Böngészőfüggetlen CSS

A következő leírásból megtudhatod, hogyan készíts olyan honlapot, amit minden böngésző biztosan ugyanúgy jelenít meg. Persze ez arra az esetre vonatkozik, ha a lapon lévő formázásokat CSS-ből adod meg.
Az alábbi kódot másold be a *.php dokumentum fejlécébe (HEAD). A lapnak *.php kiterjesztésűnek kell lennie, és a szerverednek tudnia kell futtatni php scripteket.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
<?php
if ($name = strstr ($HTTP_USER_AGENT, "MSIE")) 
{ 
?>
<link rel="stylesheet" href="internet-explorer-stylesheet.css">
<?php
} 
else if ($name = strstr ($HTTP_USER_AGENT, "Netscape")) 
{ 
?>
<link rel="stylesheet" href="netscape-stylesheet.css">
<?php
} 
else
{ 
?>
<link rel="stylesheet" href="other-stylesheet.css">
<?php
} 
?>

11 HOZZÁSZÓLÁS

 1. 1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  
  <?
  if ($name = strstr ($HTTP_USER_AGENT, "MSIE")) 
     print ('');
  else if ($name = strstr ($HTTP_USER_AGENT, "Netscape")) 
     print ('');
  else 
  print ('');
  ?>
 2. Hát, Lehet, hogy nektek ez baromira egyszerű, de szerintem nem csak annyi az egész, hogy bemásolom és kész!
  Úgy látom másnak sem működik.
  Nincs olyan megoldás ami tényleg megoldja ezt a problémát és mondjuk normálisan el van magyarázva a “hülyéknek” is, hogy hogyan kell alkalmazni?

 3. Úgy kell alkalmazni, ahogy le van írva, ezt nagyon másképp nem lehet elmagyarázni szerintem de azért megpróbálom. Van egy “php” kiterjesztésű fájlod, pl. index.php. Ez a honlapod kezdő lapja. Ennek a forrásába bemásolod még a head részbe a fenti PHP kódot és elmented.
  A head része a dokumentumnak ott ér véget, ahol ezt látod:

  1
  
  </head>

  A PHP kódban lévő CSS fájlnevek helyére beírod azt, amiket te használsz. Nagyjából ennyi.

  Viszont:

  Már a címet sem értem hogy miért választottam, hisz pont arról szó, hogy böngészőfüggő CSS-t akarunk megjeleníteni a látogatónak.
  Fogalmam sincs hogy anno ezt a cikket miért tartottam jó megoldásnak, van erre más módszer is ami nem PHP függő, kevesebb kódot kell hozzá írni, biztosan működik, mégpedig a conditional comments használata.

  Ehhez leírást itt találsz a lapon: Böngészőfüggő CSS – feltételek segítségével

  Egyetlen hátránya hogy pl. netscape-hez már nem lehet vele külön css-t behúzni, de manapság úgyis max az IE miatt kell ezt a megoldást használni, úgyhogy …

 4. Kösz a gyors választ!

  (Azt tudom, hogy mi a Azt tudom, hogy mi a “head”)
  Tehát akkor azt jelenti, hogy vagy külön meg csinálom IE-re és FF-ra a css-t és azokat hívom be a fenti módon, vagy minden DIV-hez (ahol szükséges) külön értékeket adok meg a css-ben IE hekkel.
  Asz’ittem van egyszerűbb megoldás.
  Ja és ez nem elég, mert amin most dolgozok, már Operában sem azt mutatja amit FF-ban letesztelek.

 5. Lekli Szabolcs: nem kell teljesen külön megcsinálni az egész CSS-t minden böngészőre, hisz jóesetben (*) csak alig 1-2 sort kell felvenned az IE-hez tartozó CSS-ben.

  Operára is van megoldás (cikkre keress rá itt a lapon), de az már régen rossz, ha ennyire másképp jelenik meg minden böngésző alatt a lapod.

  (*): az ideális megoldás az lenne, ha 1db CSS-sel, hack-ek nélkül tudod megvalósítani azt, hogy a lapod minden böngésző alatt jól jelenjen meg. Erre törekedj inkább, ezt tanuld meg. Meg lehet csinálni.

 6. Kösz Harder!

  Úgy néz ki, tényleg csak néhány hack kell a “margin” és a “width” értékekhez, hogy IE-ben is ugyanúgy nézzen ki.
  Igazából nem értem mi történt tegnap amikor megnéztem Operában is a készülő lapot? Akkor szétcsúszott, most tökéletes. /FF alatt tesztelem/

 7. Lekli Szabolcs: ennek örülök. :) Az üzeneted többi részét moderáltam, mert nem a cikkhez tartozik és nem akarom hogy tele legyen más jellegű problémával ez a téma.
  A fórumon segítséget tudsz kérni azügyben, de inkább a lapot mutasd majd meg és írd le mi a gond, mert 1-1 kis css részlet alapján nem igen lehet segíteni.

 8. Tényleg unom a táblázatokat, tényleg unom a különböző böngészőket, tényleg szeretnék valami stílust! Az elinduláshoz kellene (sok) segítség. A honlap részlete, ami nagyon gusztustalanul néz ki:
  http://szoroban.com/1learning/2gyakvtn1.htm
  A kis mozgó izének egyben kellene lennie, most JAVA és Flash kombináció, de ha tudtok rendes megoldást, megköszönöm! A kis eszközöcske külön ablakban történő futtatását nem biztos, hogy mindenütt megfelelőnek kell ítélni, de ha nincs más, akkor jöhet: http://szoroban.hu/1learning/001/3tengelyes.html
  Ha valaki teszteli pár böngészőben a fenti linkeket, meglátja az eredményt.
  Nem azt várom, hogy helyettem bepötyögje valaki, de elindulni segítsetek!
  Köszi!
  Józsi!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét