11 – Stíluslapok elhelyezése

A külső stíluslapfájlok HTML dokumentumainkhoz csatolásának legnagyobb előnye, hogy számos oldal kinézetét megváltoztathatjuk egyetlen fájl, a stíluslap módosításával.

Külső stíluslapfájlokra (.css) a LINK tag-gel lehet hivatkozni a HTML dokumentumokban, pl.:

1
<LINK REL=StyleSheet HREF="stiluslap.css" TYPE="text/css" MEDIA=screen>

Ezt a tag-et a HTML dokumentum fejrészében (head-ben) kell elhelyezni. A külső stíluslapfájlok nem tartalmazhatnak HTML elemeket, csak CSS szabályokat. A LINK tag HREF attribútuma adja meg a hivatkozott stíluslapfájl nevét, elérési útját, a TYPE=”text/css” pedig a fájlformátumot. A REL=”StyleSheet” az elsődleges stíluslapot jelenti, míg további, opcionális stíluslapokat a REL=”Alternate StyleSheet” beírásával adhatunk meg (értelem- szerűen egy újabb LINK-ben). Több stíluslap együttes alapértelmezetté tételét a TITLE attribútummal lehet megoldani, pl.

1
<LINK REL=StyleSheet HREF="elso.css" TITLE="kozos"> <LINK REL=StyleSheet HREF="masodik.css" TITLE="kozos"> <LINK REL=StyleSheet HREF="harmadik.css" TITLE="kozos">

Ha mindhárom stíluslaphivatkozásnak a “kozos” címet adjuk, összekapcsoljuk őket, így mindhárom stíluslap elsődleges lesz. (Egyébként csak egy stílust lehet megadni elsődlegesnek, a Rel=”StyleSheet” segítségével.)

Az opcionális MEDIA attribútum segítségével megadhatjuk, hogy az adott stíluslappal formázott oldalt milyen hordozón kívánjuk megjeleníteni: pl. optimalizálhatjuk nyomtatásra (print), képernyőre (screen), prezentációkhoz (projection), beszédszintetizátorokhoz (aural), vakok számára készült berendezésekhez (braille), karakteres terminálokra (tty), televízióképernyőre (tv), illetve az all megadása az összes eszközt jelenti. Ha egyszerre több eszközt szeretnénk megadni, válasszuk el neveiket vesszővel, vagy használjuk az all kulcsszót. (Ezt a megadást azonban a 4-es Netscape Navigator általában figyelmen kívül hagyja.)

A szerző honlapja: http://fodorsi.ini.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét