FLV a neten

Az első részben (FLV videó konvertálás) legyártott a második részben (FLV a desktopon) leellenőrzött videóinkat most már szeretnénk megosztani a közösséggel is, hiszen azért bajlódtunk vele annyit. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak?

JW FLV player

Az egyik legrégebbi és legtöbbet tudó netes flv a JW FLV player A player Creativ Common licensz alatt elérhető, a forrás file-okat is megkapjuk hozzá, így aki ért a flash-hez, könnyedén átszabhatja a playert. Azonban erre a rengeteg paraméter miatt elenyészően ritkán van szükség. Ráadásul a paraméterek beállításában is segít a szerző egy speciális webes konfigurációs eszközzel, ahol a végén megkapjuk a lapunkba ágyazandó HTML kódokat.

A playerre épült 3 wordpress plugin is.

 • MediaCaster Egyszerü adminről vezérelhető média lejátszó, mind mp3 / podcast file-ok mind videó file-ok lejátszását pár kattintásból beállithatjuk.
 • FLV Embed Mint a szerző is irja, számtalan hasonló plugin létezik, viszont egyszerűségében egyik sem vetekszik ezzel. A videó file-t feltöltjük a szerverre majd ahol meg kivánjuk jeleniteni beszúrjuk a következő tagot !! [flv:url width height] !! és a player máris a rendelkezésünkre áll. A plugin automatikusan megpróbálja betölteni az előnézeti képet az flv file mellől. (valami.flv mellett a valami.jpg file-t fogja keresni.) Természetesen sokkat több opció áll a rendelkezésünkre, de egyszerüségében a plugin verhetetlen.
 • WordTube Az előző plugin ellentetje, számtalan beállitási lehetőség playlist management, nyelvi változók tömkelege. A plugin kihasználja a teljes lehetőségét a JW playernek, ami kezdők számára kicsit nehézkessé teszi a kezelést.

Természetesen mint minden népszerű programnak, ennek is vannak hibái és a konkurensek gyorsan megjelentek, melyek ezeket hivatottak kijavítani.

FLOW Player

A FLOW player skinezhetőségében jobb mint a JW player, cserébe viszont minimális flash ismereteket feltételez egy új skin elkészítése. Ez a player is támogatja a playlisteket, és extraként megjelent az a funkció, hogy a hosszabb videókból készíthetünk kis thumbnail-eket, amelyek amiket afféle vizuális mérföldköveként a filmen belüli navigációra használhatunk.

A project elég új, így alig egy pár ismertebb netes progihoz van még csak plugin (Drupal, phpbb).

Természetesen az Adobe flash 8 -as és későbbi változatai is számos, az Adobe által előre gyártott playert/skint tartalmaznak, melyek az első lépésben leirt módon elég könnyen használhatóak.

Aki szeretne saját flash player-t készíteni, annak ajánlom az alábbi leírást: Creating a Web FLV Player

24 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hy!
  Igazság szerint a kérdésem nem kapcsolódik szorosan a témához, de remélem kapok választ.
  A kérdépsem az volna, hogy flash videóból, hogyan lehetne mp4-et gyátani? Mármint az *.SWF kiterjesztésű videkre gondolok (normális videók csak swfben), van A. Flash CS3-am, de abban még nem sikerült, megtalálnom a módját, vagy esetleg szükségem lesz egy másik progira?

  Előre is kössz!
  Üdv.: Edu

 2. Az swf mint video formátum elég limitált hosszúságuak az swf behtárolt 65 képkockája miatt, mivel max 24 percnyi videó fér bele. A minőséget elsősorban a codec határozza meg. A vissza konvertáshoz pedig egy eszköz van amit már használtam

  http://www.flvsoft.com/flv_to_video/

  Illetve ezek tünnek még használhatónak.
  http://www.safe-install.com/programs/flv-to-avi-mpeg-wmv-3gp-mp4-ipod-convert.html
  http://www.safe-install.com/programs/flv-converter.html

  A fejlesztő zxmedia.com websiite-ja pedig éppen nem elérhető :)

 3. Hello
  Meg tudná nekem mondani valaki,hogy mit tegyek hogy a honlapba behelyezett JW FLV player le is játsza a filmeket?
  Kösz.
  Üdv,J

 4. Nem rég kaptam egy linket, ez talán segít megoldani, hogy hogyan lehet beilleszteni a kódba az flv videókat. Nem tudom hogy működik-e, mert még nem volt időm átolvasni, de olyan embertől kaptam, aki mindenesetre jobban ért az ilyen dolgokhoz, mint én. Nyálazd át!
  http://www.jeroenwijering.com/

 5. Szia BonFire!

  Köszi a linket! A leírás alapján azonban már találkoztam az oldallal, és azon találtam egy példa playlistet. Ebben írtam át a linkeket. De amikor a beállítóprogival (setup wizard) meg akartam nézni az előképet, csak tölt. Ezért nem tudom, hogy hol rontom el? Vagy nem segít a ctrl+c, és jobban bele kell ásni magam? De a részletes flashvar listát elolvasva sem megy…

  Köszi a segítséget!

  Üdv:
  Kodmen

 6. Említettem, hogy még nem ástam bele magam. Nos, ez még azóta sem történt meg :D Éppen egy 3 éve fennforgó problémát sikerül kiküszöbölöm, úgyhogy ezzel el leszek egy darabig. Igazából a programozáshoz én nem értek, de aki küldte, az igen. Esetleg dobhatok neki egy mailt, hogy segítsen megoldani, ha végképp nem megy, vagy értesítem, hogy pillantson már ide is egy kicsit.

 7. Türelemmel kell lenned egy kicsit. Az a helyzet, hogy benyaltam egy vírust, épp most raktam újra az egész OS-t, de úgy tűnik, format lesz belőle. Sehogy sem tudok belépni a mailboxomba, és megnyitni a leveleimet. Egyszerűen a Gmail nem nyílik meg. Csak köröz a mutató, mint egy holdkóros. Megfázott a gép, úgy hiányzott ez már nekem, mint egy púp a hátamra! :(

 8. Őszinte részvétem! Tudom miről beszélsz, bár már csak halványan emlékszem a jelenségre, ugyanis egy éve UHU-Linuxot használok. Van ott is vírusírtó, de még nem konfiguráltam be, s azóta nem jött be egy sem, pedig az msn-en próbálkozott a drága…
  Ha nem álsz távol a dologtól -és ha már úgyis formázgatsz- szerintem tegyél rá egy lapáttal, és hozz neki létre egy partíciót! :-D
  Én nem bántam meg, havi 3 órát ha Win-ben töltök, sokat mondok, pedig a gép megy egész nap! Nehéz váltani, de csak elhatározás kérdése.

  Köszi a segítséget. Nem sürgős (tegnapra kellett volna ;-) ).

  Kodmen

 9. Úgy néz ki, lassan kezdem ráncbaszedni a dolgokat itten. Habár még néhány dolgot telepítenem kell. Partíciót már régen kettőt használok, már csak az ilyen esetekre is. A C-re mennek a rendszerprogramok, böngészők, felületkezelők, driverek meg ilyesmi, a D-re pedig az alkalmazások, valamint oda mentem a fájlokat. A D-n őrizgetek egy Install mappát, és abból utólag könnyű felhúzigálni a programokat. Még most jövök rá, hogy mennyi mindent kell összeszednem. Csomó olyan alkalmazás szokott futni, amire nem is figyel az ember. Egy Total Commandert mindenképpen, meg egy WinRAR-t. De a Photoshop már fenn van, az az alső :)

  Igazából először megpróbáltam Win alatt egy reparálást, de az nem segített a dolgokon, így kénytelen voltam kopaszra borotválni a C-t!

  Egyébként pedig szükség volt már erre, mivel az utóbbi időben annyi programot kipróbáltam, majd leszedtem, hogy óhatatlanul is tele lesz szeméttel egy idő után a gép. Én is szívesen használnék olyan OS-t, ami stabilabb ennél, de hát ugye azt készpénzért kell megvásárolni, amiből nekem nemigen van. Mellesleg valaki pont a napokban említette, hogy a Photoshop egyelőre még nem fut Linuxon.

  Ha mindennel elkészülök, írok majd az illetőnek ezzel a problémával kapcsolatosan.

 10. Én is tartottam egy partíciót installokkal, és emlékszem mennyit szöszöltem, mire be tudtam rendesen állítani. Hetek múlva is jutott még eszembe, hogy valami nincs fent…
  Lenne pár észrevételem:
  1. az UHU-Linux teljesen ingyenes
  2. kapsz hozzá millió programot, amit pár kattintással telepíthetsz
  3. photoshop nincs (talán a wine nevezető windows emulátorral) van viszont GIMP, bár én még csak az egyszerűbb funkciókkal boldogulok…

  De nem akarlak rádumálni, azt használsz, ami tetszik. Csak fel akartam híni a figyelmed, hogy mi van még, hátha az még jobban tetszik, mivel én nagyon megelégeltem a win-t, s bánom, hogy nem álltam át még 8 éve linuxra, amikor a suse linux-szal találkoztam. Ragaszkodtam a jól megszokotthoz, lusta voltam megtanulni. Öreg hiba. Most munka mellett nincs már annyi időm tanulni. De azért jól elvagyok!

  Sok sikert a gyors installhoz!

  Üdv:
  Kodmen

 11. Az az igazság, hogy ha egyszer már használhatjuk a legjobb programot, akkor nem elégszünk meg egy viszonylag jóval. Ismerem a gimpet, kíváncsiságból kipróbáltam, hogy mégis legyen összehasonlítási alapom, és tudjam, miről beszélek. Sokszor próbálják a Gimpet úgy definiálni, hogy méltó vetélytársa a Photoshopnak, de ezt azért nem kell ám nagyon komolyan venni. A PS-t 20 éves története és töretlen népszerűsége egyedülállóvá tette. Manapság nem sok olyan program van, ami eléri a bűvös 10.0 verziót. A Gimp mindössze annyiban jó, hogy képes rétegeket és rétegmaszkokat kezelni, de itt véget is ér minden hasonlósága. Hihetetlenül zilált a kezelőfelülete, nehéz vele dolgozni, és ráadásul még csúnya is. ;)

  A PS viszont csak az egyik dolog a sokból, amivel foglalkozom. Vannak olyan ma már őskövületnek számító programom, aminek már a jogutódja is megszűnt. Lásd pl. “Syntrillium”. Mindezek ellenére mind a mai napig ezeket használom, mivel egyszerűen az a program már tudta mindazt, amit mai hasonszőrű társai, csak éppen nem terheli le a memóriát mindenféle cifra kütyüvel, amelyeket amúgy sem használ az ember, csak szép.

  Szóval egy szó mint száz, nem valószínű, hogy váltani fogok. Különösen, hogy nem vagyok már 15 éves, így egyre rugalmatlanabb leszek csak. Tudod, a vénség már együtt jár bizonyos rigolyákkal. ;)

 12. Helló,

  Hogyan tudom azt megcsinálni a JW FLV player-el hogy egy videóba bele tudjak tekerni lejétszás közben és ne kelljen megvárni amig az egész videót letölti.

  Köszönöm
  Jozko

 13. Nem minden oldalba úgy van beágyazva a videolejátszó, mint a YouTube-on. Ott arrébb tudod húzni a csúszkát, máshol direkt nem teszik rá, hogy az elejétől a végéig nézze az ember, és vannak olyan források (élő stream), ahol meg azért nem lehet előretekerni, mert ríltájba megy az adás. Olyan is van, hogy csak sorban jönnek le a bitek, és hiába húzod az 5-ik percre a csúszkát, csak 5 perc múlva fog elindulni, mintha végignézted volna. Ahány oldal, annyi szokás.

 14. Lehet hogy egy kicsit félreérthető voltam. A lényeg hogy nekem van egy oldalam ahol JW FLV playert használok a videók lejátszásához és azt szereném ha a felhasználó a videóba bele akkor is bele tudna tekerni ha a videó még nem töltődött le.
  Pl egy 50 MB-os videónál akár egyből az utolsó percekre lehessen ugrani és ne kelljen megvárni amíg a videó teljesen letöltődik.

 15. Akkor az oldalon olyan lejátszót kell használni, aminek időcsúszkája vagy mije van (progress bar) így hívják. Magyarán, programfüggő a kérésed. Én csináltam néhány flash movie-t, és ott a programban a mozi renderelése előtt be lehet állítani a kezelőfelületet, mivel azt a flash lejátszó hordozza. Ha úgy számoltatom le a videót hogy csak egy “play” meg egy “stop” gomb legyen rajta, akkor abba lejátszáskor sem lehet beletekerni. Ha viszont beállítom a “show progress bar” funkciót, akkor lehet. A JW-t nem ismerem, gondolom te jobban tudod a lehetőségeit, de ha tudja is, az oldalba ágyazáskor sem mindegy, hogy mi van leírva a kódban. Ezt meg azok tudják igazán, akik weboldalakat programoznak. Úgyhogy szerintem nézz be a fórumba, hátha valamelyik topicban már felvetődött ez a dolog!

 16. TLoF:
  Köszönöm, erre volt szükségem, php streamingel sikeült megoldanom, bár azért sikerült kicsit megszivatnia mivel a .flv fileoknak tartalmaznia kell a metaadatokat hogy bele lehessen tekerni. Ez miatt az összes .flv-t át kellett dolgoznom.
  Mostmár a felhasználók a video feltöltés után bele is tudnak tekerni :))

 17. Üdv!

  Lehet hogy nagyon amatőr a kérdés de mégsem tudom a választ rá :-)
  Lehet valahogy letölthetetlenné tenni a lejátszott videot? Vagy legalább nagyon megnehezíteni a letöltést?

  Köszönöm!

 18. Én szintén nagyon amatőr vagyok, de azt hiszem, csak úgy lehet valamit ellophatatlanná tenni, hogy ha megtartod magadnak ;) Továbbá van egy olyan lista, ami azokat az oldalakat tartalmazza, amire már lett videolopó program írva. Ezekre az oldalakra nem érdemes felrakni, mert erről mindről le tudja szedni egy program.
  http://www.save2pc.com/full/servers.html

 19. Videódat “ellophatatlanná” tenni szinte lehetetlen. Egy jó megoldásnak tűnik ha logót, vagy szöveget égetsz be rá, így talán nem lesz kedve lenyúlni. Azt hiszem pl. : a Virtual Dub tudja ezt a funkciót.

 20. Továbbá a Camtasia Studio a video renderelésénél el tudja látni vízjellel a videót; ez gyakorlatilag bármilyen kép vagy logó lehet. De munka közben is be lehet illeszteni mondjuk egy áttetsző hátterű png-logót a PIP sávba.

  Amivel még dolgozni szoktam, az Adobe Premiere Pro-val szintén könnyedén rárakhatsz egy logót egy videosávba.

  A VirtualDub pedig tényleg tud egymillió effektet, biztos van abban is rá megoldás.

  Máskülönben tőlem ékeskedhet az én videómmal bárki, aki veszi magának a fáradságot és megvágja, mert a végén ott van a nickem meg a blogom címe. Ha pénzt keres vele, az persze már baj, csak éppen semmit nem tudnék ellene tenni, meg különben sem biztos, hogy a tudomásomra jutna.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét