honlap átirányítása

Biztos láttál már olyat, hogy egy megnyitott URL cím alatt megjelenő honlap átirányítást tartalmazott egy másik lapra, akár csak átmenetileg, akár véglegesen. Ezt az átirányítást meg lehet oldani pl. javascriptből, HTML head tag-ból vagy akár PHP-ból is, most ez utóbbival kezdeném.

A PHP-s megoldás

E módszer esetében először is kell egy index.php (amennyiben nem fájlra mutató hivatkozásról van szó, pl. www.tutorial.hu), melyben elhelyezed az alábbi kódot:

<?php header("Location: http://www.www.tutorial.hu/") ?>

A location kettőspont után kell azt a címet beírnod, ahova ugorjon át a lap, a vége lehet fájlnév is, pl.:

<?php header("Location: http://www.www.tutorial.hu/index.php") ?>

A HTML HEAD-es megoldás

Itt egy index.html-re lesz szükséged, mely HEAD részébe az alábbi sort kell elhelyezned:

<META HTTP-EQUIV=Refresh CONTENT="5; URL=http://www.tutorial.hu/">

Itt az előbbi PHP-s megoldáshoz képest annyi a különbség, hogy a refresh hatására frissülni fog (tehát ily módon nem kimondottan direkt átirányításról van szó), a content=”5″ rész azt az 5 másodpercet jelenti, amennyivel a lap betöltődése után frissülni fog a tartalom, illetve az URL után hivatkozás az a cím, ahova át fog ugrani a lap. A “content”-nek bármilyen értékeket meg lehet adni, akár 0-t is.

A JAVASCRIPT-es megoldás

Javascripttel nagyon sok féle átirányítást meg lehet oldani, pl. van olyan script, ami a hét minden napján más és más címre viszi át a látogatót, vagy van olyan mely a látogató böngészőtípusának megfelelő lapra továbbít, vagy pl. a látogató földrajzi helyzetéből kiindulva viszi más és más lapra őket stb…

Google-ban rákeresve a “javascript redirection” kifejezésre rengeteg találatot fogsz kapni, ezek általában olyan oldalakra visznek, ahol kompletten kimásolható scripteket (is) fogsz találni.

Egy címet mondok én a minta kedvéért: http://www.scriptsearch.com/JavaScript/Scripts/Redirection/ , a többi rajtad múlik.. :)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét