Mire jó a cache, gyorsítótár?

Avagy a cache fogalma, használata, előnyei és veszélyei …

Hol lehet manuálisan frissíteni a cache-t? Megint nem mentette el a módosítást a rendszer” – mondja sok weboldal szerkesztő, de vajon tudják-e pontosan, hogy mi a cache? 

Mi a cache? Ejtsd: [kes]

A számítástechnikában a cache vagy gyorsítótár egy hardveres vagy szoftveres komponens, amely azért tárolja az adatokat, hogy egy jövőbeli lekérés (esetünkben honlap megtekintés) gyorsabban történjen meg. A cache-ben tárolt adat egyaránt lehet egy korábban lekért adat, vagy egy máshol tárolt adat másolata is.

Például: ha egy kicsi RAM-mal rendelkező gépen nagy nehezen sikerült megnyitni a PhotoShop-ot, majd bezárjuk, és rögtön megnyitjuk, akkor másodjára már sokkal hamarabb fogja megnyitni a rendszer, mint először, mert használja a cache-t.

Mire jó a cache?

Optimálisan beállított cache esetén egy webáruház, honlap gyorsasága klasszisokkal nőhet, mely SEO és marketing szempontból is nagyon fontos, hiszen semelyik felhasználó sem szereti a lassú oldalakat. A Google előrébb teszi a találati listán, illetve nagyobb lesz a megbízhatósága is az oldalnak, hiszen optimálisan szolgálja ki a látogatókat. A Google sem “szeret” lassú és negatív felhasználói élményt nyújtó opciókat kínálni a felhasználóinak.

Amikor sokadjára töltesz be egy weboldalt, akkor azt a szerver nem fogja teljesen lekérni, hiszen megvan már neki ez a html fájl a gyorsítótárban, így csak kiadja azt, amit ott talált. Ez pedig sokkal gyorsabb, mint minden egyes alkalommal egyesével lekérni minden fájlt, hiszen így szinte sosem töltődne be az oldal, ha valaki például egy webáruházban váltogat a kategóriák és a szűrési feltételek között és lépked a menüben.

Továbbá képes a szerverek terheltségén jelentősen csökkenteni és így anyagilag is megérheti, mivel kisebb teljesítményű szerver is elegendő lehet.

Mi van akkor a cache-ben, ha szerkesztettem a tartalmat?

Például a WordPress-ben a rendszer automatikusan újragenerálja a cache tartalmát (ideális, jól beállított bővítmény esetében), tehát amint megtörtént a módosítás, arról az adott oldalról már az új verzió lesz a cache-ben vagy az új verzió lesz cache-elve. A többi oldal, amit nem módosítottál, marad úgy a gyorsítótárban, ahogy eddig. Amikor a cache változik, a böngészők saját gyorsítótára is frissül.

Például: van egy webáruházad, amiben vannak különféle menüpontok, mint Rólunk, Elérhetőség, Referenciák, Képek, Videók, Termékek és Blog. Szerkesztesz egy blogbejegyzést, de a Rólunk, Elérhetőség, stb. menüpontok tartalmait nem változtatod meg. Ilyenkor a rendszer nem fogja újra lekérni azokat a menüpontokat, amelyeket nem változtattál, csak azt az egy blogbejegyzést fogja újra eltárolni a cache-ben, amit módosítottál. (Illetve a módosítástól függően a blog kezdőoldalát és/vagy kategória oldalakat.)

Mi történik akkor, ha rosszul állítom be a cache működését?

Egy webáruház esetében például az, hogy ha egy kolléga elüti az árát egy terméknek és nem tudja manuálisan sem frissíteni a cache-t, akkor az a rossz ár addig bent marad és látható a látogatók számára, amíg a rendszer automatikusan nem frissíti újra a gyorsítótárat. Ez nagyon kellemetlen lehet, hiszen áron alul vagy áron felül fogja így értékesíteni a terméket a webshopunk.

Kérdés esetén forduljunk tapasztalt szakemberhez

Fontos, hogy egy-egy kérdés esetén utánajárjunk a problémának, így érdemes lehet különféle tutorialokat nézni a neten a cache-sel kapcsolatban, illetve utánajárni a plugin support oldalakon a részleteknek. Amennyiben így sem sikerül megkapnunk a megfelelő választ, mindenképpen érdemes egy többéves tapasztalattal rendelkező szakemberhez fordulni.

Szerző: Rottenbacher Tamás (rottenbacher.hu)

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét