Meld Diff Viewer

A minap már szó esett a windows-os WinMerge szoftverről, mely a win oprendszer alatt jó szolgálatot tehet a fejlesztőknek, most nézzünk egy másik, ezúttal linux-os programot, melyet jómagam Ubuntu alatt használok. A program neve Meld Diff Viewer és megjelenésében illetve működésében is sok hasonlóságot véltem felfedezni, nekem tetszett.

A Meld Diff Viewer persze képes akár könyvtárakat, akár fájlokat is összehasonlítani, ezt a lentebbi képek is jól fogják illusztrálni. A program használatát a WordPress 2.6.1-es verzióján próbáltam ki, mikor is kíváncsi voltam hogy vajon mennyi fájl változott meg (elég sok) és mik voltak ezek a módosítások.

A programban indítás után kiválasztottam azt a 2 könyvtárat, melyet össze akartam hasonlítani és nyomtam egy OK-t. Pár másodpercen belül megkaptam az alábbi eredményt:

Meld Diff Viewer - könyvtárak összehasonlítása
Meld Diff Viewer - könyvtárak összehasonlítása

A képen látható, hogy nagyon szépen jelzi, mely fájlok térnek el a 2 könyvtárban. Ezen fájlok bármelyikére duplán kattintva megnyitja őket és az alábbi módon mutatja az eltéréseket:

Meld Diff Viewer - fájlok összehasonlítása
Meld Diff Viewer - fájlok összehasonlítása

Az eltéréseknél látható nyilacskákra kattintva a szoftver a kiválasztott kódra frissíti a másik fájl tartalmát. A használata szerintem egyértelmű, jobbról balra vagy épp fordítva működik.
A CTRL gombot nyomva tartva a program működése annyiban módosul, hogy az eltérő kódrészletet nem kicseréli, hanem hozzáadja a másik ablakhoz, de erre fel is hívja a figyelmet egy “+” jellel.
A SHIFT gombot nyomva tartva pedig törölni lehet az eltérő kódrészleteket egyesével.

Ami még érdekes lehet a program használata során, hogy képes akár 3 könyvtárat is összehasonlítani, erre hirtelen nem is tudok másik programot példaként felhozni.
Nagyjából ennyi amit érdemes róla megjegyezni szerintem. A program egyszerű, nem tud sokat viszont azokat a feladatokat, amikre készítették, gyorsan és hatékonyan lehet vele végrehajtani.

A szoftver honlapja: Meld Diff Viewer

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nagyon jó progi a meld. Én minden nap használom a munkám miatt. Úgy szoktam, hogy krusader-be beállítom a meld-et alapértelmezett összehasonlítónak. Ezekután ha a két panelen kijelölök egy-egy filet, akkor azt hasonlítja össze a Fáj/Összehasonlítás tartalom alapján menüpont alatt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét