IndexNow plugin – új WordPress bővítmény

A cikk frissült: 2022. január 13.

A Microsoft Bing kiadott egy új WordPress plugint, amely megkönnyíti a WordPress blogok és weboldalak integrálását az IndexNow protokollal. A plugin az ünnepek alatt jelent meg, és már érhető el a WordPress plugin könyvtárában IndexNow Plugin néven.

Mire jó az IndexNow plugin?

Az IndexNow Plugin for WordPress lehetővé teszi az URL-ek automatikus benyújtását a WordPress oldalakról a több keresőmotorhoz anélkül, hogy regisztrálnod és igazolnod kellene az oldaladat náluk. A telepítést követően a bővítmény automatikusan generálja és beilleszti az API-kulcsot a weboldaladba. Érzékeli többek között az oldal létrehozását/frissítését/törlését a WordPressben, és a háttérben automatikusan beküldi az URL-eket. Ez biztosítja, hogy a keresőmotorok mindig a legfrissebb frissítésekkel rendelkezzenek az oldaladról.

IndexNow plugin
IndexNow plugin

Oké, de miért van erre van szükség?

Amikor a webre kikerül egy új weboldal vagy akár csak aloldal, arról alapértelmezetten senki ill. semmi nem tud. A keresőmotorok sem. Ahhoz, hogy például a Google “lássa” a weboldaladat, valahogy meg kell mutatnod vagy megvárnod, hogy magától megtalálja. Ebből következik, hogy van a “pull” és van a “push” módszer.

A “pull” módszer

A “pull” módszer az, amikor a kereső robotja megtalálja a weboldaladat, a linkeken végigmegy és feltérképezi az aloldalaidat is. Ezt rendszeresen megteszi, így szerez tudomást az újabb tartalmakról. Viszont a látogatások ideje elég eltérő az egyes weboldalak esetében, hiszen egy sokkal látogatottabb és gyakran frissülő hírportált pl. jóval gyakrabban fog meglátogatni, mint egy kisebb ritkán frissül weboldalt.

A “push” módszer

A “push” módszer lényege az, hogy várok a Googlebot-ra, hanem beküldöm én magam az új tartalmat a Google-ba. Erre már eddig is volt lehetőség a Google Search Console felületén keresztül, hiszen az “URL-ellenőrzés” -re kattintva ellenőrizni lehetett, látja-e már az új tartalmat a Google. Ha a válasz az volt, hogy nem látja (“Az URL nincs a Google rendszerében”), akkor be lehetett küldeni az indexelési kérelmet.

Google Search Console - indexelési kérelem
Google Search Console – indexelési kérelem

Csakhogy ez így lassú és macerás, egy gyakran frissülő weboldal esetében nem is jó megoldás …

Az IndexNow előnyei

És itt jön képbe az IndexNow. Ahogy már írtam, az új tartalmak vagy akár a meglévőek módosítása esetén ezzel a “push” módszerrel értesíteni fogja a keresőket a változásokról. Ez pedig több előnnyel is, pl:

  • csökken a szerver terhelése, mert nem kell rendszeresen kiszolgálni a keresők robotjait
  • az új tartalmakat gyorsabban fogják látni a keresők, mert nem kell a robotok látogatására várni (új és/vagy ritkán frissülő weboldalaknak sem)
  • a módosításokról is azonnal értesülni fognak a keresők

Az IndexNow tulajdonképpen egy egyszerű Ping Protokoll. Így “megpingelve” a a keresőmotorok értesülnek arról, hogy egy URL-cím és annak tartalma hozzáadásra, frissítésre vagy törlésre került, így a keresőmotorok gyorsan megjeleníthetik ezt a változást a keresési találatokban. Egy korábbi hírben azt olvastam, hogy már több mint 80 000 CloudFlare-t használó webhelyen használják, ez a szám azóta csak nőhetett.

Mivel a hírek szerint már több nagyvállalat (eBay, a Linkedin, az MSN, a GitHub és a Bizapedia) is beállt a sorba és elfogadták az új protokollt, várhatóan a példájukat egyre több piaci szereplő is követni fogja.

Hogyan működik?

A protokoll nagyon egyszerű – mindössze egy kulcsot kell létrehozni a szerveren, majd egy URL-t kell közzétenni a keresőmotorban, hogy az IndexNow-ban részt vevő keresőmotorokat értesítse a változásról.

Az alábbi lépésekre lesz szükség

  1. Generálj egy, a protokoll által támogatott API kulcsot az online kulcsgeneráló eszközzel.
  2. Hostold (tárold) el a kulcsot a kulcs értékével azonos nevű szöveges fájlban a weboldalad gyökérkönyvtárában.
  3. Kezd el az URL-ek beküldését, amikor az URL-ek hozzáadásra, frissítésre vagy törlésre kerülnek. API-hívásonként egy URL-címet vagy egy URL-csoportot küldhetsz be.

Egy URL elküldése pedig meglehetősen egyszerű, hiszen egy egyszerű HTTP-kérést kell küldeni, amely tartalmazza a módosított URL-t és a kulcsot.

https://www.bing.com/IndexNow?url=url-changed&key=your-key

és ugyanez működne a

https://yandex.com/indexnow?url=url-changed&key=your-key

További részletesebb utasításokat a Microsoft Bing IndexNow webhelyén vagy az IndexNow protokoll weboldalán találsz.

Az IndexNow WordPress bővítmény megkönnyíti ezt a számodra, mert nem kell végig menned ezeken a beállítási lépéseken.

Az IndexNow bővítmény telepítése WordPress alá

Az IndexNow WordPress bővítmény telepítéséhez kövesd az alábbi lépéseket:

  1. Jelentkezzen be a WordPress adminisztrációs felületére a WordPress weboldaladon. Kattints a ‘Plugins > Add New’ (Beillesztések > Új hozzáadása) menüpontra.
  2. Keresd meg az ‘IndexNow Plugin’ nevű bővítményt, és telepítsd.
  3. A telepítés után kattints az ‘Aktiválás’ gombra a plugin engedélyezéséhez.
  4. Menj az IndexNow admin oldalára, és kattints a ‘Let’s Get Started!’ gombra.

api.indexnow.org

avagy működik az URL-ek megosztása az IndexNow a Bing és a Yandex között!

A hírt frissítettem 2022. januárjában, mert a legújabb hírek szerint most már nem csak a Bing vagy Yandex URL-eken keresztül kell / lehet beküldeni a friss tartalmakat, hanem beküldhető az alábbi módon is és ez egyből befrissül a 2 kereső adatbázisába is!

https://api.indexnow.org/indexnow?url=url-changed&key=your-key
api.indexnow.org

Kíváncsian várom, hogy mikor tudjuk a Google irányába is beküldeni új tartalmainkat ezen a módon!? :)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét