04 – Öröklődési szabályok

A stílusok öröklődhetnek, és a tagen belüli stílusdefiníciókkal felülírhatjuk a globális stílusmegadásokat. Ez azt is jelenti, hogyha egy tag-hez tartozik globális és lokális stílusmegadás is egy adott tulajdonságra, akkor a lokálisan megadott érték felülírja a globálisan megadottat az adott helyen. (Általában a később megadott, tehát a dokumentumban lejjebb található stílusmegadás érvényesül.)

De ha a stílusmegadás végén az !important kulcsszót is elhelyezzük, biztos, hogy az ott megadott stílus fog megjelenni, nem lehet lokálisan felüldefiniálni azt. Használata:

1
2
3
4
body { 
	background: url(bar.gif) white; 
	background-repeat: repeat-x ! important
	}

A stíluslapok megjelenését a szerzők és az olvasók is módosíthatják. A szerzők beállításai mindig felülírják az olvasók beállításait (hiszen tőlük ered a dokumentum), az !important kulcsszóval jelölt beállítások pedig magasabb rendűek a normál beállításoknál. Néhány látogatónak szüksége lehet, hogy a szövegek nagyobb betűmérettel és markáns színekkel jelenjenek meg, de nem valószínű, hogy az !important használatát is ismerik. Ezért nem célszerű minden esetben az !important „erőszakos” alkalmazása.

A stíluslapokon megjegyzéseket helyezhetünk el, a C programnyelv szintaktikája szerint:

1
/* ez egy megjegyzés*/

A szerző honlapja: http://fodorsi.ini.hu

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét