Mambo editor cseréje

A Mambo rendszer alapértelmezetten a HTMLArea 2-vel kerül telepítésre, viszont ezt egyszerűen ki lehet cserélni (érdemes!), mert több – ennél jobb – editor is letölthető és használatba vehető – teljesen ingyen!


Én jelenleg az alábbiakról tudok:


fckeditor_1.6.2_mos.zip
htmlarea3.tar.gz
HTMLArea3_XTD_1.5.zip
MOS45htmlareaext.zip
tinymce4mambo_v0.6.zip
Illetve van még a WYSIWYG Pro, viszont ez fizetős így letölteni sem lehet.Én jelenleg az FCK Editor-t használom, ez egy nagyon kellemes, jól használható, nagy tudású editor amellett, hogy legnagyobb sajnálatomra csak IE alatt hajlandó megfelelően működni (én meg Firefox-os vagyok). Nézzük őket sorrendben:


HTMLArea 2 – ez az alapeditor, IE alatt működik, Firefox alatt nem. Működéséről röviden: ami fontos azt tudja, viszont nagy extrákat ne várj tőle.
HTMLArea 3 – ez az előbbi editor továbbfejlesztett változata, IE alatt megfelelően működik, viszont Firefox alatt még mindig igazán használható.
HTMLArea 3 extended – ez a 3-mas verzió egy kiegészített változata, szerintem nem egy nagy durranás ahhoz képest..
HTMLArea 3 XTD – ez a 3-mas verzió egy Mambo-hoz fejlesztett változata, sokat tud, de csak IE alatt használható igazán, bár már Firefox alatt is megjelenik. Viszont ott nekem több problémám is akadt használata közben, pl. nem lehet WYSIWYG üzemmódban copy-paste használatával tartalmat beilleszteni, aztán néha érdekesen viselkedik az ENTER megnyomása után is (egyik sor rálóg a másikra), nem működik a DELETE gomb (ha vmi szöveget kijelölök törlésre) … szóval vannak vele gondok, én inkább nem használom.
TinyMCE4 – javascript alapú lightos kis editor, működik Firefox alatt is, bár igaz hogy elég keveset tud (ami nem feltétlenül hátrány, mert így elég gyors!)
RTE editor – ez a Mambo telepítésekor már felkerül, így a fenti listában külön nincs feltüntetve. Mit is mondjak róla … ez a legegyszerűbb, szinte az alapfunkciókon kívül nem is nagyon tud semmit (bold, italic meg pár hasonló gomb). Működik Firefox alatt is.
WYSIWYG Pro – mint azt neve is sejtetni engedi, fizetős, így nem volt alkalmam tesztelni.


Az editor cseréje


Maga a csere nagyon egyszerűen történik: a választott editor csomagot töltsd le, csomagold ki, majd töltsd fel a Mambo lapod „editor” könyvtárába. Én feltettem az összeset így mutatok egy végeredményt, hogy kell kinéznie ebben az esetben:


fckeditor\
htmlarea2\
htmlarea3_xtd\
rte\
tinymce\
editor.php
editor.fckeditor.php
editor.htmlarea2.php
editor.htmlarea3.php
editor.htmlarea3_xtd.php
editor.rte.php
editor.tinymce.php
editor.wysiwygpro.php
editor.xstandard.php
index.html
index.php


Mikor a feltöltés megtörtént, menj az admin felületre (honlapodcime.hu/administrator/) és ott válaszd a menüből a site / global configuration / site -t. Az ablak utolsó opciója ez lesz:
WYSIWYG Editor: htmlarea2


Itt kell a htmlarea2 szöveget kicserélni arra, melyet használni akarsz. A beírandó nevet könnyen kiderítheted, mert az előző listában látszódik, hogy a fájlnevek egy „editor” előtaggal indulnak, majd a pont után van az editor neve – melyet ide kell beillesztened. Nézzünk 2 példát:


– ha a HTMLArea 3 XTD-t akarod használni, így fog kinézni az adminban: WYSIWYG Editor: htmlarea3_xtd
– ha az általam is használt FCK Editorra esett a választásod, akkor pedig: WYSIWYG Editor: fckeditor


Nagyjából ennyi lenne az egész, remélem sikerül vmi szimpatikus editort választanod. :)

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét