Frog CMS – tartalomkezelés egyszerűen

A Frog CMS a Radiant CMS (Ruby) PHP-re implementált változata, szerzője Philippe Archambault. Összetett oldalak kezelésére is megfelelő, de a tartalomkezelő rendszerekkel ismerkedők számára mindenképpen első lépésként ezt ajánlom.

Telepítési követelmények: PHP5.+, MySQL vagy SQLite 3 adatbázis PDO támogatással, és Apache szerver mod_rewrite modullal.

A telepítő letölthető a szerző oldaláról: www.madebyfrog.com, illetve hamarosan magyar nyelvű telepítővel a www.frogcms.hu oldalról is, ahol a magyar nyelvi fájl már most is letölthető.
Használata: a letöltött fájlt kicsomagolás után a frog/app/backend/i18n könyvtárba kell bemásolni, majd az admin felületen a beállítások között van lehetőség a magyar nyelv kiválasztására.

A Frog CMS tulajdonságai, röviden:

A telepítése nagyon egyszerű, kb. annyira bonyolult, mint egy wordpress-é. A fájlok feltöltése után a böngésző címsorába az elérési utat beírva az install ablakban az adatbázisunk adatai mellett néhány kiegészítő információt kell megadnunk, és kész. Az automatikusan generált jelszóval már el is kezdhetjük az ismerkedést az áttekinthető, tetszetős adminisztrációs felülettel.

Az admin felületen először az oldalakat láthatjuk áttekintő nézetben, az oldal neve mellett annak állapotával (publikált, vázlat, rejtett), az oldalak sorrendjét pedig húzd, és vidd módszerrel lehet változtatni. A szerkesztés nézetre itt válthatunk, illetve törlésre is itt van lehetőség.

frog cms adminisztrációs felület

Alapesetben Markdown, vagy Textile szerkesztő segítségével formázható a tartalom, de természetesen lehetőség van html tag-ek használatára, illetve TinyMCE plugin is létezik hozzá.

Kényelmes a felhasználó-kezelés, ahol a jogosultság három szintje állítható be:

 • adminisztrátor
 • fejlesztő
 • szerkesztő

Egyszerű fájl-menedzser is rendelkezésre áll, ahol szerkesztésre, feltöltésre, valamint könyvtárak létrehozására is van lehetőség.

A PHP nyelven írt Frog rendszermagja gyors és flexibilis, könnyen bővíthető bármilyen saját kóddal, alkalmazással. A layout elemek és snippetek (kódrészletek) kombinálásával a megjelenés és a tartalom rugalmasan alakítható, akár oldalanként más elrendezéssel, szabványos xhtml forrással.

Snippet-ek – talán kód-morzsának, kód-részletnek lehetne fordítani, de maradtam a snippet elnevezésnél. Ezek egyszerű kis html vagy php kódok, melyeket bárhova be lehet szúrni, ide tartozik a fejléc, a navigáció, vagy bármelyik önálló kis eleme a weboldalunknak. Alapból csupán néhány elemet kapunk készen, de minimális php tudással már szépen bővítgethető az elemkészlet. A magyar oldalon reményeim szerint sok hasznos elem, ötlet publikálására lesz lehetőség.

Az objektumorientált, MVC mintára épülő kis rendszert érdemes kipróbálni, a fejlesztés pedig folyamatos, a 0.9.3 –as verzió hamarosan megjelenik.

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Én fél éve összeakadtam ezzel a megoldással (CMS) egy amgol oldalon, de lemondtam a használatáról. Most, hogy van magyar oldal…., úgy érzem ki kell próbálnom.

 2. Próbáld meg fizetős tárhelyen ha van rá lehetőséged, mert az ingyeneseken nagyon sok mindent letiltanak a biztonságra hivatkozva.

 3. Sziasztok!
  Nekem az a bajom, hogy amikor felrakom, akkor ez az üzenet jelenik meg nekem: Frog CMS automatically disabled!
  Frog CMS has been disabled as a security precaution.
  Reason: the configuration file was found to be writable.

  Ezzel nincs is semmi hiba, mert azt kéri, hogy vegyem le az írási jogosultásgot a config.php fájlról. Ez szép és jó, csak nem kivitelezhető, mert a “Tulajdonosi írás” jogosultság nem távolítható el, sem FileZillával, sem TotalCommanderrel.

  Ebben szeretném a segítségeteket kérni!

  Előre is köszönöm.

 4. Más fájlokról sem tudod leszedni az írási jogosultságot? Mert ez tárhely és/vagy FTP kliens gondnak tűnik, nem a Frog CMS problémája.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét