WinMerge


A minap kellett valami olyan megoldást találnom, amely segítségével 2db, több ezer soros szöveges állományt össze tudtam volna hasonlítani (és olvasztanom lépésenként). A neten keresgetve több szoftvert is megnéztem és végül a Winmerge nevű, freeware programnál álltam meg, mely így utólag azt kell mondjam valószínűleg a legjobb választás manapság.

Mit tud a Winmerge?

A már fentebb elhangzott szöveges állományok összehasonlítása mellett képes könyvtárakat is összehasonlítani és szinkronizálni, ami nem egy utolsó szempont. Ilyen funkciója a total commandernek is van, de ez a szoftver azért lényegesen többet tud és kényelmesebb a használata, szóval bárkinek tudom ajálani akinek valaha is ilyen problémát kell leküzdenie.

A működését a lentebbi képek is jól illusztrálják: A szöveges állományokat egymás mellett megjelenítve (de lehet máshogy is rendezni) különböző színkódokkal jelzi az eltérő részeket, hogy melyeket javítottuk, melyeket hagytuk ki stb.. persze a színek is testreszabhatóak, ha az alapértelmezett beállítások nem tetszenének.

winmerge használat közben

WinMerge használat közben

A winmerge működése onnantól kezdve hogy pl. betöltöttem a 2db állományt, az alábbiak szerint történik.

- ALT+lefelenyíl megnyomására ugrik a program a következő eltérésre. Az eltérésen állva, a szoftver alsó felén a fentebbi kódhalmazból kiemeli a tényleges eltéréseket is (1-1 cellában), így sokkal egyszerűbb az eltérésekre koncentrálni.
– Az ALT+felfelenyíl értelmeszerűen visszavisz az előző eltéréshez.

Ha eldöntöttük, hogy a 2 oldali eltérés közül melyik a helyes és melyik fájlt szeretnénk szinkronizálni, akkor az

- ALT + jobbranyíl a bal oldali oszlopból átrakja a kiemelt kódrészletet a jobb oldali oszlopba
– ALT + balranyíl a jobb oldali oszlopból átrakja a kiemelt kódrészletet a bal oldali oszlopba.

Magyarán az egyik kezedet az ALT billentyűn tartva, és jobb kézzel a kurzor nyilakat kezelve villámgyorsan át lehet nézni a különbségeket és azokat egyesíteni/szinkronizálni.

winmerge könyvtárak szinkronizálása

könyvtárak szinkronizálása

A program képes olyan nyalánkságokra is, mint pl. hogy beépül a windows intézőbe és fájl/jobbegérgomb-ra előhozható, vagy pl. hogy használatunk RegExp kifejezéseket is és a szoftver támogatja a unicode karakterkészletet is. Az alapértelmezett angol felület mellett választható a magyar nyelv is, ami egyes felhasználók számára biztos, hogy plusz pontot jelent.

A WinMerge ezeken túl képes az összehasonlított szöveges állományokat a nyelvnek megfelelő színezéssel megjeleníteni (szóval ismeri a syntax highlight-t).

A Winmerge letölthető a honlapjáról: winmerge.org

Kapcsolódó bejegyzések:
 • A minap már szó esett a windows-os WinMerge szoftverről, mely a win oprendszer alatt jó szolgálatot tehet a fejlesztőknek, most nézzünk egy másik, ezúttal linux- …

 • Egy WordPress plugin frissítése során hirtelen kellett valami megoldás arra, hogy összehasonlítsak 2db PHP fájlt. Erre kb az alábbi megoldások vannak:…

 • Minap az egyik új laphoz kellett egy plugin, amivel kicsit szabályozhatom, hogy mégis mennyi revision-t használjon a wordpress, találtam is egyet ami remekül műk …

 • Egy új SEO extension (plugin) jött ki Chrome alá, amire azt kell mondjam hogy nagyon jó, talán a legjobb amit eddig láttam.A képek önmagukért beszélnek, a vi …

 • Kínai evőpálcikával színesitett digitális táblaA jövő számítógép designjai A kedvenc:Az összes idei tanulmány munka: Next – Gen Pc DesignsKüls …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

5 hozzászólás

 1. DjZoNe says:

  Valami hasonlót adnak alapból TortoiseSVN-hez is, nem?

 2. Harder says:

  Igen, de az inkább hasonlít a totalcommander-es tartalomösszehasonlításhoz, nem igazán veszi fel a versenyt szerintem ezzel. :)

 3. bubu001 says:

  Nagyon jónak tűnik, ki is próbálom gyorsan, remélem sima doc filekkal is műkszik.

 4. Harder says:

  Így tippre azt mondanám, hogy a doc fájlokat tartalmilag nem fogja összehasonlítani (tehát a doc szöveges tartalmát nem fogja ugyanúgy feldolgozni, mintha csak egy txt fájl lenne pl.)

 5. bubu001 says:

  doc-al nem megy, rtf-et már kezeli, de kódsorokat is betölt, valószínűleg sima txt-ként kell próbálkoznom, de tetszik. Ez általában egy egy törvénymódosításnál jöhetne jól, hogy ne kelljen a kész anyagot soronként átnéznem. De kódírásnál is megfelelő lesz ;)

Szólj hozzá
a WinMerge c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>