lehet indítani).
linkek: Zoom minikurzus – 1. fejezet és Zoom minikurzus – 2. fejezet

LogMeIn Meet – Hogyan találkozhattok online?
Mindenkinek hasznos lehet nagyobb megbeszélések, személyes találkozók vagy akár orvosi kontroll beszélgetések helyettesítésére is. A GoToMeetinggel egy egyszerű linken keresztül azonnal és kényelmesen csatlakozhattok egymáshoz minden eszközről – asztali számítógépről és mobilról is. Akár telepítés nélkül, 250 résztvevőig használható.

https://www.gotomeeting.com/en-ie
kapcsolódó: Minden, amit a LogMeIn ingyenes Rendkívüli Távmunka Támogatásáról tudni kell (PDF)

Jitsi.org
ingyenes, online hang- és videó konferencia szoftver ahol akár a képernyőnkent is meg tudjuk osztani. Nem igényel semmiféle app telepítést.
https://meet.jit.si/

Google Meet – videókonferencia hívásra
Egyszerű és ingyenes online videókonferencia alternatíva
https://meet.google.com/_meet

Projekt menedzsment és feladatkezelők

Trello – projekt és feladat kezelés (projekt menedzsment)
https://trello.com/harderseoppc/boards

Asana
népszerű és sokrétű online projekt management szoftver amit itthon is nagyon sokan használnak.
https://asana.com/

Streaming megoldások

OBS ingyenes Streaming szoftver
https://obsproject.com/hu

Twitch.tv
eredetileg videójáték közvetítésre szolgált. Ingyenes és lehet simán “beszélgetős” stream-t is indítani rajta.
https://www.twitch.tv/

Vimeo Live Streaming (nem ingyenes)
https://vimeo.com/features/livestreaming

Youtube Live

Facebook Live

LogMeIn GoToWebinar
Host – Online szemináriumok, előadások akár élőben is
Nem kell egyedi megoldást építenetek, hogy távoktatást vagy cégen belüli tájékoztatót tarthassatok. A GoToWebinar termékünk élő vagy előre rögzített előadások közzétételét is lehetővé teszi akár 3000 résztvevőig. Szervezőként és előadóként előre ütemezheted és meghirdetheted az előadásokat. Képernyődet vagy akár tableted képernyőjét is megoszthatod a hallgatósággal. A résztvevők egy általad generált linken keresztül regisztrálhatnak nevükkel és email címükkel, majd csatlakozhatnak, mikor az előadás elindul. Csatlakozhatnak mobil, tablet és PC eszközökről, böngészőből vagy appból.
https://www.gotomeeting.com/en-ie/webinar

8×8 Meetings
https://8×8.vc/

Prezentáció készítés

Prezi
https://prezi.com/

Microsoft Sway – egyszerűb mint a MS PowerPoint
https://sway.office.com

Kérdőívek és feladatlapok készítése

Google Forms
Google Forms

Redmenta – az intelligens oktatási asszisztens
feladatlapkészítő alkalmazás online, amely megkönnyíti és egyben gyorsabbá is teszi az oktatók, tanárok mindennapi munkáját. Előnyea platformfüggetlenség, hogy van azonnali visszajelzés és értékelés és hogy könnyen kezelhető, magyarul is elérhető.
A használata könnyen elsajátítható a weboldalon található ingyen kurzus segítségével, mely végigvezet a regisztráció -> Redmenta használata -> kitöltési beállítások / feladatlap létrehozása / feladatlap publikálása / csoport létrehozása folyamaton).
https://www.redmenta.com/
kurzus a használatához: https://hipersuli.webuni.hu/kepzes/redmenta

Quizlet.com
Quizlet

Learningapps
teljes kész kattintható, online “játszható” tartalmak, nagyon sok anyag, magyarul is, készen, játékos, interaktív formában
Learningapps

Socrative.com
online feladatlap készítő és kiértékelő program. Előnye a platform független, azonnali eredmény visszajelzés, értékelés, nagyon könnyen kezelhető, de hátránya lehet hogy csak angolul működik.
https://socrative.com/

Képernyőfelvétel készítés videóval

Loom
https://www.loom.com