megújult a lap

Most jött el az a pillanat, amikor az eddig használt Joomla motort és grafikát félretéve váltok, méghozzá drupal-ra.

Akik követték a fórumot, pontosan tudják, hogy ennek a váltásnak mik voltak az okai , mióta készülök rá. Akik nincsenek képben, pár szóban: a joomla inkább egyszemélyes lap alá jó, nem elég fejlett funkciót tekintve a tartalomküldésben és menedzselésben. A drupal nem minden tekintetben jobb, de a számomra/lap számára legfontosabb funkciókat tekintve azt kell mondjam, fejlettebb.

Nézzük a nagyobb változásokat.

Grafika: szakítottam a régebbi 3 oszlopos változattal, összesen 2 oszlop maradt, így nagyobb helyet kapnak a cikkek és a menüpontok is, kicsit szellősebb lett az egész lap. Ezt persze nagyban elősegíti a szélesebb layout is, 1024-es felbontáshoz lett igazítva.
Ez utóbbinak oka, hogy a látogatók kb 95%-a most már min. 1024-es felbontáson nézi a lapot, egyre kevesebb 800×600-as monitort használnak. E felbontáson a lap tartalmi részen teljesen olvasható oldalra görgetés nélkül.

Galéria: ez eltűnt. Nagyon sokáig elérhető volt több GB-nyi kép, de már nem látom értelmét, hogy a helyet foglalja a szerveren, elég keveset látogattátok. Valamiféle limitált képgaléria valószínűleg lesz a későbbiekben, de már csak olyan képállománnyal, melynek tényleg van köze a honlaphoz.

Menüpontok: ezek jelentősen módosultak, egyrészt a főkategóriák száma is megnövekedett, illetve az alkategóriák száma is jelentősen több lett. E módosítás oka, hogy így lecsökkent a kattintások száma (gyorsabban el lehet érni a tartalmat) és jobban átlátható a lap tartalma is. A kategóriák között időnként lehet némi átfedés, 1-1 cikket akár több helyen is meg lehet találni (attól függ, hogy tartalmát tekintve besorolható-e több helyre is).

Keresés: a drupal-nak köszönhetően sokkal jobb lett. Nem csak hogy pontosabb találatokat ad, de a szűrőket használva akár a lap egyes területeire is lehet korlátozni a keresést.

Hírek: ez el is tűnt, meg nem is. Régi formáját tekintve megszűnt, lett helyette egy (szerkesztőségi) blog/hírek keverék, ahol az eddigi „száraz” stílusnál reményeim szerint egy kicsit szabadabb, egyéni véleménnyel megtűzdelt anyagot fogtok a jövőben találni. Az írásokat a lap szerkesztői fogják beküldeni.

Linkajánló: ez azt hiszem önmagáért beszél, rengeteg lapon találni ilyen lehetőséget, én is szerettem volna. Most már van. A link beküldéséhez nem kell regisztrálni, a linkek megjelenését a szerkesztők tudják engedélyezni.

RSS: mostantól 2 módon lehet követni a lapot (azt leszámítva, hogy jössz és megnézed :) ), mindkettőhöz megtalálod a linket a lap alján (footer).

  • minden friss cikket figyelsz
  • csak egyes témákat figyelsz

Tutorial küldése: A fejléc alatt található linkre kattintva lehet tutorialt küldeni a lapra, ámde regisztrációhoz kötött. Ennek nagyon egyszerű okai vannak.

1.) A regisztrált látogató megadhatja egyes adatait, köztük pl. a honlapjának címét, így minden általa beküldött írás címe alatt a neve és lapjának linkje szerepelni fog. Gondolom nem kell nagyon ecsetelnem, hogy ez elég jó reklám lehet mindenki számára, csak rajtatok múlik, hogy a lapotok hivatkozása mennyiszer fog szerepelni a tutorial.hu-n.

2.) Regisztráció nélkül biztos lenne, aki bepróbálkozna és küldené a hülyeséget ellenőrizetlenül, nekem se időm, se kedvem, hogy az ilyenek anyagokat törölgessem adminon. Inkább ezt az időt a többiekre fordítom, írok a fórumba vagy megcsinálok egy új tutorialt.

Regisztráció: eddig ilyen lehetőség nem volt a lapon, most a helyzet változott. Mivel már a fentiekben is többször utaltam rá, itt az ideje hogy tisztába tegyük ezt a dolgot.
Ahogy eddig is, regisztráció nélkül is minden elérhető a lapon olvasási joggal. Csak azért regisztrálni, hogy akkor biztos kaptok vmi pluszt, nem érdemes.
Regisztrálni egy esetben kell: ha tutorialt szeretnétek küldeni. Akkor aktiválom az acc-ot és hadd szóljon..
Maga a regisztráció most nem automatikus, nekem kell aktiválni a jelentkezőket, ezzel kívánom elejét venni a felesleges regeknek. A későbbiekben valószínűleg ez módosul (automatikus lesz) és majd már csak azt követem, hogy aki regelt, az ír-e vagy sem a lapra.

Most így elsőre ennyi, ha még eszembe jut valami fontosabb majd megírom.

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét