HTML Compress – honlap méretének csökkentése

Ha csináltál már honlapot valaha, talán te is belefutottál már abba a problémába, hogy szeretted volna ha gyorsabban töltődne le, ha kicsit kisebbek lennének a fájlok. Igy a látogatók is szívesebben jönnek vissza, mert senki nem szereti a hosszú várakozásokat – “mikor jön már be végre….?”

Egy honlapon nagyon sok mindent lehet optimalizálni. Lehet például a képeket. Vagy a Flash fájlokat. Akár a HTML fájlokat is lehet optimalizálni, erről lesz most szó:

Létezik egy olyan program, hogy HTML Compress

Ingyenes, tehát bárki legálisan használhatja, gyors és egyszerű kis program, ami segít lenyomni a nagyobb HTML fájlok méretét.
Tulajdonképpen úgy dolgozik, hogy a fájl forráskódjából kiszedi a felesleges részeket, mint pl. az üres sorokat, felesleges space-eket, de akár az általunk kiválasztott HTML TAG-eket is ki tudja gyomlálni a kiválasztott fájl(ok)ból. Első használata előtt érdemes átfutni a “Tools” – “Options” menüpont alatt található beállításokat, de már az alapértelmezett telepítés után is elég hatékonyan működik, mindenféle extra állítgatás nélkül.

Csodát ne várjunk tőle, mert nem arra van. Ha egy már eredetileg is szép, tiszta forráskóddal rendelkező HTML fájlt akarunk vele letömöríteni, lehet hogy nem sok hasznát fogjuk látni. Nem fog több száz kb-os fájlokból pár kb-os oldalakat varázsolni. Viszont nagyobb leírások, tartalmak esetén segíthet akár több 10 kb-tal is csökkenteni a méretet, ami talán elsőre nem tűnik túl soknak, de gondoljunk csak azokra akik még mindig modemmel neteznek, vagy akár mobiltelefonon keresztül böngésznek..

Ezen a képen (2. kép) körülbelül látható, hogy egy átlagos tömörítés körülbelül mennyit számít. Az első képen még 168kb volt a weblap.html fájl mérete, majd a tömörítés után (telepítés utáni default értékekkel) ez a méret lecsökkent 130kb-ra.

Attól sem kell félni, hogy a program esetleg elrontja a szépen átlátható forráskódunkat és aztán nem tudjuk visszaállítani. Gond egy szál se, mert a program magától nem írja át a módosított fájlt, hanem egy “*.bak” kiterjesztéssel biztonsági másolatot készít róla. Ebből bármikor vissza lehet állítani az eredeti állapotot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét