Drupal modul – quicktags szerkesztő

Amikor készítettem a drupal alapú új lapot, sokáig filóztam rajta, vajon milyen legyen az alapértelmezett és mindenki számára elérhető beviteli forma (filtered html, full html stb.)..

Mindegyik mellett és ellen fel tudtam hozni magamban érveket, pl. a full html-ben minden szokásos formázás elérhető és van egy kényelmes WYSIWYG szerkesztő (tinymce), viszont a forráskód akkor is HTML lesz és előbb vagy utóbb jönnek majd olyan cikkek, amiket valami más programban hoztak létre egy copy/paste mozdulattal másolnak majd be a új írás forrásához. Ez alapvetően nem lenne rossz, ha mindenki tartaná magát bizonyos “szabályokhoz”, de ezt nem lehet megkövetelni és szerkesztői részről igen sok javítgatásból áll, kevesebb időm marad nekem is írni arról nem is szólva, hogy nem egy nagy élmény állandóan HTML kódokat javítgatni. :)

A másik megoldás a fapadosabb, ám mérföldekkel szebb forráskódot eredményező filtered html volt ami ugye annak fényében, hogy szeretném a cikkek forrását egységesíteni, nem egy elhanyagolható hátrány. :)
Ennek nagy hátránya abban jelentkezik, hogy nem sok jól használható szerkesztő van hozzá, kicsit macerásabb megírni a cikket abban az értelemben, hogy a kódokat jobbára kézzel kell beleírni a szövegbe (pl. strong, em stb.). Persze lehet ehhez is offline programot igénybevenni (pl. Dreamweaver forráskód nézetben kimondottan kényelmes :D), de azért mégiscsak .. no..

Egy régebbi próbálkozás után ma véletlenszerűen újra kipróbáltam a quicktags modult, gondoltam hátha javítottak rajta valamit az elmúlt időszakban, és yesss …! Sokkal szebb lett, a használata kényelmes, majdnem pont azt tudja már alapértelmezetten is, amire leggyakrabban szükség lehet (azért én a képbeszúrást illetve a code blokkot még beletettem volna), úgyhogy mostantól – hacsak megint bele nem futok vmi csúnya bugba vele kapcsolatban – a quicktags segítségével gyorsabban lehet majd formázni a bevitt szövegeket.

Utólagosan bővíteni a quicktags.module fájl szerkesztésével lehet.

Hogy miről is van szó, íme egy mintakép:

A quicktags modul letölthető a http://drupal.org/project/quicktags címről.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét