Mambo 4.5.1 tippek, trükkök

A mai 4.5.x > 4.5.1-re + grafika frissítés kapcsán előjött pár dolog, ami reményeim szerint hasznos lehet más mambo tulajdonosoknak is. Ezeket pontokba szedve – valószínűleg a későbbiekben tovább bővítve – most itt olvashatjátok.

1.) Szerkesztőnek ajánlom az FCK Editort, mely most már Firefox alatt is tökéletesen működik WYSIWYG módban. Az alapértelmett szélességét és magasságát meg lehet változtatni tetszés szerint, az alábbi fájl módosításával:

honlapodcime/mambots/editors/fckeditor/fckeditor.js

A 28-29. sor tartalmát kell szerkeszteni

this.Width = width || ‘100%’ ;
this.Height = height || ‘200’ ;

2.) A lapon található “vissza”, “tovább”, “részletesebben…” stb.. linkeket kicserélheted képekre, ehhez mindössze meg kell nyitnod a “language” mappában a használatban lévő nyelvi fájlt, majd az abban értékként megadott magyar szöveget ki kell cserélni a beszúrandó kép HTML forrására.

pl. nálam a főlapon egy kép helyettesíti a főlapon “részletesebben…” szót, mellyel a leírások teljes szövegét meg lehet jeleníttetni

A magyar nyelvi fájl eredeti sora ez volt:

régi 82. sor

DEFINE(‘_READ_MORE’,’részletesebben’);

Amit le kellett cserélni erre

új 82. sor

DEFINE(‘_READ_MORE’,'<IMG SRC=”http://www.tutorial.hu/templates/tutorial/images/gomb_reszletesebben.gif” BORDER=”0″><br><br>’);

3.) Régebbi mambo-kban megszokhattuk már, hogy admin felületen volt lehetőség az adatbázis mentésére. Legnagyobb meglepetésemre ezt már nem kapjuk meg a letöltött 4.5.1a csomaggal, utólag kell “component”-ként telepíteni.

A fájl letölthető a www.mamboportal.com “download” részlegéből

Telepítése végül is egyszerű, csak a könyvtárak chmod 777 jogára kell figyelni. A letöltött “com_dbadmin.zip” (9.6kb) fájlt az admin felület “Components > install/uninstall” menüjében a “browse” gombbal meg kell keresni gépünkön, majd az “Upload File & Install” gombra kattintva fel kell tölteni/telepíteni. Érdemes odafigyelni a lap alján látható zöld/piros állapotjelzőre, melynek a zöld “Writable”-nek kell lennie. Ellenkező esetben a könyvtár nem írható, így a telepítés sem fog sikerülni.

4.) Ha a főoldalon a hírek elrendezése úgy néz ki, hogy 1 hír van felül, majd alatta 2 oszlopban jön a többi, vissza lehet állítani a hagyományos 1 oszlopos elrendezésre az alábbi módszerrel.

Admin > Menu > Main menu > FrontPage (type: Component – Frontpage)
Erre kattints rá, megnyílik szerkesztésre. 2 fület fogsz látni, a "Details"-t és a "Parameters"-t. Neked ez utóbbi kell, úgyhogy kattins rá, majd keresd meg "Columns"-t (oszlopok) és állítsd be értéknek az 1-t.
Nálam egyébként az alábbi beállításokkal fut a lap:

# leading: 1
# intro: 10
# columns: 1
# links: 10

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét